Ostatní recepty |
TADY NAJDETE RECEPTY NA - všehochuť : ========================================================================================================= zelí, těstoviny, žemlovky, palačinky a další zajímavé recepty : ============================================================================================
NAŠE MILOVANÉ ZELÍČKO......mňamky, mňam ZELÍ HLÁVKOVÉ - dušené Potřebujeme : 1 hlávku zelí 1 cibuli sůl, kmín sádlo nebo olej.
Postup : zelí nakrájíme na nudličky. Mezitím na sádle nabo oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou. Přidáme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas zamícháme a dle potřeby podlijeme vodou. Podušené zelí zasypeme hrstí polohrubé mouky / postupně / a za stálého míchání provaříme. Pokud je zelí husté ,přilejeme trochu vody, opačně, přidáme mouku. Mouku musíme chvilku provařit, jinak by to byla kližka a zelí by nebylo dobré. Dle chuti dosolíme, přidáme lžíci octa / i více/, jak kdo má rád.
Příloha : vepřová pečeně, knedlík - vepřová pečeně získá jemnou kůrčičku, když ji párkrát při pečení potřeme pivem. výpečky / vrabci / z bůčku nebo plecka _______________________________________________________________________________ ZELÍ KYSANÉ /sáček / nebo STERILOVANÉ Potřebujeme : 1 sklenici sterilovaného zelí nebo sáček kysaného 1 cibuli sůl, kmín, cukr 1 větší syrový brambor kousek anglické slaniny .
Postup : na sádle nebo na oleji zpěníme cibuli. Přidáme sklenici sterilovaného nebo kysaného zelí / propraného /, zalijeme vodou, / zelí musí být ponořené/, přidáme 1 lžičku kmínu a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut. Pak dle chuti osladíme krystalovým cukrem / 1-2 lžičky / a v případě potřeby dosolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Většinou je zelí - hlavně kysané v sáčku - nakrájené na dlouhé nudličky, proto ho před vařením ještě překrájíme. Zahustíme 1 větším nastrouhaným syrovým bramborem a necháme krátce přejít varem. nakonec vmícháme vyškvařenou slaninu. Můžeme zahustit i bramborovou kaší v prášku rozmíchanou v trošce vody.
Příloha : vepřová pečeně a houskový knedlík plněný bramborový knedlík masem nebo uzeninou
________________________________________________________________________________________ VEPŘOVÉ VÝPEČKY / MORAVŠTÍ VRABCI Potřebujeme : 1 kg vepřové plece nebo bůčku 2 velké cibule 5 stroužků česneku 2 lžičky soli 1 lžíce kmínu, -2 lžíce sádla.
Postup : oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku prolisujeme a rozprostřeme obojí na dno pekáče, přidáme sádlo a zalijeme trochou vody. Maso nakrájíme na větší kousky, nasolíme, přidáme kmín a vložíme do pekáče. Vš promícháme, přiklopíme pokličkou a pečeme při 220" zhruba 1,5 hodiny. Během pečení maso obracíme a podléváme lehce vodou. Až je maso dostatečně měkké, sundáme pokličku a pečeme, dokud maso není dozlatova opečené.
Příloha : zelí a houskový nebo bramborový knedlík, špenát a brambory --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KEDLUBNOVÉ ZELÍ Potřebujeme : 500 g okrájených kedluben 1 menší cibule 1 rovná lžička hladké mouky 1 lžička oleje voda nebo vývar na podlévání kmín, sůl, ocet, cukr vařené hovězí maso.
Postup : nakrájíme cibuli nadrobno a osmažíme na oleji. Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadlea přidáme na cibulku, osolíme a okmínujeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí, průběžně podléváme. Před koncem vaření ochutíme octem a podle chuti mírně osladíme jako tradiční zelí.
Příloha : brambory a vařené hovězí maso _________________________________________________________________________________________________
BŮČEK NA KYSANÉM ZELÍ
Potřebujeme : 1/2 kg libovějšího bůčku 500 g kysaného zelí 1 lžíce cukru 1 bobkový list 4 kuličky nového koření kmín, sůl, česnek.
Postup : bůček pokrájíme na plátky, po obou stranách osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a okmínujeme. Do pekáče naskládáme kysané zelí, přidáme cukr, bobkový list a nové koření a promícháme. Na zelí poklademe plátky bůčku, trochu podlijeme vodou a dáme péci.
Příloha : bramborový knedlík ___________________________________________________________________________________________________________ SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ Potřebujeme : 500 g kysaného zelí 500 g libovějšího bůčku 2-3 cibule 1 masox sůl, pepř sádlo.
Postup : cibule nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle. pak přidáme maso nakrájené na větší kousky a mícháme než se maso zatáhne. Nakonec přidáme ml.papriku a zalijeme vodou. Přidáme masox a veš vaříme doměkka. Zelí dáme vařit zvlášť. Když je měkké, scedíme ho a zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou. Pak teprve vše smícháme dohromady.
Příloha : houskový knedlík chléb
_________________________________________________________________________________________________ GULÁŠ BEZ MÍCHÁNÍ - hovězí nebo vepřový vynikající - jiný už nedělám Potřebujeme : 1/2- 3/4 kg masa 3 větší cibule 1 lžička drceného kmínu 3 lžičky mleté papriky 3 zarovnané lžíce solamylu, 1 litr vody a 1 kostka masoxu kdo má rád pikantnější, přidá 2 stroužky česneku.
Postup : maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, dáme do pekáče a promícháme. V litru vlažné vody rozmícháme masoxy, přidáme koření a solamyl. NESOLÍME !!! Lák nalijeme na maso, přikryjeme alobalem a pokličkou nebo 2 vrstvami alobalu,aby neunikala pára. Vložíme do trouby předehřáté na 250" a za 1 hodinu a 20 minut je uvařeno bez míchání a hlídání. Do kastrolu se po celou dobu vaření nedíváme !!!!!, nepodléváme vodou, nemícháme a nesundáváme alobal. Přidáme-li do guláše kysané zelí, máme uvařený segedínský guláš.
Příloha : houskový knedlík chléb ____________________________________________________________________________________________________ BRAMBOROVÝ GULÁŠ S UZENINOU -Potřebujeme : 1 cibul 2 lžičky ml.papriky olej nebo sádlo, brambory / asi 5 / jakákoliv měkká uzenina - salám, párky, špekáčky, sůl, kmín, majoránka hladká mouka na zahuštění.
Postup : Cibuli nakrájíme nadrobno a zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájený salám nebo klobásu,a ještě chvilku restujeme. Nakonec přidáme mletou papriku a chviličku promícháme /opravdu jen chvilku aby pustila barvu, jinak by zhořkla/, a zalijeme vodou.. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme. a vařímeasi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Jakmile jsou brambory uvařené, guláš zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě a ještě povaříme. Dochutíme majoránkou a solí dle chuti. __________________________________________________________________________________________________
FAZOLOVÝ GULÁŠ - budete překvapeni jeho chutí Potřebujeme : 200 g fazolí 2 klobásky 2 lžíce sádla 1 větší cibule 2 lžičky sladké papriky 2 lžičky majoránky, 1-2 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu 1 lžíce hladké mouky - i více na zahuštění 0,5 litru vody, sůl, pepř.
Postup : fazole namočíme přes noc do studené vody. Na rozpáleném tuku zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na půlměsíčky nakrájenou klobásku, přimícháme ml.papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme fazole a vaříme pod pokličkou téměř do měkka /asi 45 minut/. Přiléváme dle potřeby vodu, ale nezapomeňme že děláme guláš, ne polévku, proto s vodou opatrně. Lepší variantou je uvařit fazole zvlášť /i v papiňáku/ a uvařené přídat do cibulovoklobáskového základu. Ke konci guláš osolíme, přidáme prolisovaný česnek, kečup, majoránku a zahustíme tak, že si v trošce vody rozkvedláme lžíci hladké mouky a guláš ještě chvilku provaříme.
Příloha : chléb _________________________________________________________________________________________________________ DUŠENÁ KAPUSTA
Postup stejný jako u zelí. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
TRADIČNÍ ŠPENÁT Potřebujeme : 1 mražený špenát 1 lžíce sádla nebo olej půlka menší cibul 2 stroužky česneku sůl, trošku pepře 1 vejce jíška.
Postup : špenát necháme rozmrznout. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát, osolíme, opepříme a cca 5 minut dusíme pod pokličkou. Dáváme pozor aby se špenát nepřipálil. Když je špenát hotový, zahustíme ho jíškou a přidáme rozkvedlané vejce a za stálého míchání provaříme. Nakonec vmícháme propasírovaný česnek a ještě případně dosolíme. Příloha : vařené brambory nebo bramborový knedlík, vařené vejce nebo volské oko vepřové výpečky. _____________________________________________________________________________________________________________ JEDNODUCHÉ RIZOTO Potřebujeme : 400 g rýže 2 cibule 50 g strouhaného sýra 500 g mletého masa.
Postup : cibuli nakrájíme na drobno a dáme zesklovatět na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a podusíme. Mezitím si uvaříme rýži v osolené vodě. Maso s rýží smícháme a naplníme do misky vypláchnuté studenou vodou. Trochu upěchujeme a opatrně vyklopíme na talíř a ozdobíme strouhaným sýrem. Místo mletého masa můžeme použít konzervu Hovězí ve vlastní šťávě nebo nadrobno nakrájené zbytky pečeného kuřete.
Příloha : kyselá okurka nebo zeleninový salát. __________________________________________________________________________________________________ RIZOTO S KUŘECÍM MASEM Potřebujeme : kuřecí maso pečené,vařené nebo grilované 1 cibule 1 stroužek česneku 1 plechovka sterilovaného hrášku nebo mraženou zeleninu 1 lžíce kečupu sůl, kmín, grilovací koření a uvařená rýže.
Postup : Na rizoto používám zbytky kuřecího masa ,které zůstanou z pečeného nebo vařeného kuřete.Není ho potřeba moc. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na tuku. Když začne zlátnout, přidáme nakrájené maso, prolisovaný česnek, lžíci kečupu, trošku grilovacího koření, ještě krátce orestujeme, přidáme hrášek i s nálevem. Provaříme, podle chuti dosolíme a dopepříme. Nakonec vmícháme uvařenou rýži a prohřejeme. Já vařím rýži ve varných sáčcích /2-3 sáčky/ K orestované cibuli můžeme přidat nakrájenou čerstvou papriku, houby nebo mraženou zeleninu, prostě podle chuti nebo co lednička dá. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a dáme kyselou okurku. ____________________________________________________________________________________________________ ČOČKA NA KYSELO
Potřebujeme : 500 g čočky, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, ocet, sůl. Postup : čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme do měkka. Po dovaření pokud máme hodně vody, slejeme ji a odložíme stranou. Nakrájíme cibuli, osmažíme ji na tuku dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme trochou scezené vody z čočky. Povaříme a vmícháme do uvařené čočky. Dochutíme octem a solí. Příloha : uvařený nebo osmažený párek volské oko a kyselá okurka ____________________________________________________________________________________________________________ HRACHOVÁ KAŠE S UZENINOU Potřebujeme : 400 g hrachu / může být i předvařený / 40 g másla 25 g mouky 250 ml mléka 50 g slaniny 2 cibule sůl uzenina / klobása, párky, kolečka měkkého salámu /, vejce na volské oko.
Postup : hrách přebereme, opereme a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den vodu slejeme a nahradíme ji novou. Hrách vaříme na mírném plameni v menším množství vody asi 90 minut, dle potřeby vodu doléváme. Přidáme 1 bobkový list Mezitím si připravíme z másla a lžíce hladké mouky jíšku, ocet a sůl, nakrájíme cibuli a osmahneme ji na slanině. Když je hrách měkký, slijeme přebytečnou vodu, hrách prolisujeme přes sítko nebo rozmixujeme ponorným mixérem. a zahustíme jíškou zředěnou mlékem. Osolíme, dochutíme octem a majoránkou a asi 5 minut provaříme. Uzeninu opečeme na pánvi. Hrachovou kaši rozdělíme na porce, ozdobíme opečenou uzeninou a osmahnutou cibulkou, po př.i volským okem..
Příloha : chléb _______________________________________________________________________________________________ FAZOLE NAKYSELO
Potřebujeme : půl - až 1 balíček podle strávníků fazolí 4 stroužky česneku 1 kostka masoxu sůl. ocet.
Postup : fazole namočíme zhruba na 4 hodiny, ale nejlépe přes noc. Druhý den je dáme vařit v té samé vodě. Přidáme do nich česnek a masox. Podle potřeby doléváme vodu. Měkké fazole zahustíme jíškou a dochutíme solí a octem, jak to má kdo rád.
Příloha : opečená klobása _____________________________________________________________________________________________________________ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
Potřebujeme : 1 kg brambor 2 vejce mléko uzenina cibule nebo pórek strouhaný sýr sůl a pepř.
Postup : brambory uvaříme ve slupce, necháme je trochu zchládnout a oloupeme je. Nakrájíme je na plátky, které klademe do vymazaného pekáče ve vstvách střídavě s uzeninou, nakrájenou na kostky a s cibulí. Každou vrstvu brambor pokapeme olejem a osolíme. Povrch posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby. Po 10 minutách brambory zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce se špetkou pepře a dáme znovu péci do růžova. _________________________________________________________________________________________________________ MŇAMKA - od Stanislava Hložka - pracnější ale dobré Potřebujeme : 1 sáček kysaného zelí 1 sáček rýže ve varném sáčku klobása vařené brambory 1 smetana.
Postup : vymažeme pekáč a vysypeme strouhankou. Suroviny rozdělíme na poloviny a vrstvíme : 1/2 sáčku propláchnutého zelí 1/2 sáčku uvařené rýže poklademe kolečka klobásy vařené brambory rovněž pokrájené na kolečka A znovu opakujeme s druhou polovinou surovin. Nakonec vše zalijeme smetanou s trochou ml.papriky a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ HALUŠKY S KYSANÝM ZELÍM - podle Mňam vařečky Potřebujeme : na 4 porce - pro méně strávníků ubereme suroviny na polovinu !!! halušky - 500 g polohrubé mouky, 4 syrové středně velké brambory, 1 vejce, 200 ml vody, na zelí - 1 sáček kysaného zelí, 1 cibule, A nakonec 200 g anglické slaniny, 100 g špeku.
Postup : kysané zelí podusíme na cibulce doměkka. Brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Protlačujeme přes sítko nebo ukrajujeme kousky těsta do osolené vařící vody. Přilijeme trochu studené vody a znovu přivedeme do varu - toto opakujeme 3 x - pak jsou halušky hotové. Na trošce oleje orestujeme na kostičky nakrájený špek a anglickou slaninu. Nakonec vše smícháme dohromady. Je to opravdu mňamka.
========================================================================================================== KUŘECÍ A VEPŘOVÁ JÁTRA ========================================================================================================== KUŘECÍ JÁTRA NA PEKÁČI - výborné Potřebujeme : kuřecí játra podle množství strávníků - 150-200 g na osobu sůl, pepř, česnek, oregáno, máslo.
Postup : do pekáče vymazaného máslem vložíme očištěná játra, osolíme, opepříme, posypeme trochou oregána, přidáme prolisovaný česnek podle chuti. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě při 220° asi 20 minut. Během pečení občas promícháme.
Příloha : brambory, hranolky, zeleninový salát nebo jen chleba. _________________________________________________________________________________________________
KUŘECÍ JÁTRA V ANGLICKÉ SLANINĚ Potřebujeme : kuřecí játra anglickou slaninu a grilovací koření.
Postup : kuřecí játra zabalíme do plátku anglické slaniny jako balíček a spíchneme párátkem. Klademe na pekáč, posypeme grilovacím kořením, lehce podlijeme vodou a pečeme v troubě asi 20 minut. Při pečení občas podle potřeby lehce podlijeme vodou. Podle chuti dosolíme a podáváme.
Příloha : brambory, bramborová kaše, hranolky ____________________________________________________________________________________________________
VEPŘOVÁ JÁTRA S RÝŽÍ Potřebujeme : 500 g vepřových jater 1 cibule 1 vrchovatá lžíce sádla 30 g špeku 2 vrchovaté lžíce hladké mouky 1/2 lžíce sojové omáčky 3 dcl vody a trochu na podlévání dle potřeby.
Postup : na sádlo dáme špek nakrájený na kostičky a cibuli, necháme zesklovatět. Přidáme mouku a uděláme středně tmavou jíšku. Přidáme nakrájená játra a orestujeme tak, až se játra zatáhne. Osolíme, opepříme, přidáme vodu a dusíme játra doměkka. Během dušení přilíváme dle potřeby vodu, abychom měli dost šťávičky. Nakonec přilijeme sojovou omáčku, která dodá šťávě barvu.
Příloha : rýže _______________________________________________________________________________________________
RESTOVANÁ KUŘECÍ JÁTRA S CIBULKOU Potřebujeme : 500 g kuřecích jater 3 lžíce oleje 1 střední cibule 1 lžíce solamylu 300-400 ml vlažné vody pepř, sůl, sušený česnek.
Postup : kuřecí játra opláchneme, pouze překrojíme ve středu a dobře osušíme. V pánvi rozehřejeme olej a vložíme játra, které restujeme za občasného promíchání asi 5 minut pod pokličkou, pak je poprášíme pepřem a kdo má rád, může přidat i sušený česnek. Znovu promícháme a restujeme ještě dalších 5-10 minut. Pak měkká játra poprášíme solí, promícháme, vyndáme z výpeku ale udržujeme je teplá. Ve vodě rozkvedláme solamyl a ochutíme lžičkou soli a pepřem. Do výpeku dáme nakrájenou cibulku a usmažíme ji dozlatova. Pak ji opatrně zalijeme solamylem a omáčku necháme asi 5 minut provařit. Podle chuti dosolíme nebo dopepříme. Restovaná přírodní kuřecí játra rozdělíme na telíře, přidáme omáčku a servírujeme.
Příloha : rýže, brambory __________________________________________________________________________________________________________
JÁTRA S TATARSKOU OMÁČKOU - delikatesa Potřebujeme : 500 g důbežích jater 1 menší cibule 1 lžíce oleje 2 dcl tatarské omáčky 2 špetky pepře 2 špetky kmínu.
Postup : cibulku nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Opepřená játra orestujeme na zesklovatělé cibulce a okmínujeme. Když jsou játra měkká, přidáme tatarskou omáčku a krátce provaříme - necháme srazit. Ochutnáme a případně dochutíme solí nebo pepřem.
Příloha : rýže nebo jen chleba
=========================================================================================================== TĚSTOVINY : ============================================================================================================
_____________________________________________________________________________________________________________ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S KLOBÁSOU - s výbornou kůrčičkou Potřebujeme : 350 g uvařených těstovin 200 g pórku /můžeme nahradit jarní cibulkou/ 150 g klobásy 100 g tvrdého sýra 2 lžíce oleje 4 vejce 100 ml mléka sůl, pepř.
Postup : na malém množství oleje osmahneme klobásku nakrájenou na kolečka nebo kostičky, přidáme pokrájený pórek nebo cibulku a chvíli společně opečeme. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme do ní uvařené těstoviny a klobásu s pórkem. Promícháme, podle potřeby osolíme a opepříme. Vejce rozšleháme v mléce s troškou soli.. Směs vlijeme na těstoviny, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéci.
Příloha : salát z čerstvé zeleniny, kyselá okurka ___________________________________________________________________________________________________________ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S KYSELOU OKURKOU A UZENINOU Potřebujeme : 1 balení těstovin 1 cibule kyselé okurky uzenina 100 g tvrdého sýra mletá sladká paprika 2 vejce sůl, olej..
Postup : vrtulky, kolínka, fleky ..... uvaříme. Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme nakrájenou uzeninu /salám, kabanos, klobása / a společně ještě orestujeme. Uvařené těstoviny smícháme s uzeninou, nakrájeným sýrem a okurkou na kostičky a vše promícháme. Vajíčka rozkvedláme v trošce mléka a přelijeme těstoviny. Dáme zapéct do trouby na 180° dokud nejsou těstoviny na povrchu lehce zlatavé. ______________________________________________________________________________________________________
VELMI DOBRÉ TĚSTOVINY Potřebujeme : půl balíčku těstovin /vřetena, vrtule a pod./, 200 g šunky 1 cibule 2 velké tavené sýry / 50 g / 1,5 - 2 dcl mléka.
Postup : uvaříme si těstoviny klasickým způsobem. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájenou šunku a restujeme za stálého míchání, jinak se šunka ráda připaluje. Po chvíli přidáme tavené sýry a necháme je roztavit - nesolíme. Těsně před koncem přilijeme mléko, zamícháme a chvíli povaříme - omáčka malinko zhoustne. Odstavíme a smícháme s uvařenými těstovinami. _____________________________________________________________________________________________ OMÁČKA NA ŠPAGETY Potřebujeme : 500 g mletého masa 3-4 lžíce rajského protlaku 1 cibule 1 menší pórek 3 lžíce oleje 1 lžička sladké papriky, 1 a 1/2 kostky masoxu kmín, worcestr, sojová omáčka, ostrý kečup, pepř, sůl.
Postup : do pánve dáme 3 lžíce oleje a orestujeme cibuli. Zaprášíme lžičkou ml.papriky a přidáme ml.maso. Maso promícháme, zakapeme worcestrem, sojovou omáčkou, přidáme sůl, pepř, kmín a asi 10 minut dusíme. Poté přidáme cca 2 dcl vody, kečup a protlak, na jemno nakrájený pórek a masox. Dusíme dalších 20 minut. Nakonec zahustíme solamylem, který jsme nejdříve rozmíchali v trošce studené vody. _________________________________________________________________________________________________ UHLÍŘSKÉ ŠPAGETY S UZENÝM MASEM Potřebujeme : 250 g špaget 200 g vařeného uzeného bůčku nebo anglické slaniny , 100 ml smetany 2 vejce 3 lžíce oleje 1 cibule, 2 lžíce sekané petrželky a pažitky 150 g tvrdého sýra, /nejlépe parmazán/, sůl a pepř.
Postup : uvaříme špagety. Mezitím nakrájíme uvařený uzený bůček mebo anglickou na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a maso s nakrájenou cibulí zprudka orestujeme, pak ho vmícháme ho do scezených špaget a přidáme bylinky. Smetanu smícháme s vejci, přidáme nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a nalijeme na špagety.
___________________________________________________________________________________________________ RYCHLÉ ŠPAGETY Potřebujeme : balíček špaget, 300 g měkkého salámu 2 stroužky česneku 150 g strouhaného sýra kečup.
Postup : Uvaříme špagety .Salám nakrájíme na kostičky nebo nudličky, přidáme prolisovaný česnek a orestujeme na pánvičce. Přidáme dle chuti kečup, promícháme a povaříme. Nakonec smícháme špagety s připravenou směsí, přendáme do pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme.. ________________________________________________________________________________________________ VYNIKAJÍCÍ ZAPEČENÉ ŠPAGETY Potřebujeme : 1 špagety 1 šlehačka 1 balíček plátkového sýra kousek NIVY 100-200 g salámu šunkového /podle chuti i POLIČAN, VYSOČINA a j./ sůl, pepř, česnek.
Postup : dáme uvařit špagety ale nalámeme je na menší kousky. Na oleji osmahneme salámy nakrájené na kostičky, přidáme šlehačku, Nivu, osolíme, opepříme, přidáme česnek a promícháme se špagetami. Vše dáme do pekáčku, poklademe plátkovým sýrem a dáme zapéct - dokud se sýr neroztaví. Podáváme ozdobené kečupem.
======================================================================================================= VŠEHOCHUŤ : ========================================================================================================= NAŠE ŽEMLOVKA Potřebujeme : 1 veka nebo 8 rohlíků asi 1 litr mléka 1 tvaroh 4 středně velká jablka 3 vejce cukr, mletá skořice, rozinky.
Postup: rozšleháme tvaroh s 1 vejcem a trochou cukru. Asi 1/2 litru mléka osladíme a namáčíme v něm plátky veky nebo rohlíků a klademe je na pekáček vymazaný máslem. Na ně dáme nastrouhané nebo nakrájené jablíčla , podle kyselosti posypeme cukrem a ml.skořicí, naklademe rozšlehaný tvaroh. Pro zlepšení můžeme přidat i rozinky. Znovu poklademe navlhčenou veku. Nahoru nakrájíme plátky másla a dáme péci při 180". Pokud nám mléka z namáčení zůstalo málo, přilijeme další - asi na 1 hrnek, přidáme 2 ŽLOUTKY a rozšleháme. Asi po 15 minutách pečení mléko nalijeme na celou plochu pekáčku a necháme dále péci. Jakmile veka začne růžovět, navršíme na ni ušlehaný sníh ze 2 bílků a trošky cukru a vložíme ještě na 5 minut do trouby zapéct. Na talíři ji podle chuti posypeme ml.cukrem a polijeme zbylým rozpuštěným máslem. ________________________________________________________________________________________________ VYLEPŠENÁ ŽEMLOVKA Potřebujeme : 1 vánočka 1 kelímek kysané smetan jablka, máslo, cukr, ml.skořice. Na zálivku - 3 vejce a 1 hrnek mléka.
Postup : vánočku / nejlépe starší / nakrájíme na kostky a zalijeme trochu mlékem ,aby zvlhla. Jablka oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme dle libosti.Do máslem vymazaného pekáče dáme polovinu vánočky, na to jablka, posypeme cukrem a ml.skořicí a potřeme větší půlkou kysané smetany a pokryjeme druhou polovinou vánočky. Nahoru poklademe kousky másla a dáme péci do předehřáté trouby. Asi po 10 minutách /až se žemlovka trochu rozpeče/ ji zalijeme rozkvedlanými vejci v mléku a zbytku smetany a dopečeme dorůžova. _________________________________________________________________________________________ PALAČINKY Potřebujeme : 500 g hladké mouky 1 litr mléka 3 vejce špetku soli
Postup : vejce rozšleháme s mlékem, přidáme mouku a sůl. Pokud je těsto husté, přidáme ještě mléko tak, aby se těsto dobře lilo. Na pánev s rozehřátým olejem vlijeme přibližně 1 malou naběračku těsta, palačinku osmažíme z obou stran dozlatova. Na hotové palačinky naneseme to, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň. _____________________________________________________________________________________________ VANILKOVÁ OMÁČKA NA PALAČINKY Potřebujeme : 3/4 litru mléka 1 vanilkový pudink dle chuti cukr.
Postup : uvaříme pudink a vzniklou vanilkovou omáčkou přelejeme na talíři palačinky. ______________________________________________________________________________________________ ŠODÓ KREM NA PALAČINKY NEBO NA BUCHTIČKY Potřebujeme : 3/4 litru mléka 1 pudink vanilkový 1 vanilkový cukr 1 lžíce rumu / i více / nebo bílého vína.
Postup : uvaříme pudink, jpřidáme rum nebo víno, krátce vyšleháme a ještě teplým pudinkem poléváme buchtičky ___________________________________________________________________________________________________ BEZINKOVÁ KAŠE S OVOCEM - náš rodinný recept Potřebujeme : 2-3 hrnky otrhaných a propláchnutých bezinek 3 jablíčka 2 hrušky 10 vypeckovaných švestek, 5 lžíc krystalového cukru/ i více podle kyselosti ovoce /, 0,5 litru mléka, dětská krupička na zahuštění., 1 tvaroh, ml.cukr a máslo na dozdobení.
Postup : Bezinky a na kousky nakrájené ovoce dáme do hrnce, přidáme cukr a zalijeme mlékem tak, aby vše bylo skoro ponořené. Dáme vařit. Občas promícháme. Jakmile je ovoce měkké, kaši zahustíme krupičkou a a chvilku provaříme. Servírujeme na talíře, posypeme tvarohem a ml.cukrem, polijeme rozpuštěným máslem. Kaše je výborná teplá i studená a hlavně moc zdravá na pročištění organizmu. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- VELIKONOČNÍ NÁDIVKA - HLAVIČKA Potřebujeme : 5 housek 3 vejce 30 g uzeného masa 2 hrsti jarních bylinek /zejména kopřiv/ kůru z citronu špetku zázvoru 2 dcl mléka sůl a pepř.
Postup : housky nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Pak je dobře vymačkáme a dáme do mísy. Maso nakrájíme na kostičky, bylinky /kopřivy, petrželku, pažitku/ jemně nasekáme. Vše smícháme, přidáme vejce, okořeníme, osolíme a promícháme. dáme do dobře vymazaného pekáčku a pečeme až se utvoří zlatavá kůrka.
Příloha : brambory, chléb a kyselá okurka nebo zeleninový salát ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na WebSnadno | Nahlásit protiprávní obsah! | Mapa stránek |