Vepřové a hovězí |
=================================================================================================================== V TÉTO SEKCI NAJDETE RECEPTY NA : MASOVÉ ZÁVITKY RECEPTY Z MLETÉHO MASA RŮZNÉ ÚPRAVY VEPŘOVÉHO A HOVĚZÍHO MASA
Na co se hodí - hovězí maso _____________________________ OHÁŇKA - SILNÝ VÝVAR, DUŠENÉ HOVĚZÍ NA VÍNĚ ŠPIČKA - HOVĚZÍ PEČENĚ A STEAKY ZADNÍ - K OMÁČKÁM ROŠTĚNÁ - STEAKY, ZÁVITKY, RŮZNÉ PLÁTKY A ODKROJKY NA MLETÉ MASO NEBO GULÁŠ SVÍČKOVÁ - FILÁTKA STEAKY, BIFTEKY, TATARÁK ŽEBRO - SILNÝ VÝVAR, VAŘENÉ HOVĚZÍ KLIŽKA - GULÁŠ, RAGÚ NEBO S MRKVÍ
======================================================================= ZÁVITKY Z VEPŘOVÉHO NEBO HOVĚZÍHO MASA : =======================================================================
Masové závitky se mohou připravovat z různých druhů masa - vepřové kýty, hovězího zadního, kuřecích prsíček.
U závitků hrají hlavní roli náplně: KLASIKA -
CIBULE, PÁREK, OKURKA, ANGLICKÁ SLANINA NÁPLNĚ S VAJÍČKEM - VAJÍČKO, ŠUNKA, HRÁŠEK VAJÍČKO, HOUBY, ANGLICKÁ SLANINA VAJÍČKO, MLETÉ OKOŘENĚNÉ MASO VAJÍČKO, CIBULE, ANGL.SNAINA, PAPRIKA ZELENÁ I ČERVENÁ.
K závitkům neodmyslitelně patří omáčky, kterými přeleváme závitky při servírování. Cibulová - cibulku orestujeme dozlatova, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, celý pepř
a asi 10 minut za stálého míchání provaříme. Osolíme dle chuti. Papriková - stejný postup jenom přidáme mletou papriku a nakonec smetanu. Omáčku přecedíme a přeléváme závitky na talíři.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 plátky zadního hovězího masa 4 plátky angl.slaniny 4 plátky šunky 2 sladkokyselé okurky 2 vejce sůl, pepř, hořčici, olej, hladkou mouku a vývar.
Postup : maso naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme je hořčicí a pokryjeme plátky slaniny, šunky, plátky okurek a natvrdo uvařenými vejci. Zavineme, upeníme párátky a opečeme rychle na oleji. Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka. Pak ptáčky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a povaříme.
Příloha : houskové knedlíky nebo rýže.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : hovězí plátky, hořčice, cibule, sůl, pepř, olej, vývar z masoxu, smetana, natvrdo uvařená vejce, kyselá okurka.
Postup : maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí. Na oleji osmahneme do zlatova na kroužky nakrájenou cibuli. Cibulí nešetříme, pěkně nám zahustí šťávu. Přidáme maso a dusíme do měkka. Podléváme vývarem dle potřeby. Měkké maso vytáhneme, omáčku i s cibulí rozmixujeme a zjemníme šlehačkou. Nakonec nahrubo nastrouháme natvrdo uvařená vejce a kyselou okurku a vmícháme do omáčky. Omáčka je výborná a není zdaleka tak pracná jako klasické ptáčky.
Příloha : brambory , rýže
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 vepřové plátky z vepřové kýty 4 kolečka měkkého salámu 4 plátky anglické slaniny 2 cibule 2 lžíce oleje, ml.sladkou papriku, 60 g hladké mouky, 1 dcl kysané smetany, 1 dcl mléka sůl, vývar.
Postup : řízky naklepeme hodně do šířky, osolíme, lehce poprášíme paprikou, pokryjeme kolečky salámu, plátky anglické, čtvrtkami jedné cibule a stočíme do závitků. Upevníme je jehlami nebo párátky. Druhou cibulu drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, shrneme ji stranou a opečeme krátce závitky po všech stranách, pak podlijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou až změknou. Závitky vyjmeme, do šťávy vmícháme mouku rozšlehanou se smetanou a mlékem, osolíme a za stálého míchání povaříme. Přidáme závitky a prohřejeme je.
Příloha : rýže, knedlíky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 1 kg vepřové kýty nebo plecka 100 g šunky 4 vejce 3 lžíce hořčice 4 kyselé okurky 4 nožky tenkých párků, 5 vrchovatých lžíc sádla grilovací koření, sůl, voda na podlití.
Postup : maso rozřízneme na plát, naklepeme, osolíme z obou stran a z jedné strany potřeme hořčicí. Na tuto stranu poklademe po celé ploše plátu plátky šunky.na šunku rozprostřeme umíchaná vajíčka na sádle, položíme párky, okurky a zabalíme. Roládu svážeme provázkem, posypeme grilovacím kořením, dáme do pekáče se sádlem a podlijeme vodou podléváme i během pečení. Pečeme zvolna při 160". Roládu ze začátku přikryjeme alobalem, pak dopečeme odkrytou.
Příloha : brambory, špenát s bramborovými knedlíky nebo chléb a kyselá okurka /čerstvá zelenina/
===================================================================== RŮZNÉ ÚPRAVY MASA VEPŘOVÉHO I HOVĚZÍHO : =====================================================================
Potřebujeme: 4 plátky hovězího / roštěnec nebo zadní / 200 ml hovězího vývaru 2 lžíce oleje 1 větší cibule 1 lžíce hladké mouky, pepř, sůl, 100 g nastrouhaného sýra.
Postup : maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji. Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou cibulu. Zalijeme ji vývarem, vrátíme maso, které pod pokličkou necháme dusit doměkka. Měkké maso opět vyjmeme a udržujeme teplé. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a provaříme. Roštěnky podáváme přelité šťávou a posypané sýrem.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 pátky hovězího zadního 1 cibule hořčice na potření hladká mouka na obalení sůl, pepř, masox, Podravka.
Postup : maso naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce a osmahneme z obou stran na pánvi. Cibuli nadrobno nakrájíme a opražíme na tuku. /Já ji restuji v tlakovém hrnci, do kterého pak přidám maso/. Přidáme maso, zalijeme vodou a vaříme v tlakovém hrnci asi 1/2 hodiny, až je maso měkké. šťávu dochutíme masoxem a Podravkou a případně zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Obvykle ale není potřeba zahušťovat, stačí mouka která je na plátcích. Šťávu je možno dochutit i jemně nastrouhanými kyselými okurkami - omáčku pak znovu převaříme, aby okurky změkly.
Příloha : rýže
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 500 g vepřové krkovičky, 2 cibule 8 větších brambor 5-6 plátků másla sůl, pepř, ml.paprika, grilovací koření,voda.
Postup : maso nakrájíme na tenší látky, trochu je naklepeme, osolíme, opepříme a naklademe do pekáče.Posypeme kmínem, paprikou a gril.kořením - vše podle chuti. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rovnoměrně rozložíme na maso. Větší brambory oloupeme a nakrájíme na tenší kolečka a poukládáme je na maso s cibulí tak, aby vše bylo dobře přikryté. Brambory osolíme, okmínujeme, podle chuti můžeme přidat gril.koření. Nakonec rozložíme plátky másla a podlijeme trochou vody. Pečeme při 220° přibližně 90 minut, dokud nebude maso měkké. Podle potřeby průběžně podléváme vodou.
Příloha : zeleninový salát nebo kyselá okurka.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 6 řízků z vepřové kýty 1 lžička pepře 1 lžička solamylu 1 lžička worcestru 2 stroužky česneku 1/2 lžičky majoránky 1/2 lžičky pálivé papriky 1/2 lžičky sladké papriky 2 vejce 3 lžičky kečupu 4 lžičky oleje.
Postup : Maso naklepeme. Rozšleháme vejce a přidáme všechny ostatní přísady ,důkladně promícháme. Do vzniklé marinády vložíme maso a necháme nejméně 24 hod odležet. Pak naložené maso osmahneme z každé strany. Na talíři doplníme volským okem a zeleninou.
Příloha : brambory, topínka
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 - 6 kotlet, na marinádu : 3 lžíce oleje 1 lžička hořčice 1/2 lžičky pepře 1 lžička worcestru 2 lžičky solamylu 1 lžička kečupu 2 stroužky česneku 2 celá vejce sůl.
Postup : kotlety naklepeme malinko je osolíme. Pak si připravíme marinádu - smícháme veškeré suroviny dohromady a kotletky do ní naložíme. Nejlepší je nechat je v marinádě aspoň 1 - 2 dny naložené. Potom kotlety zprudka opečeme na oleji.
Příloha : hranolky, americké brambory, bramborová kaše
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 2 kotlety 1 vejce 1 lžička solamylu 1 lžička sladké ml.papriky 1 lžička hořčice 1 lžička vegety 1 lžička sojové omáčky 2 stroužky prolisovaného česneku a jemně nastrouhaný sýr jen na spojení vzniklé omáčky.
Postup : kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Všechny uvedené suroviny smícháme dohromady a před smažením kotlety obalíme ve vzniklé omáčce.
Příloha : brambory, hranolky, bramboráčky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-
Potřebujeme : 4 vepřové kotlety 1 lžička ml.papriky 2 velké cibule 100 g strouhaného sýra 1/2 litru vývaru sůl, pepř.
Postup : kotlety naklepeme, okraje nařízneme aby se nekroutily. Osolíme, opepříme a posypeme ml.paprikou. Cibuli nakrájíme na kolečka. Vymažeme pekáček máslem, naskládáme kotlety, poklademe cibulí. Na každý plátek dáme oříšek másla. Posypeme sýrem a podlijeme horkým vývarem z masoxu. Pečeme při 200" asi 30 min, pak zvýšíme na 250" a dopečeme do zlatova. Kotlety na talíři dozdobíme cibulkovou natí a petrželkou.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx_
Potřebujeme : 4 vepřové kotlety 2 vejce 1 lžičku soli 1 lžičku solamylu 1 lžičku grilovacího koření 1 lžičku majoránky 3 stroužky česneku.
Postup : veškeré suroviny smícháme na marinádu a v této směsi namáčíme kotlety, naskládáme do misky na sebe. Pokud nám zbude směs nalijeme ji ještě na maso, přikryjeme alobalem anecháme i 24 hodin odležet . Potom smažíme na oleji.
Příloha : brambory, hranolky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 kotlety žampiony 1-2 lžíce zakysané smetany sůl hladká mouka vývar z masoxu.
Postup : Kotlety do poloviny uvolníme od kosti, naklepeme, osolíme ä poprášíme hladkou moukou. Po obou stranách opečeme, maso vyndáme, výpek zaprášíme trochou hladké mouky a osmahneme. Zalijeme několika lžícemi vývaru a krátce povaříme Přidáme na másle podušené žampiony, prohřejeme, přidáme smetanu a dochutíme solí.
Příloha : bramboráky, brambory
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Potřebujeme : 4 vepřové kotlety 1 větší porek 2 vejce 100 g tvrdého sýra na strouhání sůl, pepř, olej.
Postup : Olejem vymazaný pekáč poklademe polovinou nakrájeného porku. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme, poklademe na porek a asi 20 minut pečeme. Pak nasypeme zbytek porku, zalijeme maso rozšlehanými vejci a nakonec posypeme nastrouhaným sýrem. Krátce zapečeme.
Příloha : brambory
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Potřebujeme : 4 kotlety s kostí 4 plátky anglické slaniny 1 zeleninové lečo 100 g měkkého salámu 200 g sýru ementál kelímek sladké smetany.
Postup : kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Na každou kotletu dáme plátek anglické a naskládáme do vymazaného pekáče. Přidáme hromádku zeleninového leča a přikryjeme kolečkem salámu. Vše zalijeme smetanou, posypeme strouhaným sýrem dáme péci asi na 30 min.
Příloha : brambory, hranolky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 6 kotlet 2 sýry Lučina 6 lžíc oleje 2 lžíce zakysané smetany 6 stroužků česneku sůl, pepř, bazalka, oregano.
Postup : kotlety naklepeme, v oleji rozmícháme trochu bazalky, oregána, pepře a soli. Směsí potřeme maso a alespoň 2 hodiny necháme odležet. Pak zprudka opečeme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Během dušení několikrát obrátíme. Lučinu rozmícháme se zakysanou smetanou, česnekem, solí a pepřem. Vymícháme do hladka a maso před podáváním přelijeme.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
- trik spočívá v hořčici, která maso dokonale zvláční a zjemní, takže chutnají opravdu dokonale.
Potřebujeme : 4 řízky / vepřové, kuřecí, krůtí / 2 vejce hořčice /nejlépe francouzská / olej strouhanka sůl, pep sekaná pažitka nebo petrželka.
Postup : řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom je obalíme ve strouhance, kterou lehce vllačíme do masa. Vejce rozšleháme, přidáme zelenou pažitku a řízek v nich po obou stranách namočíme. Smažíme na oleji.
Příloha : bramborová kaše nebo vařené brambory s máslem a petrželkou.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : plátky vepřové kýty nebo kuřecí prsíčka plátky anglické slaniny koření dle chuti. Na bramborové těsto : 400 g syrových brambor 5 stroužků česneku 2 vejce hladká mouka, sůl, pepř, majoránka.
Postup : uděláme si bramborové těsto - nastrouháme brambory, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Usmažíme si 1 testovací bramborák - po případě dochutíme. Maso naklepeme, okořeníme a předem předsmažíme, abychom ho měli pak v bramboráku měkké. Na pánev dáme smažit bramborák, na něj položíme předsmažený plátek masa, plátek anglické slaniny a opět přikryjeme bramborovým těstem. Osmažíme po obou stranách.
Příloha : bramborová kaše nebo jenom kysané zelí
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 vepřové řízky /kotleta, krkovička/ na obalení hladká mouka,
na těstíčko: 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 2 větší syrové brambory, 100 ml mléka, sůl, majoránka /můžeme přidat i prolisovaný česnek/.
Postup : vytvoříme si těstíčko - nastrouháme brambory a smícháme s vejci, moukou a mlékem. Přidáme trošku soli, majoránky po př.česnek. Maso naklepeme, nařežeme okraje aby se maso nekroutilo, osolíme a obalíme v hladké mouce a pak v těstíčku. Smažíme po obou stranách ale zvolna aby se maso dobře propeklo a těstíčko nespálilo.
Příloha : vařené brambory, hranolky a zeleninový salát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 vepřové řízky 1/4 kostky másla 1/2 litru vody 1 kostka bujonu 2 vejce a strouhanka na obalen sůl a pepř.
Postup : maso osolíme, trochu opepříme a poskládáme do strouhanky, ve které je naklepeme tak. abychom do něj vbouchali co nejvíce strouhanky . Je lepší si řízky nejdříve trochu předklepat. Až je celý řízek pokrytý strouhankou a maso není vidět, obalíme je v rozšlehaném vajíčki a osmažíme na oleji. Mezitím si připravíme bujon a přidáme máslo. Osmažené řízky naskládáme do pekáčku a přelijeme bujonem. Dáme zapéct do trouby, až se vývar nasákne do řízků.
Příloha : bramborová kaše
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 plátky vepřové kýty 4 plátky tvrdého sýra 4 plátky anglické slaniny 2 jablka sůl, pepř, olej
Postup : maso naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Poté řízky obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme po obou stranách na trošce oleje. Naskládáme je do pekáče a zalijeme vypečenou šťávou. Na každý řízek položíme plátek slaniny a jablka. Připravené maso podlijeme vodou tak, aby ve šťávě bylo ponořené jen maso, nikoliv slanina a jablka. Dáme péci do předem vyhřáté trouby. Před koncem pečení položíme na každou porci plátek sýra a necháme ještě 5 minut zapéct.
Příloha : vařené brambory.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 vepřové řízky 100 g anglické slaniny 200 g tvrdého sýra 250 ml smetany /1 kelímek/ 1 cibuli sůl, pepř.
Postup : cibuli nakrájíme na kolečka a orestujeme na pánvi. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Orestovanou cibuli rozhodíme na celou plochu pekáče, na ni položíme řízky a pečeme. Po dobu pečení maso malinko podléváme aby se nepřipálilo a obracíme /cca 1/2 hodiny/. Nastrouháme sýr a smícháme ho se smetanou. Na každý řízek dáme plátek anglické, navršíme sýrovou směs a zapékáme tak dlouho, pokud se nevytvoří kůrčička.
Příloha : bramborová kaše, hranolky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-
Potřebujeme : 4 plátky krkovičky 4 plátky anglické slaniny 4 plátky šunkového salámu 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 sklenice zeleninového leča 400 g tvrdého sýra grilovací koření, sojová omáčka.
Postup : pekáček vytřeme máslem, plátky krkovičky osolíme a opepříme. Vložíme je do pekáčku. Každý plátek potřeme sojovou omáčkou smíchanou s gril.kořením. Na každý plátek masa položíme plátek anglické a kolečko salámu. Na všechno rozprostřeme sklenici leča. Nahoru nastrouháme sýr a zalijeme šlehačkou. Zapékáme pomalu asi 1 hodinu. Neobracíme ani nepodléváme. Až začne smetana se sýrem tvořit zlatavou krustičlu - je hotovo.
Příloha : opékané brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4-6 plátků krkovičky 1 cibuli 100 g šunky 100 g tvrdého sýra 2 vejce 4 rohlíky 2 dcl mléka 4 žampiony sádlo, olej, zelená petrželka.
Postup : maso naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe na sádlem vymazaný pekáč. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a přidáme obě vejce. Na oleji orestujeme cibuli, žampiony, a šunku. Pak směs přidáme k namočeným rohlíkům. Mírně vše osolíme, přidáme petrželku a naklademe směs na maso. Zalijeme malým množstvím vody, zakryjeme alobalem a pečeme asi 40 minut. Pak alobal odstraníme, posypeme nastrouhaným sýrem a ještě chvilku pečeme dorůžova.
Příloha : vařené brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 plátky vepřové krkovičky nebo kýty 1 kg brambor 1 kelímek smetany na šlehání.
Postup : brambory oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky a naskládáme je do pekáče s vyšším okraje. Podle chuti je osolíme, opepříme, posypeme kmínem a česnekem. Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na brambory. Vše zalijeme smetanou a dáne péci při 180° na dobu 45-60 minut.
Maso na šlehačce je výborný oběd, obzvlášť jsou vynikající brambory.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 plátky vepřového masa 20 g hladké mouky 40 ml oleje 1 cibule sůl, kmín
Postup: Maso mírně naklepeme a lehce posolíme. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme kmín, vložíme plátky masa a opečeme po obou stranách. Pak maso podlijeme a podusíme. Šťávu zaprášíme hladkou moukou, ještě trochu podlijeme a povaříme.
Příloha : vařené brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 vepřové řízky, 4 plátky salámu GOTHAJ 4 vejce uvařené natvrdo 100 g tuku 50 g slaniny sůl, pepř.
Postup : Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Každý řízek na který jsme položili plátek salámu a celé uvařené vejce zabalíme do závitku a upevníme jehlou nebo párátkem. Rozpustíme tuk a slaninu, maso opečeme a za mírného podlévání podusíme doměkka.
Příloha : rýže
Rýži dáme na talíř, závitek rozkrojíme napůl a posadíme ho do rýže vajíčkem nahoru. Polijeme vypečenou šťávou.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
NALOŽENÉ MASO V MARINÁDĚ - ekucharka.net
Potřebujeme : 4 vepřové nebo kuřecí řízky,
na marinádu : 2 vejce 1 lžíce sojové omáčky 1 lžička majoránky 1/2 lžičky mleté papriky 1/2 lžičky kari koření 1/2 lžičky kmínu 2 lžíce solamylu 1 lžička hořčice 5 stroužků česneku sůl.
Postup : vejce rozšleháme se solamylem, přidáme ostatní suroviny a do vzniklé směsi naložíme řízky. Necháme je je 1 den odležet v lednici. Potom je opékáme na oleji jako minutky i s marinádou.
Příloha : hranolky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 plátky vepřového masa, 1 lžíce ml.papriky 1 žlutá paprika 1 červená paprika 100 g sýru Niva 100 ml smetany sůl, pepř.
Postup : maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme ml.paprikou a pepřem. Zprudka opečeme na oleji, vyndáme z pánve a necháme odkapat. Papriky nakrájíme na proužky, Nivu nastrouháme najemno, přidáme smetanu a promícháme. Ještě teplé plátky masa naplníme touto směsí do poloviny , přehneme a upevníme párátkem. Vložíme do pekáčku a při 220" krátce zapečeme.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 4 plátky krkovičky 4 středně velké cibule 100 g anglické slaniny 6 stroužků česneku 1 dcl černého piva sůl, pepř, sádlo nebo olej na vymazání pekáčku.
Postup : trochu silnější plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Pekáček vymažeme sádlem a rozložíme anglickou slaninu. Cibulio nakrájíme na půlměsíčky, česnek na plátky a polovinu nasypeme na slaninu. Poklademe maso a nahoru nasypeme zbytek cibule a česneku. Zalijeme pivem a pečeme v troubě na 180-200" napřed přikryté a až bude maso téměř hotové, tak ho dopečeme odkryté. Tím vypečeme vodu a zůstane nám jenom dobrá šťávička.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : vepřové maso - plátky nebo kousky 1/2 kelímku krémžské hořčice olej 2 velké cibule palička česneku sůl a pepř.
Postup : maso naklepeme, osolíme, opepříme a dáme do misky. Zalijeme ho hořčicí smíchanou s troškou oleje a poklademe vrstvou nakrájené cibule a česneku. Necháme přes noc odležet, druhý den zprudka opečeme, poté podlijeme a dáme do trouby péct. Nejprve zakryté, před koncem pečení odkryjeme.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 500 g masa /vepřové nebo kuřecí/, 2 lžičky solamyl 1 lžička kari koření 2 lžíce sojové omáčky 1 vejce 1-2 cibule sůl, pepř, ml.paprika 2 lžíce oleje česnek dle chuti.
Postup : maso naklepeme a nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka . Ze všech surovin umícháme marinádu, vložíme do ní maso a necháme odležet - nejlépe 24 hod. Pak směs vsypeme do rozpálené pánve a orestujeme. Nerestujeme dlouho, jinak se maso vysuší a ztvrdne. před koncem restování přilijeme trošičku vody aby se vytvořila šťávička.
Příloha : těstoviny, hranolky, rýže
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 1/2 kg masa vepřového nebo kuřecího masa nakrájeného na nudličky 2 papriky 2 cibule 1 porek 3-4 lžíce ostrého kečupu sůl, pepř, česnek.
Postup : maso orestujeme, přidáme nakrájené papriky a cibuli. Dusíme pod pokličkou do měkka. Před koncem přidáme nakrájený porek, česnek. sůl a pepř. Na závěr přidáme 3-4 lžíce ostrého kečupu.
Příloha : hranolky, rýže
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : vepřovou kýtu kečup olej 2 stroužky česneku cibuli pórek sůl, pepř 1 dcl piva.
Postup : maso nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji. Pokapeme kečupem, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Necháme asi 10 minut na mírném ohni dusit. Pak přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pórek a zalijeme pivem. Dusíme do měkka a pak podle potřeby ochutíme solí a pepřem.
Příloha : rýže, brambory
============================================================================= RECEPTY NA MLETÉ MASO : =============================================================================
Potřebujeme : 750 g mletého masa 1 cibuli, 2 rohlíky den staré 2 vejce 50 g slaniny 5 stroužků česneku, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky 5-7 lžíc strouhanky 1/4 lžičky pepře 3 vrchovaté lžíce sádla na pečení 300 ml vody na podlití, sůl.
Postup : cibulku nakrájíme na kostičky a zpěníme na lžíci sádla. Rohlíky nalámeme nebo nakrájíme na větší kousky a dáme namočit do studené vody. Maso osolíme, opepříme, přidáme 1 celé vejce a 1 žloutek a ostatní suroviny a rohlíky ze kterých vymačkáme pořádně vodu. 1 bílek si necháme na potření sekané. Pořádně promícháme, uděláme 2 šišky a dáme do pekáčku s vodou a sádlem. Sekanou potřeme bílkem a pečeme odkrytou 3/4 až 1 hodinu..
Příloha : brambory , bramborová kaše
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Potřebujeme : 1 kg mletého masa 1 lžičku mleté papriky 1 lžíce vegety 2 lžíce hladké mouky 1-2 lžičky grilovacího koření 1 vejce 1 menší cibule 4-6 stroužků česneku bazalka, majoránka, saturejka, strouhanka 1 dcl mléka.
Postup : mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, mouku, papriku, vegetu, gril.koření - promícháme a necháme odležet v lednici asi 1 hodinu, může být i do druhého dne. Potom přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, případně trochu bazalky a saturejky. dobře promícháme, podle potřeby dohustíme strouhankou a dosolíme. Uděláme 2 šišky ,obalíme ve strouhance, dáme do pekáče, podlijeme asi 1 cm vody a při pečení podléváme dle potřeby. Upečeme dozlatova.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 500 g mletého masa 2 den staré rohlíky 1 cibuli 1 vejce 1 vrchovatá lžíce hladké mouky 3-4 stroužky česneku sůl, pepř, majoránka.
Postup : cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na lžíci oleje nebo sádla. Rohlíky nalámeme na větší kousky a namočíme do studené vody. Maso osolíme, opepříme, přidáme vymačkané rohlíky, prolisovaný česnek a ostatní suroviny Pořádně promícháme, tvoříme placky a smažíme na oleji nebo ve fritovacím hrnci. Líp se nám budou karbenátky tvarovat když je obalíme ještě ve strouhance.
Pro obměnu můžeme do masa zabalit :
vařené vejce - budeme mít PŠTROSÍ VEJCE
nebo tvarůžek - máme KARBENÁTEK S PŘEKVAPENÍM
Příloha : bramborová kaše, brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 500 g mletého masa 2 rohlíky 1 vejce sůl, česnek, majoránka a navíc 4 vejce.
Postup : z připraveného masa oddělíme 4 větší hromádky a prsty vytvoříme mističky asi 1,5-2 cm hluboké protože se v troubě spečou. Pak je přeneseme opatrně na pekáček a podlijeme na 1 cm vodou. Troubu předehřejeme na 180° a pečeme asi 20 minut. Po uplynutí 20 minut pekáček vyndáme a opatrně vklepneme do každé mističky vejce. Když vejce trochu vyteče nic se neděje. Dáme na dalších 10 minut do trouby a zesílíme ji na 220°. a vynikající dobrota je na světě ! Ze zbytku masa vytvoříme klasické karbenátky.
Příloha : brambory, bramborová kaše
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 400 g mletého masa /hovězí+vepřové/ 1 cibule mletá paprika, pepř, sůl.
Postup : mleté maso promícháme s drobně pokrájenou cibulí, ml.paprikou, pepřem a solí. Vytvarujeme stejné válečky /šišky/. Osmažíme je ze všech stran na rozehřátém tuku.
Příloha : bramborová kaše
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 500 g mletého masa 200 g tvrdého sýra 3 lžíce hladké mouky 2 lžíce strouhanky 2 vejce 100 ml mléka, 1-2 stroužky česneku sůl, pepř strouhanka na obalení a olej na smažení.
Postup : na jemnějším struhadle nastrouháme sýr. Do mletého masa nalijeme mléko a rukou propracujeme. Přidáme ostatní suroviny a vytvarujeme placičky. Obalíme je ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách.
Příloha : bramborová kaše s cibulkou
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 250 g mletého masa 50 g másla 4 vejce 1 cibule 1 lžička petrželové natě, pepř, sůl těstoviny.
Postup : mleté maso osolíme a opepříme. Vejce uvaříme natvrdo, Cibuli orestujeme na másle. Pokud chceme menší porce, vejce podélně rozkrojíme a obalíme je mletým masem. Na jedné straně vytvarujeme čumáček, místo očí dáme kuličky černého pepře a místo bodlinek použijeme nudle nebo kousky špaget. Připravené ježky vyrovnáme na plech vymazaný tukem, zakryjeme je alobalem a upečeme.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Potřebujeme: 350 g mletého masa 2 starší rohlíky 1 dc mléka 1 cibul 50g šunkového salámu 2 vejce 1 lžíce posekané petrželky 1 lžička majoránky, sůl. Na obložení 100 g anglické, pokrájené na plátky.
Postup : rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Ostatní suroviny kromě anglické smícháme, přidáme namočené rohlíky a zlehka zamícháme. Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem a vysypeme strouhankou a celou formu na dně i po stěnách vyložíme anglickou, natlačíme masovou hmotu, urovnáme a poklademe zbytkem anglické na povrchu. Pečeme při 180° až slanina na povrchu zčervená.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Potřebujeme : 1/2 kg mletého mas 3 lžíce strouhanky 1 cibule 1 vejce 2 lžíce vody 1 lžička soli 2 lžičky majoránky, 1-2 lžíce hladké mouky 2 špetky pepře. Na obalení - 1 vejce, 150 g polohrubé mouky, 150 g strouhanky Náplň - 2 vejce uvařená natvrdo, 6 plátků šunky /obdélník/, 2 kyselé okurky.
Postup : mleté maso okořeníme, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, vejce, vodu, strouhanku a mouku. Dobře promícháme. Maso si rozdělíme na pět hromádek. Z každé hromádky připravíme placku o velikosti šunky, překryjeme ji plátkem šunky, ke kraji položíme 1/4 vajíčka, proužek okurky a stočíme do roládky.Takto připravené roládky obalíme v mouce,namočíme v rozšlehaném vejci a obalíme ve strouhance. Mírně stiskneme aby nebyly moc vysoké. Roládky usmažíme a při servírování na šikmo rozkrojíme .
Příloha : bramborová kaše a zelenina
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-
|
Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na WebSnadno | Nahlásit protiprávní obsah! | ![]() |