DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Ostatní recepty

                                                                                   

                                                                                                                                                           

  TADY  NAJDETE  RECEPTY  NA    -   všehochuť  :

=========================================================================================================

 zelí,   těstoviny,  žemlovky,  palačinky  a  další  zajímavé  recepty  :                                                      

============================================================================================                                                                                     

                                                                                                 

                                                                               

     

                                             NAŠE  MILOVANÉ  ZELÍČKO......mňamky, mňam

             ZELÍ  HLÁVKOVÉ  -  dušené                                                                                                                                             

Potřebujeme  : 

1 hlávku zelí

1 cibuli

sůl, kmín

sádlo nebo olej.

 

Postup  : 

zelí nakrájíme na nudličky. Mezitím na sádle nabo oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou. 

Přidáme nakrájené zelí,  osolíme, okmínujeme a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas zamícháme a dle potřeby

podlijeme vodou.

Podušené zelí  zasypeme  hrstí polohrubé mouky / postupně / a za stálého míchání provaříme.

Pokud je zelí husté ,přilejeme trochu vody, opačně, přidáme mouku. Mouku musíme chvilku provařit, jinak by to byla

kližka a zelí by nebylo  dobré.  

Dle chuti dosolíme, přidáme lžíci octa / i více/, jak kdo má rád.                        

 

 Příloha :   

vepřová pečeně, knedlík  -  vepřová pečeně získá jemnou kůrčičku, když ji párkrát při pečení potřeme pivem.

výpečky  / vrabci / z bůčku nebo plecka    

 _______________________________________________________________________________                                                                                            

         ZELÍ  KYSANÉ   /sáček /  nebo  STERILOVANÉ  

Potřebujeme  : 

1 sklenici sterilovaného zelí nebo sáček kysaného

1 cibuli

sůl, kmín, cukr

1 větší syrový brambor

kousek anglické slaniny .

 

Postup  : 

na sádle nebo na oleji zpěníme cibuli. Přidáme sklenici sterilovaného nebo kysaného zelí / propraného /, zalijeme

vodou, / zelí musí být ponořené/, přidáme 1 lžičku kmínu a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut. Pak dle

chuti  osladíme krystalovým cukrem / 1-2 lžičky / a v případě potřeby dosolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme.

Většinou je zelí - hlavně kysané v sáčku - nakrájené na dlouhé nudličky, proto ho před vařením ještě překrájíme.

Zahustíme 1 větším nastrouhaným syrovým bramborem a necháme krátce přejít varem. nakonec vmícháme vyškvařenou

slaninu.  Můžeme zahustit i bramborovou kaší v prášku rozmíchanou v trošce vody.

 

Příloha  :  vepřová pečeně a houskový knedlík

                   plněný bramborový knedlík masem nebo uzeninou

 

________________________________________________________________________________________

                              VEPŘOVÉ  VÝPEČKY  / MORAVŠTÍ  VRABCI  

Potřebujeme :

1 kg vepřové plece nebo bůčku

2 velké cibule

5 stroužků česneku

2 lžičky soli

1 lžíce kmínu,

-2 lžíce sádla.

 

Postup :

oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku prolisujeme a rozprostřeme obojí na dno pekáče, přidáme sádlo

a zalijeme  trochou vody.

Maso nakrájíme na větší kousky,  nasolíme, přidáme kmín a vložíme do pekáče. Vš promícháme, přiklopíme pokličkou

a pečeme při 220"  zhruba 1,5 hodiny. Během pečení maso obracíme a podléváme lehce vodou.

Až je maso dostatečně měkké, sundáme pokličku a pečeme, dokud maso není dozlatova opečené.

 

Příloha :  zelí a houskový nebo bramborový knedlík,

                 špenát a brambory

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

        KEDLUBNOVÉ  ZELÍ

Potřebujeme :

500 g okrájených kedluben

1 menší cibule

1 rovná lžička hladké mouky

1 lžička oleje

voda nebo vývar na podlévání

kmín, sůl, ocet, cukr

vařené hovězí maso.

 

Postup :

nakrájíme cibuli nadrobno a osmažíme na oleji. Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadlea přidáme na cibulku,

osolíme a okmínujeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí, průběžně podléváme.

Před koncem vaření ochutíme octem a podle chuti mírně osladíme jako tradiční zelí.

 

Příloha :  brambory a vařené hovězí maso

_________________________________________________________________________________________________

 

          BŮČEK NA KYSANÉM ZELÍ

 

Potřebujeme  : 

1/2 kg libovějšího bůčku

500 g kysaného zelí

1 lžíce cukru

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

kmín, sůl, česnek.

 

Postup :

bůček pokrájíme na plátky, po obou stranách osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a okmínujeme.

Do pekáče naskládáme kysané zelí, přidáme cukr, bobkový list a nové koření a promícháme.

Na zelí poklademe plátky bůčku, trochu podlijeme vodou a dáme péci.

 

Příloha :  bramborový knedlík

___________________________________________________________________________________________________________

          SEGEDÍNSKÝ  GULÁŠ

Potřebujeme :

500 g kysaného zelí

500 g libovějšího bůčku

2-3 cibule

1 masox

sůl, pepř

sádlo.

 

Postup :

cibule nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle. pak přidáme maso nakrájené na větší kousky a mícháme než se maso zatáhne.

Nakonec přidáme ml.papriku a zalijeme vodou. Přidáme masox a veš vaříme doměkka.

Zelí dáme vařit zvlášť. Když je měkké, scedíme ho a zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou.

Pak teprve vše smícháme dohromady.

 

Příloha :  houskový knedlík

                chléb

 

_________________________________________________________________________________________________ 

        GULÁŠ  BEZ  MÍCHÁNÍ   -  hovězí nebo vepřový

                                                                                    vynikající - jiný už nedělám

Potřebujeme : 

 1/2- 3/4 kg masa

3 větší cibule

1 lžička drceného kmínu

3 lžičky mleté papriky

3 zarovnané lžíce solamylu, 

1 litr vody a 1 kostka masoxu

kdo má rád pikantnější, přidá 2 stroužky česneku.

 

Postup  :

maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, dáme do pekáče a promícháme.  V litru vlažné vody rozmícháme 

masoxy, přidáme koření a solamyl.  NESOLÍME  !!!

Lák nalijeme na maso, přikryjeme alobalem a pokličkou nebo 2 vrstvami alobalu,aby neunikala pára.

Vložíme do trouby předehřáté na 250" a za 1 hodinu a 20 minut je uvařeno bez míchání a hlídání.

Do kastrolu se po celou dobu vaření nedíváme !!!!!, nepodléváme vodou, nemícháme a nesundáváme alobal.

Přidáme-li do guláše kysané zelí, máme uvařený segedínský guláš.

 

Příloha  :  houskový knedlík

                   chléb               

____________________________________________________________________________________________________

        BRAMBOROVÝ  GULÁŠ S  UZENINOU

-Potřebujeme : 

1 cibul

2 lžičky ml.papriky

olej nebo sádlo, brambory / asi 5 /

jakákoliv měkká uzenina - salám, párky, špekáčky, 

sůl, kmín, majoránka

hladká mouka na zahuštění.

 

Postup :

Cibuli nakrájíme nadrobno a zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájený salám nebo klobásu,a ještě chvilku restujeme. 

Nakonec přidáme mletou papriku a chviličku promícháme /opravdu jen chvilku aby pustila barvu, jinak by zhořkla/,

a zalijeme vodou..

Přidáme  na kostičky nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme. a vařímeasi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Jakmile jsou brambory uvařené, guláš zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě a ještě povaříme.

Dochutíme majoránkou a solí dle chuti.

__________________________________________________________________________________________________

           

       FAZOLOVÝ  GULÁŠbudete překvapeni jeho chutí

Potřebujeme :

200 g fazolí

2 klobásky

2 lžíce sádla

1 větší cibule

2 lžičky sladké papriky

2 lžičky majoránky, 1-2 stroužky česneku,

4 lžíce kečupu

1 lžíce hladké mouky - i více na zahuštění

0,5 litru vody, sůl, pepř.

 

Postup :

fazole namočíme přes noc do studené vody.

Na rozpáleném tuku zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na půlměsíčky nakrájenou klobásku, přimícháme

ml.papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.

Přidáme fazole a vaříme pod pokličkou téměř do měkka /asi 45 minut/. Přiléváme dle potřeby vodu, ale nezapomeňme

že děláme guláš, ne polévku, proto s vodou opatrně. Lepší variantou je uvařit fazole zvlášť /i v papiňáku/ a uvařené

přídat do cibulovoklobáskového základu.

Ke konci guláš osolíme, přidáme prolisovaný česnek, kečup, majoránku a zahustíme tak, že si v trošce vody rozkvedláme

lžíci hladké mouky a guláš ještě chvilku provaříme.

 

Příloha :  chléb

_________________________________________________________________________________________________________ 

                                            DUŠENÁ  KAPUSTA

Postup stejný jako u zelí.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

    TRADIČNÍ  ŠPENÁT

Potřebujeme :

1 mražený špenát

1 lžíce sádla nebo olej

půlka menší cibul

2 stroužky česneku

sůl, trošku pepře

1 vejce

jíška.

 

Postup :

špenát necháme rozmrznout. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát, osolíme, opepříme

a cca 5 minut dusíme pod pokličkou. Dáváme pozor aby se špenát nepřipálil.

Když je špenát hotový, zahustíme ho jíškou a přidáme rozkvedlané vejce a za stálého míchání provaříme.

Nakonec vmícháme propasírovaný česnek a ještě případně dosolíme.

Příloha : vařené brambory nebo bramborový knedlík,

              vařené vejce nebo volské oko

              vepřové výpečky.

_____________________________________________________________________________________________________________

      JEDNODUCHÉ  RIZOTO

Potřebujeme :

400 g rýže

2 cibule

50 g strouhaného sýra

500 g mletého masa.

 

Postup :

cibuli nakrájíme na drobno a dáme zesklovatět na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, podlijeme troškou

vody a podusíme.

Mezitím si uvaříme rýži v osolené vodě. Maso s rýží smícháme a naplníme do misky vypláchnuté studenou vodou.

Trochu upěchujeme a opatrně vyklopíme na talíř a ozdobíme strouhaným sýrem.

Místo mletého masa můžeme použít konzervu Hovězí ve vlastní šťávě nebo nadrobno nakrájené zbytky

pečeného kuřete.

 

Příloha : kyselá okurka nebo zeleninový salát.

__________________________________________________________________________________________________

       RIZOTO  S  KUŘECÍM  MASEM

Potřebujeme :

kuřecí maso pečené,vařené nebo grilované

1 cibule

1 stroužek česneku

1 plechovka sterilovaného hrášku nebo mraženou zeleninu

1 lžíce kečupu

sůl, kmín, grilovací koření 

a uvařená rýže.

 

Postup :

Na rizoto používám zbytky kuřecího masa ,které zůstanou z pečeného nebo vařeného kuřete.Není ho potřeba moc.

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na tuku. Když začne zlátnout, přidáme nakrájené maso, prolisovaný česnek,

lžíci kečupu, trošku grilovacího koření, ještě krátce orestujeme, přidáme hrášek i s nálevem.

Provaříme, podle chuti dosolíme a dopepříme. Nakonec vmícháme uvařenou rýži a prohřejeme. Já vařím rýži ve varných

sáčcích /2-3 sáčky/

K orestované cibuli můžeme přidat nakrájenou čerstvou papriku, houby nebo mraženou zeleninu, prostě podle chuti

nebo co lednička dá.

Na talíři posypeme strouhaným sýrem a dáme kyselou okurku.

____________________________________________________________________________________________________

       ČOČKA  NA  KYSELO

 

Potřebujeme :  500 g čočky, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, ocet, sůl.

Postup :

čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody.

V této vodě poté čočku uvaříme do měkka. Po dovaření pokud máme hodně vody, slejeme ji a odložíme stranou.

Nakrájíme cibuli, osmažíme ji na tuku dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme trochou scezené vody z čočky.

Povaříme a vmícháme do uvařené čočky. Dochutíme octem a solí.

Příloha : uvařený nebo osmažený párek

              volské oko a kyselá okurka

____________________________________________________________________________________________________________

       HRACHOVÁ  KAŠE  S  UZENINOU 

Potřebujeme :

400 g hrachu / může být i předvařený /

 40 g másla

 25 g mouky

250 ml mléka

 50 g slaniny

  2 cibule

sůl

uzenina / klobása, párky, kolečka měkkého salámu /, vejce na volské oko.

 

Postup :

hrách přebereme, opereme a namočíme přes noc do studené vody.

Druhý den vodu slejeme a nahradíme ji novou. Hrách vaříme na mírném plameni v menším množství vody asi 90 minut,

dle potřeby vodu doléváme. Přidáme 1 bobkový list

Mezitím si připravíme z másla a  lžíce hladké mouky jíšku, ocet a sůl, nakrájíme cibuli a osmahneme ji na slanině.

Když je hrách měkký, slijeme přebytečnou vodu, hrách prolisujeme přes sítko nebo rozmixujeme ponorným mixérem.

a zahustíme jíškou zředěnou mlékem.

Osolíme, dochutíme octem a majoránkou a asi 5 minut provaříme.

Uzeninu opečeme na pánvi.

Hrachovou kaši rozdělíme na porce, ozdobíme opečenou uzeninou a osmahnutou cibulkou, po př.i volským okem..

 

Příloha :  chléb

_______________________________________________________________________________________________

       FAZOLE  NAKYSELO

 

Potřebujeme :

půl - až 1 balíček podle strávníků fazolí

4 stroužky česneku

1 kostka masoxu

sůl. ocet.

 

Postup :

fazole namočíme zhruba na 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.

Druhý den je dáme vařit v té samé vodě. Přidáme do nich česnek a masox. Podle potřeby doléváme vodu.

Měkké fazole zahustíme jíškou  a dochutíme solí a octem, jak to má kdo rád.

 

Příloha : opečená klobása

_____________________________________________________________________________________________________________

                              FRANCOUZSKÉ  BRAMBORY

 

Potřebujeme :

1 kg brambor

2 vejce

mléko

uzenina

cibule nebo pórek

strouhaný sýr

sůl a pepř.

 

Postup :

brambory uvaříme ve slupce, necháme je trochu zchládnout a oloupeme je. Nakrájíme je na plátky, které klademe

do vymazaného pekáče ve vstvách střídavě s uzeninou, nakrájenou na kostky a s cibulí.  Každou vrstvu brambor pokapeme

olejem a osolíme.   

Povrch posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby. Po 10 minutách brambory zalijeme mlékem, 

ve kterém jsme rozšlehali vejce se špetkou pepře a dáme znovu péci do růžova.

_________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                        

          MŇAMKA   -  od Stanislava Hložka - pracnější ale dobré

Potřebujeme : 

1 sáček kysaného zelí

1 sáček rýže ve varném sáčku

klobása

vařené brambory

1 smetana.

 

Postup :

vymažeme pekáč a vysypeme strouhankou. Suroviny rozdělíme na poloviny a vrstvíme :

1/2 sáčku propláchnutého zelí

1/2 sáčku uvařené rýže

poklademe kolečka klobásy

vařené brambory rovněž pokrájené na kolečka

A znovu opakujeme s druhou polovinou surovin.

Nakonec vše zalijeme smetanou s trochou ml.papriky a dáme

péci do předehřáté trouby.

Pečeme dozlatova.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------    

              HALUŠKY  S  KYSANÝM  ZELÍM     -     podle Mňam vařečky                                                                            

Potřebujeme :   na 4 porce  -  pro méně strávníků ubereme suroviny na polovinu !!!

halušky         - 500 g polohrubé mouky, 4 syrové středně velké brambory, 1 vejce, 200 ml vody,

na zelí             - 1 sáček kysaného zelí, 1 cibule,                         

A nakonec 200 g anglické slaniny, 100 g špeku.

 

Postup :

kysané zelí podusíme na cibulce doměkka.

Brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Protlačujeme přes sítko nebo ukrajujeme

kousky těsta do osolené vařící vody.

Přilijeme trochu studené vody a znovu přivedeme do varu - toto opakujeme 3 x  -  pak jsou halušky hotové.

Na  trošce oleje orestujeme na kostičky nakrájený špek a anglickou slaninu. Nakonec  vše smícháme dohromady.

Je to opravdu mňamka.  

 

 

==========================================================================================================

KUŘECÍ  A  VEPŘOVÁ  JÁTRA

==========================================================================================================

          KUŘECÍ  JÁTRA  NA  PEKÁČI  - výborné

Potřebujeme :

kuřecí játra podle množství strávníků - 150-200 g na osobu

sůl, pepř, česnek, oregáno, máslo.

 

Postup :

do pekáče vymazaného máslem vložíme očištěná játra, osolíme, opepříme, posypeme trochou oregána,

přidáme prolisovaný česnek podle chuti.

Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě při 220° asi 20 minut. Během pečení občas promícháme.

 

Příloha :  brambory, hranolky, zeleninový salát nebo jen chleba.

_________________________________________________________________________________________________

 

         KUŘECÍ  JÁTRA  V  ANGLICKÉ  SLANINĚ

Potřebujeme :

kuřecí játra

anglickou slaninu a grilovací koření.

 

Postup :

kuřecí játra zabalíme do plátku anglické slaniny jako balíček a spíchneme párátkem.

Klademe na pekáč, posypeme grilovacím kořením, lehce podlijeme vodou a pečeme v troubě asi 20 minut.

Při pečení občas podle potřeby lehce podlijeme vodou. Podle chuti dosolíme a podáváme.

 

Příloha :  brambory, bramborová kaše, hranolky

____________________________________________________________________________________________________

 

VEPŘOVÁ  JÁTRA  S  RÝŽÍ

Potřebujeme :

 500 g vepřových jater

    1 cibule

    1 vrchovatá lžíce sádla

   30 g špeku

    2 vrchovaté lžíce hladké mouky

1/2 lžíce sojové omáčky

3 dcl vody a trochu na podlévání  dle potřeby.

 

Postup :

na sádlo dáme špek nakrájený na kostičky a cibuli, necháme zesklovatět. Přidáme mouku a uděláme

středně tmavou jíšku. Přidáme nakrájená játra a orestujeme tak, až se játra zatáhne.

Osolíme, opepříme, přidáme vodu a dusíme játra doměkka.

Během dušení přilíváme dle potřeby vodu, abychom měli dost šťávičky.

Nakonec přilijeme sojovou omáčku, která dodá šťávě barvu.

 

Příloha :  rýže

_______________________________________________________________________________________________

 

RESTOVANÁ  KUŘECÍ  JÁTRA  S  CIBULKOU

Potřebujeme :

500 g kuřecích jater

    3 lžíce oleje

    1 střední cibule

    1 lžíce solamylu

300-400 ml vlažné vody

pepř, sůl, sušený česnek.

 

Postup :

kuřecí játra opláchneme, pouze překrojíme ve středu a dobře osušíme.

V pánvi rozehřejeme olej a vložíme játra, které restujeme za občasného promíchání asi 5 minut pod pokličkou, pak je

poprášíme pepřem a kdo má rád, může přidat i sušený česnek. Znovu promícháme a restujeme ještě dalších 5-10 minut.

Pak měkká játra poprášíme solí, promícháme, vyndáme z výpeku ale udržujeme je teplá.

Ve vodě rozkvedláme solamyl a ochutíme lžičkou soli a pepřem.

Do výpeku dáme nakrájenou cibulku a usmažíme ji dozlatova. Pak ji opatrně zalijeme solamylem a omáčku necháme

asi 5 minut provařit. Podle chuti dosolíme nebo dopepříme.

Restovaná přírodní kuřecí játra rozdělíme na telíře, přidáme omáčku a servírujeme.

 

Příloha :  rýže, brambory

__________________________________________________________________________________________________________

 

JÁTRA  S  TATARSKOU  OMÁČKOU  - delikatesa

Potřebujeme :

500 g důbežích jater

1 menší cibule

1 lžíce oleje

2 dcl tatarské omáčky

2 špetky pepře

2 špetky kmínu.

 

Postup :

cibulku nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět.

Opepřená játra orestujeme na zesklovatělé cibulce a okmínujeme.

Když jsou játra měkká, přidáme tatarskou omáčku a krátce provaříme - necháme srazit. Ochutnáme a případně

dochutíme solí nebo pepřem.

 

Příloha :  rýže nebo jen chleba

 

                                                                                                                                                     

=========================================================================================================== 

 TĚSTOVINY :

============================================================================================================    

                                                                                                                                                                                                                                                               

_____________________________________________________________________________________________________________                         

     ZAPEČENÉ  TĚSTOVINY  S  KLOBÁSOU  -  s  výbornou  kůrčičkou

Potřebujeme :

350 g uvařených těstovin

200 g pórku /můžeme nahradit jarní cibulkou/

150 g klobásy

100 g tvrdého sýra

    2 lžíce oleje

    4 vejce

100 ml mléka

sůl, pepř.

 

Postup :

na malém množství oleje osmahneme klobásku nakrájenou na kolečka nebo kostičky, přidáme pokrájený pórek  nebo cibulku

a chvíli společně opečeme. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme do ní uvařené těstoviny a klobásu s pórkem.

Promícháme, podle potřeby osolíme a opepříme. Vejce rozšleháme v mléce s troškou soli..

Směs vlijeme na těstoviny, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéci.

 

Příloha :  salát z čerstvé zeleniny, kyselá okurka

 ___________________________________________________________________________________________________________

       ZAPEČENÉ  TĚSTOVINY S  KYSELOU  OKURKOU A UZENINOU

Potřebujeme :

1 balení těstovin

1 cibule

kyselé okurky

uzenina

100 g tvrdého sýra

mletá sladká paprika

2 vejce

sůl, olej..

 

Postup :

vrtulky, kolínka, fleky ..... uvaříme. Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na oleji.

Přidáme nakrájenou uzeninu /salám, kabanos, klobása /  a společně ještě orestujeme.

Uvařené těstoviny smícháme s uzeninou, nakrájeným sýrem a okurkou na kostičky a vše promícháme.

Vajíčka rozkvedláme v trošce mléka a přelijeme těstoviny.

Dáme zapéct do trouby na 180° dokud nejsou těstoviny na povrchu lehce zlatavé.

______________________________________________________________________________________________________

                             

VELMI  DOBRÉ  TĚSTOVINY    

Potřebujeme :

půl balíčku těstovin  /vřetena, vrtule a pod./,

200 g šunky

1 cibule

2 velké tavené sýry / 50 g /

1,5 - 2 dcl mléka.

 

Postup :

uvaříme si těstoviny klasickým způsobem.

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájenou šunku a restujeme za stálého míchání,

jinak se šunka ráda připaluje.

Po chvíli přidáme tavené sýry a necháme je roztavit - nesolíme.

Těsně před koncem přilijeme mléko, zamícháme a chvíli povaříme - omáčka malinko zhoustne.

Odstavíme a smícháme s uvařenými těstovinami.

_____________________________________________________________________________________________

            OMÁČKA  NA  ŠPAGETY

Potřebujeme :

500 g mletého masa

3-4 lžíce rajského protlaku

1 cibule

1 menší pórek

3 lžíce oleje

1 lžička sladké papriky,

1 a 1/2 kostky masoxu

kmín, worcestr, sojová omáčka, ostrý kečup, pepř, sůl.

 

Postup :

do pánve dáme 3 lžíce oleje a orestujeme cibuli. Zaprášíme lžičkou ml.papriky a přidáme ml.maso.

Maso promícháme, zakapeme worcestrem, sojovou omáčkou, přidáme sůl, pepř, kmín a asi 10 minut dusíme.

Poté přidáme cca 2 dcl vody, kečup a protlak, na jemno nakrájený pórek a masox.

Dusíme dalších 20 minut. Nakonec zahustíme solamylem, který jsme nejdříve rozmíchali v trošce studené vody.

_________________________________________________________________________________________________

             UHLÍŘSKÉ  ŠPAGETY  S  UZENÝM  MASEM

Potřebujeme :

250 g špaget

200 g vařeného uzeného bůčku nebo anglické slaniny ,

100 ml smetany

2 vejce

3 lžíce oleje

1 cibule,

2 lžíce sekané petrželky a pažitky

150 g tvrdého sýra, /nejlépe parmazán/,

sůl a pepř.

 

Postup :

uvaříme špagety. Mezitím nakrájíme uvařený uzený bůček mebo anglickou na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje

a maso s nakrájenou cibulí zprudka orestujeme, pak ho vmícháme ho do scezených špaget a přidáme bylinky.

Smetanu smícháme s vejci, přidáme nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a nalijeme na špagety.

 

___________________________________________________________________________________________________

        RYCHLÉ  ŠPAGETY

Potřebujeme :

balíček špaget,

300 g měkkého salámu

    2 stroužky česneku

150 g strouhaného sýra

kečup.

 

Postup :

Uvaříme špagety .Salám nakrájíme na kostičky nebo nudličky, přidáme prolisovaný česnek a orestujeme na pánvičce.

Přidáme dle chuti kečup, promícháme a povaříme.

Nakonec smícháme špagety s připravenou směsí, přendáme do pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme..

________________________________________________________________________________________________

                           VYNIKAJÍCÍ  ZAPEČENÉ  ŠPAGETY

Potřebujeme :

1 špagety

1 šlehačka

1 balíček plátkového sýra

kousek NIVY

100-200 g salámu šunkového /podle chuti i  POLIČAN, VYSOČINA a j./

sůl, pepř, česnek.

 

Postup :

dáme uvařit špagety ale nalámeme je na menší kousky.

Na oleji osmahneme salámy nakrájené na kostičky, přidáme šlehačku, Nivu, osolíme, opepříme, přidáme česnek a promícháme

se špagetami. Vše dáme do pekáčku, poklademe plátkovým sýrem a dáme zapéct - dokud se sýr neroztaví.

Podáváme ozdobené kečupem.

 

 

======================================================================================================= 

 VŠEHOCHUŤ :

=========================================================================================================

                NAŠE ŽEMLOVKA                                                

Potřebujeme : 

1 veka nebo 8 rohlíků

asi 1 litr mléka

1 tvaroh

4 středně velká jablka

3 vejce

cukr, mletá skořice, rozinky.

 

Postup:

rozšleháme tvaroh s 1 vejcem a trochou cukru. Asi 1/2 litru mléka osladíme a namáčíme v něm plátky veky nebo rohlíků

a klademe je na pekáček vymazaný máslem.

Na ně dáme nastrouhané nebo nakrájené jablíčla , podle kyselosti posypeme cukrem a ml.skořicí, naklademe rozšlehaný

tvaroh.  Pro zlepšení můžeme přidat i rozinky. Znovu poklademe navlhčenou veku.

Nahoru nakrájíme plátky másla a dáme péci při 180".

Pokud nám mléka  z namáčení zůstalo málo, přilijeme další - asi na 1 hrnek, přidáme 2 ŽLOUTKY a rozšleháme.

Asi po 15 minutách pečení mléko nalijeme na celou plochu pekáčku a necháme dále péci. Jakmile veka začne růžovět,

navršíme na ni ušlehaný sníh ze 2 bílků a trošky cukru a vložíme ještě na 5 minut do trouby zapéct.

Na talíři ji podle chuti posypeme ml.cukrem a polijeme zbylým rozpuštěným máslem.

________________________________________________________________________________________________ 

                           VYLEPŠENÁ   ŽEMLOVKA

Potřebujeme :

1 vánočka

1 kelímek kysané smetan

jablka, máslo, cukr, ml.skořice.

Na zálivku -  3 vejce a 1 hrnek mléka.

 

Postup :

vánočku / nejlépe starší / nakrájíme na kostky a zalijeme trochu mlékem ,aby zvlhla.

Jablka oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme dle libosti.Do máslem vymazaného pekáče dáme polovinu vánočky, na to jablka,

posypeme cukrem a ml.skořicí a potřeme větší půlkou kysané smetany a pokryjeme druhou polovinou vánočky.

Nahoru poklademe kousky másla a dáme péci do předehřáté trouby. Asi po 10 minutách  /až se žemlovka trochu rozpeče/

ji zalijeme rozkvedlanými vejci v mléku a zbytku smetany a dopečeme dorůžova.

_________________________________________________________________________________________ 

             PALAČINKY

Potřebujeme : 

500 g hladké mouky

    1 litr mléka

    3 vejce

špetku soli

 

Postup :

vejce rozšleháme s mlékem, přidáme mouku a sůl. Pokud je těsto husté, přidáme ještě mléko tak, aby se těsto dobře lilo.

Na pánev s rozehřátým olejem vlijeme přibližně 1 malou naběračku těsta, palačinku osmažíme z obou stran dozlatova.

Na hotové palačinky naneseme to, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.

_____________________________________________________________________________________________

                            VANILKOVÁ  OMÁČKA  NA   PALAČINKY

Potřebujeme :

3/4 litru mléka

1 vanilkový pudink

dle chuti cukr.

 

Postup :

uvaříme pudink a vzniklou vanilkovou omáčkou přelejeme na talíři palačinky.

______________________________________________________________________________________________

                             ŠODÓ  KREM  NA  PALAČINKY  NEBO  NA  BUCHTIČKY

Potřebujeme  : 

3/4 litru mléka

1 pudink vanilkový

1 vanilkový cukr

1 lžíce rumu / i více / nebo bílého vína.

 

Postup  :

uvaříme pudink, jpřidáme rum nebo víno, krátce vyšleháme a ještě teplým pudinkem poléváme buchtičky  

___________________________________________________________________________________________________            

                        BEZINKOVÁ  KAŠE  S  OVOCEM  -   náš rodinný recept

Potřebujeme : 

2-3 hrnky otrhaných a propláchnutých bezinek

3 jablíčka

2 hrušky

10 vypeckovaných švestek,

5 lžíc krystalového cukru/ i více podle kyselosti ovoce /,

0,5 litru mléka,

dětská krupička na zahuštění.,

1 tvaroh, ml.cukr a máslo na dozdobení.

 

Postup :

Bezinky a na kousky nakrájené ovoce dáme do hrnce, přidáme cukr a zalijeme mlékem tak, aby vše bylo skoro ponořené.

Dáme vařit. Občas promícháme. Jakmile je ovoce měkké, kaši zahustíme krupičkou a a chvilku provaříme.

Servírujeme na talíře, posypeme tvarohem a ml.cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.

Kaše je výborná teplá i studená a hlavně moc zdravá na pročištění organizmu.                                                                        

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                                    

         VELIKONOČNÍ  NÁDIVKA  -  HLAVIČKA

Potřebujeme :

5 housek

3 vejce

30 g uzeného masa

2 hrsti jarních bylinek /zejména kopřiv/

kůru z citronu

špetku zázvoru

2 dcl mléka

sůl a pepř.

 

Postup :

housky nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Pak je dobře vymačkáme a dáme do mísy. Maso nakrájíme na kostičky,

bylinky /kopřivy, petrželku, pažitku/ jemně nasekáme. Vše smícháme, přidáme vejce, okořeníme, osolíme a promícháme.

dáme do dobře vymazaného pekáčku a pečeme až se utvoří zlatavá kůrka.

 

Příloha :  brambory, chléb a kyselá okurka nebo zeleninový salát

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                            

 

 

 

             

 

         

Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na WebSnadno  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek