DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Vepřové a hovězí

                                                                                                                                                                                         

                                                                                                 

 

===================================================================================================================

                                                V  TÉTO  SEKCI  NAJDETE  RECEPTY    NA :

 MASOVÉ  ZÁVITKY

 RECEPTY  Z   MLETÉHO  MASA    

 RŮZNÉ  ÚPRAVY  VEPŘOVÉHO  A  HOVĚZÍHO  MASA

 

Na co se hodí -  hovězí maso 

_____________________________

OHÁŇKA     -  SILNÝ VÝVAR, DUŠENÉ HOVĚZÍ NA VÍNĚ

ŠPIČKA      -   HOVĚZÍ PEČENĚ  A  STEAKY

ZADNÍ         -   K  OMÁČKÁM 

ROŠTĚNÁ   -  STEAKY, ZÁVITKY, RŮZNÉ PLÁTKY A ODKROJKY NA MLETÉ MASO NEBO GULÁŠ

SVÍČKOVÁ   -  FILÁTKA STEAKY, BIFTEKY, TATARÁK

ŽEBRO        -  SILNÝ VÝVAR, VAŘENÉ HOVĚZÍ 

KLIŽKA        -  GULÁŠ, RAGÚ NEBO S MRKVÍ

 

 

=======================================================================

 ZÁVITKY  Z  VEPŘOVÉHO  NEBO  HOVĚZÍHO  MASA :

=======================================================================

                MASOVÉ  ZÁVITKY  A  JEJICH  NÁPLNĚ :

 

 

 Masové závitky se mohou připravovat z různých druhů masa -  vepřové kýty,  hovězího zadního,  kuřecích prsíček.

U závitků hrají hlavní roli  náplně: 

KLASIKA  -                     

CIBULE, PÁREK, OKURKA, ANGLICKÁ SLANINA

NÁPLNĚ S VAJÍČKEM -            

VAJÍČKO, ŠUNKA, HRÁŠEK

VAJÍČKO, HOUBY, ANGLICKÁ SLANINA  

VAJÍČKO, MLETÉ OKOŘENĚNÉ MASO

VAJÍČKO, CIBULE, ANGL.SNAINA, PAPRIKA ZELENÁ I ČERVENÁ.

 

K závitkům neodmyslitelně patří omáčky, kterými přeleváme závitky při servírování.

Cibulová  -  

cibulku orestujeme dozlatova, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, celý pepř 

a asi 10 minut  za stálého míchání provaříme. Osolíme dle chuti.

Papriková   -  

stejný postup jenom přidáme mletou papriku a nakonec smetanu. Omáčku přecedíme a přeléváme závitky na talíři. 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

        KLASICKÝ   ŠPANĚLSKÝ  PTÁČEK

Potřebujeme :

4 plátky zadního hovězího masa

4 plátky angl.slaniny

4 plátky šunky

2 sladkokyselé okurky

2 vejce

sůl, pepř, hořčici,

olej, hladkou mouku a vývar.

 

Postup :

maso naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme je hořčicí a pokryjeme plátky slaniny, šunky, plátky okurek a natvrdo

uvařenými vejci.

Zavineme, upeníme párátky a opečeme rychle na oleji.

Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka. Pak ptáčky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a povaříme.

 

Příloha :  houskové knedlíky nebo rýže.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

               VARIANTA NA  ZPÚSOB - ŠPANĚLSKÝ  PTÁČEK

Potřebujeme  : 

hovězí plátky, hořčice, cibule, sůl, pepř, olej, vývar z masoxu, smetana, natvrdo uvařená vejce, kyselá okurka.

 

Postup  :

 maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí. Na oleji osmahneme do zlatova na kroužky nakrájenou

 cibuli. Cibulí nešetříme,  pěkně nám zahustí šťávu. Přidáme maso a dusíme do měkka. Podléváme vývarem dle potřeby.

Měkké maso vytáhneme, omáčku i s cibulí rozmixujeme a zjemníme šlehačkou. Nakonec nahrubo nastrouháme

natvrdo uvařená vejce a kyselou  okurku  a vmícháme do omáčky.

Omáčka je výborná a není zdaleka tak pracná jako klasické ptáčky.

 

 Příloha  :   brambory , rýže                                                         

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

         HUSARSKÝ  PTÁČEK

Potřebujeme :

4 vepřové plátky z vepřové kýty

4 kolečka měkkého salámu

4 plátky anglické slaniny

2 cibule

2 lžíce oleje,

ml.sladkou papriku,

60 g hladké mouky, 1 dcl kysané smetany, 1 dcl mléka

sůl, vývar.

 

Postup :

řízky naklepeme hodně do šířky, osolíme, lehce poprášíme paprikou, pokryjeme kolečky salámu, plátky anglické,

čtvrtkami jedné cibule a stočíme do závitků. Upevníme je jehlami nebo párátky.

Druhou cibulu drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, shrneme ji stranou a opečeme krátce závitky po všech stranách,

pak podlijeme vývarem.

Dusíme pod pokličkou až změknou. Závitky vyjmeme, do šťávy vmícháme mouku rozšlehanou se smetanou a mlékem,

osolíme a za stálého míchání povaříme. Přidáme závitky a prohřejeme je.

 

Příloha :  rýže, knedlíky

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

              ROLÁDA  Z  VEPŘOVÉHO  MASA

Potřebujeme : 

    1 kg vepřové kýty nebo plecka

100 g šunky

    4 vejce

    3 lžíce hořčice

    4 kyselé okurky

    4 nožky tenkých párků,                   

    5 vrchovatých lžíc sádla

grilovací koření, sůl, voda na podlití.

 

Postup :

maso rozřízneme na plát, naklepeme, osolíme z obou stran a z jedné strany potřeme hořčicí. Na tuto stranu poklademe

po celé ploše plátu plátky šunky.na šunku rozprostřeme umíchaná vajíčka na sádle, položíme párky, okurky a zabalíme.

Roládu svážeme provázkem, posypeme grilovacím kořením, dáme do pekáče se sádlem a podlijeme vodou podléváme

i během pečení. Pečeme zvolna při 160". Roládu ze začátku přikryjeme  alobalem, pak dopečeme odkrytou.

 

Příloha :  brambory,  špenát s bramborovými knedlíky  nebo chléb a kyselá okurka /čerstvá zelenina/    

                                                                         

 

=====================================================================

RŮZNÉ  ÚPRAVY  MASA  VEPŘOVÉHO  I  HOVĚZÍHO :

=====================================================================

          ROŠTĚNKY 

Potřebujeme: 

4 plátky hovězího / roštěnec nebo zadní /

200 ml hovězího vývaru

2 lžíce oleje

1 větší cibule

1 lžíce hladké mouky,

pepř, sůl,

100 g nastrouhaného sýra.

 

Postup :

maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji.

Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou cibulu. Zalijeme ji vývarem, vrátíme maso, které pod pokličkou

necháme dusit doměkka.

Měkké maso opět vyjmeme a udržujeme teplé.

Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a provaříme.

Roštěnky podáváme přelité šťávou a posypané sýrem. 

 

Příloha :  brambory

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

      HOVĚZÍ   DUŠENÉ  NA  HOŘČICI

Potřebujeme :

4 pátky hovězího zadního

1 cibule

hořčice na potření

hladká mouka na obalení

sůl, pepř, masox, Podravka.

 

Postup :

maso naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce

a osmahneme z obou stran na pánvi.

Cibuli nadrobno nakrájíme a opražíme na tuku. /Já ji restuji v tlakovém hrnci, do kterého pak přidám maso/.

Přidáme maso,  zalijeme vodou a vaříme v tlakovém hrnci asi 1/2 hodiny, až je maso měkké.

šťávu dochutíme masoxem a Podravkou a případně zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody.

Obvykle ale není potřeba zahušťovat, stačí mouka která je na plátcích.

Šťávu je možno dochutit i jemně nastrouhanými kyselými okurkami - omáčku pak znovu převaříme, aby okurky změkly.

 

Příloha :  rýže

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

         VEPŘOVÉ  MASO  ala  ŽIVÁŇSKÁ -   vynikající oběd z jednoho pekáče

Potřebujeme : 

500 g vepřové krkovičky,

   2 cibule

   8 větších brambor

5-6 plátků másla

sůl, pepř, ml.paprika, grilovací koření,voda. 

 

Postup :

maso nakrájíme na tenší látky, trochu je naklepeme, osolíme, opepříme a naklademe do pekáče.Posypeme kmínem,

paprikou a gril.kořením - vše podle chuti.

Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rovnoměrně rozložíme na maso. Větší brambory oloupeme a nakrájíme na tenší kolečka

a poukládáme je na maso s cibulí tak, aby vše bylo dobře přikryté. Brambory osolíme, okmínujeme, podle chuti můžeme

přidat gril.koření. Nakonec rozložíme plátky másla a podlijeme trochou vody.

Pečeme při 220° přibližně 90 minut, dokud nebude maso měkké. Podle potřeby průběžně podléváme vodou.

 

Příloha :  zeleninový salát nebo kyselá okurka.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

          KÝTA  RYTÍŘE  FRYDUŠE  -  velmi dobré

Potřebujeme  : 

 6 řízků z vepřové kýty

1 lžička pepře

1 lžička solamylu

1 lžička worcestru

2 stroužky česneku

1/2 lžičky  majoránky

1/2 lžičky pálivé papriky

1/2 lžičky sladké papriky

2 vejce

3 lžičky kečupu

4 lžičky oleje.

 

Postup  :

Maso naklepeme. Rozšleháme vejce a přidáme všechny ostatní přísady ,důkladně promícháme. Do vzniklé marinády vložíme

maso a necháme nejméně 24 hod odležet. 

 Pak naložené maso osmahneme z každé strany. Na talíři doplníme volským okem a zeleninou.

 

Příloha  :   brambory, topínka

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                     MLSOUNI  Z  KOTLET                              

Potřebujeme : 

 4 - 6 kotlet,   

na marinádu  : 3 lžíce oleje

                             1 lžička hořčice

                          1/2 lžičky pepře

                             1 lžička worcestru

                             2 lžičky solamylu

                             1 lžička kečupu

                             2 stroužky česneku

                             2 celá vejce

                             sůl.

 

Postup :

kotlety naklepeme malinko je osolíme. Pak si připravíme marinádu - smícháme veškeré suroviny dohromady a kotletky

do ní naložíme.

Nejlepší je nechat je v marinádě aspoň 1 - 2 dny naložené.

Potom kotlety zprudka opečeme na oleji.

 

Příloha :  hranolky, americké brambory, bramborová kaše

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

        KOTLETY  MŇAM   -      podle Mňam vařečky

Potřebujeme : 

2 kotlety

1 vejce

1 lžička solamylu

1 lžička sladké ml.papriky

1 lžička hořčice

1 lžička vegety

1 lžička sojové omáčky

2 stroužky prolisovaného česneku

a jemně nastrouhaný sýr jen na spojení vzniklé omáčky.

 

Postup :

kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Všechny uvedené suroviny smícháme dohromady a před smažením kotlety obalíme

ve vzniklé omáčce.

 

Příloha :   brambory, hranolky,  bramboráčky

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-                       

                      SVÁTEČNÍ  VEPŘOVÉ  KOTLETY

Potřebujeme  : 

4 vepřové kotlety

1 lžička ml.papriky

2 velké cibule

100 g strouhaného sýra

1/2 litru vývaru

sůl, pepř.

 

Postup  :

 kotlety naklepeme, okraje nařízneme aby se nekroutily. Osolíme, opepříme a posypeme ml.paprikou.

 Cibuli nakrájíme na kolečka.  Vymažeme pekáček máslem, naskládáme kotlety, poklademe cibulí. Na každý plátek dáme

oříšek  másla.

 Posypeme sýrem a podlijeme horkým vývarem z masoxu.

 Pečeme při 200" asi 30 min, pak zvýšíme na 250" a dopečeme do zlatova.

 Kotlety na talíři dozdobíme cibulkovou natí a petrželkou.

 

Příloha  :   brambory                 

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx_

                  KOTLETY  NA  MAJORÁNCE

Potřebujeme : 

4 vepřové kotlety

2 vejce

1 lžičku soli

1 lžičku solamylu

1 lžičku grilovacího koření

1 lžičku majoránky

3 stroužky česneku.      

               

Postup :

veškeré suroviny smícháme na marinádu a v této směsi namáčíme kotlety, naskládáme do misky na sebe. Pokud nám

zbude směs nalijeme ji ještě na maso, přikryjeme alobalem anecháme i 24 hodin  odležet .

Potom smažíme na oleji.

 

Příloha :  brambory, hranolky

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

         KOTLETY  NA  ŽAMPIONECH

Potřebujeme  : 

4 kotlety

žampiony

1-2 lžíce zakysané smetany

sůl

hladká mouka

vývar z masoxu.

 

Postup  :

 Kotlety do poloviny uvolníme od kosti, naklepeme, osolíme ä poprášíme hladkou moukou. Po obou stranách opečeme, maso

 vyndáme, výpek  zaprášíme trochou hladké mouky a osmahneme. Zalijeme několika lžícemi vývaru a krátce povaříme

Přidáme na másle podušené žampiony, prohřejeme, přidáme smetanu a dochutíme solí.

 

Příloha :   bramboráky, brambory

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

          KOTLETY  NA  PÓRKU

Potřebujeme : 

4 vepřové kotlety

1 větší porek

2 vejce

100 g tvrdého sýra na strouhání

sůl, pepř, olej.

 

Postup :

Olejem vymazaný pekáč poklademe polovinou nakrájeného porku.

Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme, poklademe na porek a asi 20 minut pečeme. Pak nasypeme zbytek porku, zalijeme

maso rozšlehanými vejci a nakonec posypeme nastrouhaným sýrem. Krátce zapečeme.

 

Příloha :  brambory

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX          

 

            APRÍLOVÉ  KOTLETY   

Potřebujeme  : 

4 kotlety s kostí

4 plátky anglické slaniny

1 zeleninové lečo

100 g měkkého salámu

200 g sýru ementál

kelímek sladké smetany.

 

Postup  :

kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Na každou kotletu dáme plátek anglické a naskládáme do vymazaného pekáče.

Přidáme hromádku zeleninového leča a přikryjeme kolečkem salámu. Vše zalijeme smetanou, posypeme strouhaným sýrem

 dáme péci asi na 30 min.

 

Příloha  brambory,  hranolky

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                      KOTLETY   S  ČESNEKOVÝM  PŘELIVEM

 

Potřebujeme  : 

6 kotlet

2 sýry Lučina

6 lžíc oleje

2 lžíce zakysané smetany

6 stroužků česneku

sůl, pepř, bazalka, oregano.

 

Postup  :

kotlety naklepeme, v oleji rozmícháme trochu bazalky, oregána, pepře a soli. Směsí potřeme maso a alespoň 2 hodiny

necháme odležet. Pak zprudka opečeme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Během dušení několikrát obrátíme.

Lučinu rozmícháme se zakysanou smetanou, česnekem, solí a pepřem. Vymícháme do hladka a maso před podáváním přelijeme.

 

 Příloha  :  brambory

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

           OBRÁCENÉ  ŘÍZKY

 -  trik spočívá v hořčici, která maso dokonale zvláční  a zjemní, takže chutnají opravdu dokonale.

 

Potřebujeme  : 

4 řízky  / vepřové, kuřecí, krůtí /

2 vejce

hořčice  /nejlépe francouzská /

olej

strouhanka

sůl, pep

sekaná pažitka nebo petrželka.

 

Postup  :

 řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, pokapeme olejem  a necháme chvíli odležet. Potom je obalíme

ve strouhance,  kterou lehce vllačíme do masa. Vejce rozšleháme, přidáme zelenou pažitku a řízek v nich po obou stranách

namočíme.

Smažíme na oleji.

 

 Příloha  :  bramborová kaše nebo vařené brambory s máslem a petrželkou.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

            ŘÍZEK  ONDRÁŠ

Potřebujeme : 

plátky vepřové kýty nebo kuřecí prsíčka

plátky anglické slaniny

koření dle chuti.

Na bramborové těsto :  400 g syrových brambor

                                                  5 stroužků česneku

                                                   2 vejce

                                                      hladká mouka, sůl, pepř, majoránka.

 

Postup :

uděláme si bramborové těsto - nastrouháme brambory, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.

Usmažíme si 1 testovací bramborák -  po případě dochutíme.

Maso naklepeme, okořeníme a předem předsmažíme, abychom ho měli pak v bramboráku měkké.

Na pánev dáme smažit bramborák, na něj položíme předsmažený plátek masa, plátek anglické slaniny a opět přikryjeme

bramborovým těstem.

Osmažíme po obou stranách.

 

Příloha  :  bramborová kaše  nebo jenom kysané zelí                                          

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

          CHLUPATÉ  ŘÍZKY    -   jednoduchý recept , ale dobrý

 

Potřebujeme : 

4 vepřové řízky /kotleta, krkovička/

na obalení hladká mouka,

 

na těstíčko:  2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 2 větší syrové brambory, 100 ml mléka, sůl, majoránka /můžeme přidat

i prolisovaný česnek/.

 

Postup :

vytvoříme si těstíčko - nastrouháme brambory a smícháme s vejci, moukou a mlékem. Přidáme trošku soli, majoránky po př.česnek.

Maso naklepeme, nařežeme okraje aby se maso nekroutilo, osolíme a obalíme v hladké mouce a pak v těstíčku.

Smažíme po obou stranách ale zvolna aby se maso dobře propeklo a těstíčko nespálilo.

 

Příloha : vařené brambory, hranolky a zeleninový salát

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

        ŘÍZEK  ÚPLNĚ  JINAK

Potřebujeme :

4 vepřové řízky

1/4 kostky másla

1/2 litru vody

  1 kostka bujonu

  2 vejce a strouhanka na obalen

sůl a pepř.

 

Postup :

maso osolíme, trochu opepříme a poskládáme do strouhanky, ve které je naklepeme tak. abychom do něj vbouchali

co nejvíce strouhanky . Je lepší si řízky nejdříve trochu předklepat.

Až je celý řízek pokrytý strouhankou a maso není vidět, obalíme je v rozšlehaném vajíčki a osmažíme na oleji.

Mezitím si připravíme bujon a přidáme máslo.

Osmažené řízky naskládáme do pekáčku a přelijeme bujonem. Dáme zapéct do trouby, až se vývar nasákne do řízků.

 

Příloha :  bramborová kaše

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                  VEPŘOVÉ  POD  JABLEČNOU  PEŘINOU

Potřebujeme :

4 plátky vepřové kýty

4 plátky tvrdého sýra

4 plátky anglické slaniny

2 jablka

sůl, pepř, olej 

 

Postup :

maso naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Poté řízky obalíme v hladké mouce a zprudka

opečeme po obou stranách na trošce oleje. Naskládáme je do pekáče a zalijeme vypečenou šťávou.

Na každý řízek položíme plátek slaniny a jablka. Připravené maso podlijeme vodou tak, aby ve šťávě bylo ponořené jen maso,

nikoliv slanina a jablka. 

Dáme péci do předem vyhřáté trouby. Před koncem pečení položíme na každou porci plátek sýra a necháme ještě

5 minut zapéct.

 

Příloha :  vařené brambory.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                                           VEPŘOVÉ POD  PEŘINKOU

Potřebujeme : 

 4 vepřové řízky

100 g anglické slaniny

200 g tvrdého sýra

250 ml smetany /1 kelímek/

1 cibuli

sůl, pepř.

 

Postup :

cibuli nakrájíme na kolečka a orestujeme na pánvi. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Orestovanou cibuli rozhodíme

na celou plochu pekáče, na ni položíme řízky a pečeme. Po dobu pečení maso malinko podléváme aby se nepřipálilo a obracíme

 /cca 1/2 hodiny/.

 Nastrouháme sýr a smícháme ho se smetanou. Na každý řízek dáme plátek anglické, navršíme sýrovou směs a zapékáme tak

 dlouho, pokud se nevytvoří kůrčička.

                                                                                                           

Přílohabramborová kaše, hranolky

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-

               ZAPEČENÁ  KRKOVIČKA

Potřebujeme : 

4 plátky krkovičky

4 plátky anglické slaniny

4 plátky šunkového salámu

1 kelímek smetany ke šlehání,

1 sklenice zeleninového leča

400 g tvrdého sýra

grilovací koření, sojová omáčka.

 

Postup :

pekáček vytřeme máslem, plátky krkovičky osolíme a opepříme. Vložíme je do pekáčku. Každý plátek potřeme sojovou

omáčkou smíchanou s gril.kořením.

Na každý plátek masa položíme plátek anglické a kolečko salámu. Na všechno rozprostřeme sklenici leča.

Nahoru nastrouháme sýr a zalijeme šlehačkou. Zapékáme pomalu asi 1 hodinu.

Neobracíme ani nepodléváme.

Až začne smetana se sýrem tvořit zlatavou krustičlu - je hotovo.

 

Příloha :  opékané brambory

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                HRBATÉ  MASO

Potřebujeme :

4-6 plátků krkovičky

    1 cibuli

100 g šunky

100 g tvrdého sýra

    2 vejce

    4 rohlíky

    2 dcl mléka

    4 žampiony

sádlo, olej, zelená petrželka.

 

Postup :

maso naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe na sádlem vymazaný pekáč.

Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a přidáme obě vejce. Na oleji orestujeme cibuli, žampiony,

a šunku. Pak směs přidáme k namočeným rohlíkům. Mírně vše osolíme, přidáme petrželku a naklademe směs na maso.

Zalijeme malým množstvím vody, zakryjeme alobalem a pečeme asi 40 minut. Pak alobal odstraníme, posypeme

nastrouhaným sýrem a ještě chvilku pečeme dorůžova.

 

Příloha :  vařené brambory

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 

        VEPŘOVÉ   MASO  NA  ŠLEHAČCE    

 

Potřebujeme : 

4 plátky vepřové krkovičky nebo kýty

1 kg brambor

1 kelímek smetany na  šlehání.

 

Postup :

brambory oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky a naskládáme je do pekáče s vyšším okraje.

Podle chuti je osolíme, opepříme, posypeme kmínem a česnekem.

Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na brambory. Vše zalijeme smetanou a dáne péci při 180°

na dobu  45-60 minut.

 

Maso na šlehačce je výborný oběd, obzvlášť jsou vynikající brambory.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                                           VEPŘOVÉ  NA KMÍNĚ     -   jednoduché a dobré

Potřebujeme :

4 plátky vepřového masa

20 g hladké mouky

40 ml oleje

  1 cibule

sůl, kmín

 

Postup:

Maso mírně naklepeme a lehce posolíme. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme kmín, vložíme plátky masa a opečeme po obou

stranách. Pak maso podlijeme a podusíme. Šťávu zaprášíme hladkou moukou, ještě trochu podlijeme a povaříme.

                                                                                   

Příloha :  vařené brambory

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                      HNÍZDEČKA  LÁSKY

Potřebujeme : 

4 vepřové řízky,

4 plátky salámu GOTHAJ

4 vejce uvařené natvrdo

100 g tuku

 50 g slaniny

sůl, pepř.

 

Postup :

Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Každý řízek na který jsme položili plátek salámu a celé uvařené vejce  zabalíme

do závitku a upevníme jehlou nebo párátkem.

Rozpustíme tuk a slaninu, maso opečeme a za mírného podlévání podusíme doměkka.

 

Příloha :  rýže

 

Rýži dáme na talíř, závitek rozkrojíme napůl a posadíme ho do rýže vajíčkem nahoru.

Polijeme vypečenou šťávou.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

         

NALOŽENÉ  MASO  V  MARINÁDĚ   -   ekucharka.net

 

Potřebujeme : 

4 vepřové nebo kuřecí řízky,

 

na marinádu :  2 vejce

                             1 lžíce sojové omáčky

                              1 lžička majoránky

                              1/2  lžičky mleté papriky

                              1/2 lžičky kari koření 

                              1/2 lžičky kmínu

                              2 lžíce solamylu

                               1 lžička hořčice

                               5 stroužků česneku

                                  sůl.

 

Postup :

vejce rozšleháme se solamylem, přidáme ostatní suroviny a do vzniklé směsi naložíme řízky.

Necháme je je 1 den odležet  v lednici.

Potom je opékáme na oleji jako minutky i s marinádou.

                                                                                                                                                 

Příloha :   hranolky

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

             SLONÍ  UŠI

 Potřebujeme  : 

 4 plátky  vepřového masa,

1 lžíce ml.papriky

1 žlutá paprika

1 červená paprika

100 g sýru Niva

100 ml smetany

sůl, pepř.

 

Postup  :

maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme ml.paprikou a pepřem. Zprudka opečeme na oleji, vyndáme z pánve

a necháme odkapat.

Papriky nakrájíme na proužky, Nivu nastrouháme najemno, přidáme smetanu a promícháme.

Ještě teplé plátky masa naplníme touto směsí do poloviny , přehneme a upevníme párátkem.

Vložíme do pekáčku a při 220" krátce zapečeme.

 

Příloha  :     brambory                                            

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

          KRKOVIČKA  NA  ČERNÉM  PIVU

Potřebujeme :

    4 plátky krkovičky

    4 středně velké cibule

100 g anglické slaniny

    6 stroužků česneku

1 dcl černého piva

sůl, pepř, sádlo nebo olej na vymazání pekáčku.

 

Postup :

trochu silnější plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opepříme.

Pekáček vymažeme sádlem a rozložíme anglickou slaninu. Cibulio nakrájíme na půlměsíčky, česnek na plátky a polovinu

nasypeme na slaninu.

Poklademe maso a nahoru nasypeme zbytek cibule a česneku. Zalijeme pivem a pečeme v troubě na 180-200" napřed

přikryté a až bude maso téměř hotové, tak ho dopečeme odkryté. Tím vypečeme vodu a zůstane nám jenom dobrá šťávička.

 

Příloha :  brambory                                                

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

            VEPŘOVÉ  MASO  V  HOŘČICI    -  neuvěřitelné co dokáže hořčice !!!

Potřebujeme :

vepřové maso - plátky nebo kousky

1/2 kelímku krémžské hořčice

olej

2 velké cibule

palička česneku

sůl a pepř.

 

Postup :

maso naklepeme, osolíme, opepříme a dáme do misky. Zalijeme ho hořčicí smíchanou s troškou oleje a poklademe

vrstvou nakrájené cibule a česneku.

Necháme přes noc odležet, druhý den zprudka opečeme, poté podlijeme a dáme do trouby péct. Nejprve zakryté,

před koncem pečení odkryjeme.

 

Příloha :  brambory

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

            MASO  NA  ČÍNSKÝ  ZPŮSOB    / po  česku /

 

Potřebujeme  : 

500 g masa  /vepřové nebo kuřecí/,

2 lžičky solamyl

1 lžička kari koření

2 lžíce sojové omáčky

1 vejce

1-2  cibule

sůl, pepř, ml.paprika

2 lžíce oleje

česnek dle chuti.

 

Postup  :

maso naklepeme a nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka . Ze všech surovin umícháme marinádu, vložíme do ní maso

a necháme odležet - nejlépe 24 hod.

Pak směs vsypeme do rozpálené pánve a orestujeme. Nerestujeme dlouho, jinak se maso vysuší a ztvrdne. před koncem

restování přilijeme trošičku vody aby se vytvořila šťávička.

                                                                          

Příloha  :  těstoviny, hranolky,  rýže

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  

                                 PIKANTNÍ   NUDLIČKY

 

Potřebujeme  : 

 1/2 kg masa  vepřového nebo kuřecího masa  nakrájeného na nudličky

2 papriky

2 cibule

1 porek 

 3-4 lžíce ostrého kečupu

sůl, pepř, česnek.

 

Postup  :

maso orestujeme, přidáme nakrájené papriky a cibuli. Dusíme pod pokličkou do měkka. Před koncem přidáme nakrájený

porek, česnek. sůl a pepř.  Na závěr přidáme  3-4 lžíce ostrého kečupu.

 

Příloha  :  hranolky, rýže

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx   

 

                                          PIVOVARSKÁ  BAŠTA   .   výborné

Potřebujeme :

vepřovou kýtu

kečup

olej

2 stroužky česneku

cibuli

pórek

sůl, pepř

1 dcl piva.

 

Postup  :

maso nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji. Pokapeme kečupem, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný

česnek. Necháme asi 10 minut na mírném ohni dusit.

Pak přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pórek a zalijeme pivem.

Dusíme do měkka a pak podle potřeby ochutíme solí a pepřem.

 

Příloha : rýže, brambory

 

 

=============================================================================

 RECEPTY  NA  MLETÉ  MASO :

=============================================================================

          SEKANÁ  Z  PEKÁČKU

Potřebujeme : 

750 g mletého masa

    1 cibuli,

    2 rohlíky den staré

   2 vejce

 50 g slaniny

   5 stroužků česneku,

   2 vrchovaté lžíce hladké mouky

5-7 lžíc strouhanky

1/4  lžičky pepře

3 vrchovaté lžíce sádla na pečení

300 ml vody na podlití, sůl.

 

Postup :

cibulku nakrájíme na kostičky a zpěníme na lžíci sádla. Rohlíky nalámeme nebo nakrájíme na větší kousky a dáme namočit

do studené vody.

Maso osolíme, opepříme, přidáme 1 celé vejce a 1 žloutek a ostatní suroviny a rohlíky ze kterých vymačkáme pořádně vodu.

1 bílek si necháme na potření sekané.

Pořádně promícháme, uděláme 2 šišky a dáme do pekáčku s vodou a sádlem.

Sekanou potřeme bílkem a pečeme odkrytou 3/4 až 1 hodinu..

 

Příloha :  brambory , bramborová kaše                                            

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

          II. VARIANTA SEKANÉ

Potřebujeme :

1 kg mletého masa

1 lžičku mleté papriky

1 lžíce vegety

2 lžíce hladké mouky

1-2 lžičky grilovacího koření

1 vejce

1 menší cibule

4-6 stroužků česneku

bazalka, majoránka, saturejka, strouhanka

1 dcl mléka.

 

Postup :

mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, mouku, papriku, vegetu, gril.koření - promícháme a necháme odležet v lednici asi

1 hodinu, může být i do druhého dne.

Potom přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, případně trochu bazalky a saturejky.

dobře promícháme, podle potřeby dohustíme strouhankou a dosolíme.

Uděláme 2 šišky ,obalíme ve strouhance, dáme do pekáče, podlijeme asi 1 cm vody a při pečení podléváme dle potřeby.

Upečeme dozlatova.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

            KARBENÁTKY  Z  MLETÉHO  MASA

 

Potřebujeme : 

500 g mletého masa

2 den staré rohlíky

1 cibuli

1 vejce

1 vrchovatá lžíce hladké mouky

3-4 stroužky česneku

sůl, pepř, majoránka.

 

Postup :

cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na lžíci oleje nebo sádla. Rohlíky nalámeme na větší kousky a namočíme do studené vody.

Maso osolíme, opepříme, přidáme vymačkané rohlíky, prolisovaný česnek a ostatní suroviny

Pořádně promícháme, tvoříme placky a smažíme na oleji nebo ve fritovacím hrnci.

Líp se nám budou karbenátky tvarovat když je obalíme ještě ve strouhance.

 

Pro obměnu můžeme do masa zabalit :

  vařené vejce  -   budeme mít   PŠTROSÍ VEJCE                          

 nebo tvarůžek  -   máme  KARBENÁTEK S PŘEKVAPENÍM      

 

Příloha :  bramborová kaše, brambory

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

                 SOPKA  Z  MLETÉHO  MASA    

 

Potřebujeme :

500 g mletého masa

2 rohlíky

1 vejce

sůl, česnek, majoránka

a navíc 4 vejce.

 

Postup :

z připraveného masa oddělíme 4 větší hromádky a prsty vytvoříme mističky asi 1,5-2 cm hluboké protože se v troubě spečou.

Pak je přeneseme opatrně na pekáček a podlijeme na 1 cm vodou. Troubu předehřejeme na 180° a pečeme asi 20 minut.

Po uplynutí 20 minut pekáček vyndáme a opatrně vklepneme do každé mističky vejce. Když vejce trochu vyteče nic se neděje.

Dáme na dalších 10 minut do trouby a zesílíme ji na 220°. a vynikající dobrota je na světě !

Ze zbytku masa vytvoříme klasické karbenátky.

 

Příloha :  brambory, bramborová kaše 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

   

              ČEVABČIČI

Potřebujeme : 

400 g mletého masa  /hovězí+vepřové/

1 cibule

mletá paprika, pepř, sůl.

 

Postup :

mleté maso promícháme s drobně pokrájenou cibulí, ml.paprikou, pepřem a solí. Vytvarujeme stejné válečky /šišky/.

Osmažíme je ze všech stran na rozehřátém tuku.

 

Příloha :  bramborová kaše

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

          HOLANDSKÝ  ŘÍZEK    -   e.kucharka.net

Potřebujeme : 

500 g mletého masa

200 g tvrdého sýra

    3 lžíce hladké mouky

    2 lžíce strouhanky

    2 vejce

100 ml mléka,

1-2 stroužky česneku

sůl, pepř

strouhanka na obalení a olej na smažení.

 

Postup :

na jemnějším struhadle nastrouháme sýr. Do mletého masa nalijeme mléko a rukou propracujeme. Přidáme ostatní suroviny

a vytvarujeme placičky. Obalíme je ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách.

 

Příloha :  bramborová kaše s cibulkou

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

          JEŽCI  Z  MLETÉHO  MASA  -   www.vareni.cz

Potřebujeme : 

250 g mletého masa

 50 g másla

   4 vejce

    1 cibule

     1 lžička petrželové natě, pepř, sůl

těstoviny.

 

Postup :

mleté maso osolíme a opepříme. Vejce uvaříme natvrdo, Cibuli orestujeme na másle.

Pokud chceme menší porce, vejce podélně rozkrojíme a obalíme je mletým masem.

Na jedné straně vytvarujeme čumáček, místo očí dáme kuličky černého pepře a místo bodlinek použijeme

nudle nebo kousky špaget.

Připravené ježky vyrovnáme na plech vymazaný tukem, zakryjeme je alobalem a upečeme.

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

                 SEKANÁ  S  ANGLICKOU  SLANINOU

Potřebujeme: 

350 g mletého masa

  2 starší rohlíky

  1 dc mléka

 1 cibul

50g šunkového salámu

  2 vejce

  1 lžíce posekané petrželky

 1 lžička majoránky, sůl.

Na obložení 100 g anglické, pokrájené na plátky.

 

Postup :

rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Ostatní suroviny kromě anglické smícháme, přidáme namočené rohlíky 

a zlehka zamícháme.

Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem a vysypeme strouhankou a celou formu na dně i po stěnách vyložíme anglickou,

natlačíme masovou hmotu, urovnáme  a poklademe zbytkem anglické na povrchu.

Pečeme při 180° až slanina na povrchu zčervená.

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

             ROLÁDKY  Z  MLETÉHO  MASA   -   dobrá  obměna mletého  masa

Potřebujeme :

1/2 kg mletého mas

  3 lžíce strouhanky

   1 cibule

  1 vejce

  2 lžíce vody

  1 lžička soli

  2 lžičky majoránky, 

 1-2 lžíce  hladké mouky

   2 špetky pepře.                    

Na obalení - 1 vejce, 150 g polohrubé mouky, 150 g strouhanky

Náplň -  2 vejce uvařená natvrdo, 6 plátků šunky /obdélník/, 2 kyselé okurky.

 

Postup :

mleté maso okořeníme, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, vejce, vodu, strouhanku a mouku. Dobře promícháme.

Maso si rozdělíme na pět hromádek. Z každé hromádky připravíme placku o velikosti šunky, překryjeme ji plátkem šunky, ke kraji

 položíme 1/4 vajíčka, proužek okurky a stočíme do roládky.Takto připravené roládky obalíme v mouce,namočíme v rozšlehaném

 vejci a obalíme ve strouhance. Mírně stiskneme aby nebyly moc vysoké.

Roládky usmažíme a při servírování na šikmo rozkrojíme .

 

Příloha :  bramborová kaše a zelenina

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-   

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na WebSnadno  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek