DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Všehochuť a rady do kuchyně

 

                                                                                                 

TADY NAJDETE VŠEHOCHUŤ   -  RECEPTY NA RŮZNÉ POMAZÁNKY,  SALÁTY, RADY NA     ZDOBENÍ JÍDEL  a  další užitečné rady do kuchyně...

========================================================================

Ne vždy máme po ruce váhu a tato tabulka nám může odměřování a vážení značně zjednodušit :

                             HRNEK                   LŽÍCE                              LŽIČKA        

                                                      zarovnaná           vrchovatá         zarovnaná          vrchovatá

 Hladká mouka                       140 g                              10 g                       25 g                             4 g                               8 g

 polohrubá mouka                          150 g                              11 g                       20 g                             4 g                               7 g

 hrubá mouka                                  170 g                              11 g                       20 g                             4 g                              7 g

 cukr krupice                                    170 g                              12 g                      25 g                             3  g                           10 g

 cukr moučka                                   180 g                              12 g                      25 g                             3 g                              8 g

 strouhaný kokos                             100 g

 strouhané /mleté/ ořechy               100 g

 kakao                                                100 g                              10 g                                                            3 g

 káva mletá                                                                               10 g 

 marmeláda                                                                               35 g

 máslo, sádlo                                                                            15 g                        30 g

 sušené mléko                                  150g                                10 g                                                           4 g

 strouhanka                                       150 g                                9 g                                                           3 g

 solamyl                                             220 g                               17 g                                             ¨            7 g                               11 g

 mák                                                   145 g

rýže                                                     250 g

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

TEKUTÉ SUROVINY :                        HRNEK                          LŽÍCE                                             LŽIČKA

 mléko , smetana                                250 ml                             15 ml                                                   5 ml

 olej                                                      250 ml                              15 ml                                                  5 ml

 voda                                                    245 ml

 

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

                                         DEKORACE  NA  OZDOBU  CHLEBÍČKŮ  A  STUDENÝCH  MÍS :

============================================================================================================

                            MUCHOMŮRKA

 

Natvrdo uvařené vejce seřízneme tak, aby dobře stálo. Pokud bude třeba, odstraníme z rajčete část dužiny aby kloboučky padly jak ulité.

Majonézou nebo tatarskou omáčkou uděláme bílé tečky a dozdobíme petrželkou.

______________________________________________________________________________________________

                      PRASÁTKO -

   

Rozpůlíme 2 párátka a zešikma je zapíchneme do vejce. Uši a ocásek vyřízneme z kolečka tvrdého salámu.

Očička utvoříme z kuliček pepře. Pak ostřím nože nařízneme čumáček a vložíme do něj plátek citronu a kousek petrželky.

________________________________________________________________________________________________

                      ROZPUSTILÉ  RAJČÁTKO

 

Rajče nařízneme do kříže malým ostrým nožem. Opatrně odřízneme slupku a ostrými nůžkami nastříháme.

Vršek rajčete ozdobíme bylinkami.

_______________________________________________________________________________________________________

               

_________________________________________________________________________________________________________________

Pro slavnostní příležitosti.

 

 

 

TIPY  NA  OZDOBU  CHLEBÍČKŮ :

- chlebíčky vydrží déle čerstvé, když veku  nebo pečivo nejprve slabě potřeme máslem a pak pomazánkou !

 

PAPRIKOVÉ  SRDÍČKO  -

použijeme formičku na cukroví. Paprika, mrkev nebo okurka budou hned vypadat veseleji.

ROZKVETLÉ  KVĚTY

 malá rajčátka , ředkvičky nebo hroznové víno ostrým nožem seřízneme kolem obvodu ve tvaru zubů a pak

obě půlky od sebe odělíme.

VESELÉ  VLNKY

plátek citronu nebo salámu v půlce nařízneme a okraje natočíme proti sobě.

__________________________________________________________________________________________

                                              PÁR  RECEPTŮ  NA  VÝTEČNÉ  POMAZÁNKY .............

                SARDINKOVÁ  POMAZÁNKA                                                       

Potřebujeme :  1 krabičku sardinek, 40 g taveného sýra, 30 g másla, 1-2 lžíce hořčice, 1 cibule, sůl, pepř, citron.šťáva.

Postup :

utřeme máslo se sýrem, přidáme sardinky a hořčici a rozmixujeme.  Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř,

případně citronovou šťávu a promícháme.

Jako ozdoba poslouží kolečko vajíčka, oliva, ředkvička.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAĎARSKÁ  POMAZÁNKA                            

Potřebujeme :  150 g suchého salámu, 50 g taveného sýra, 50 g majonézy, trochu kečupu, 2 stroužky česneku, ml.papriku,

                          sůl a kousek červené papriky.

Postup :

umletý salám smícháme se sýrem a majonézou. Přidáme kečup, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou čerstvou

papriku, ml.papriku, sůl a důkladně promícháme

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

                    TVAROHOVÁ  POMAZÁNKA  S  ČESNEKEM                          

Potřebujeme : 150 g Lučiny, trochu mléka, 3-4 stroužky česneku, špetku cukru, sůl.

                          Můžeme přidat 1 lžíci majonézy a 40 g vlašských ořechů.

Postup :

tvaroh utřeme a pokud bude pomazánka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Přidáme prolisovaný česnek, po případě nadrobno

rozdrcené ořechy. Dochutíme špetkou soli a cukru.

Jako ozdoba poslouží hroznové víno, vlašský ořech a lístek petrželky.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LOSOSOVÁ  POMAZÁNKA  SE  SÝREM        

Potřebujeme :  50 g másla, 200 g lososa ve vlastní šťávě, 50 g tvrdého sýra, trochu smetany nebo mléka, sůl, pepř.

Postup :

máslo utřeme a smícháme s rozmělněným lososem, přidáme nastrouhaný sýr a podle potřeby smetanu. Osolíme a opepříme

Na ozdobu použijeme citron, který dodá správnou chuť a rajčátko, které ozdobí.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

          BUDAPEŠŤSKÁ  POMAZÁNKA                                                

Potřebujeme :  100 g másla, 100 g měkkého tvarohu, ml.papriku sladkou i pálivou, 1-2 stroužky česneku, 1 malou cibuli,

                            půl červené papriky.

Postup :

máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ml.papriku, sůl a česnek. Důkladně směs promícháme dohladka.

Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku a promícháme.

Plátek mrkve stočíme do spirály , jako plachtu použijeme párátko, na které napíchneme proužek papriky nebo sýra

a nakonec všechno posypeme paprikou nakrájenou na malinké kostičky.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PAŽITKOVÁ  POMAZÁNKA                  

Potřebujeme :  100 g másla, 150 g měkkého tvarohu, trocha bílého jogurtu, 1 menší cibule, pažitka, sůl.

Postup :

máslo utřeme do pěny, zašleháme tvaroh a podle potřeby zředíme jogurtem. Dochutíme nadrobnou nakrájenou cibulí, pažitkou

a osolíme.

Ozdobíme plátkem olivy a okurkou

___________________________________________________________________________________________________________

                        VÝBORNÁ  POMAZÁNKA  NA  CHLEBÍČKY  -  náhrada za bramborový salát

Potřebujeme :

vařené brambory, 1 cibule, tatarská omáčka, sůl a pepř.

 

Postup :

brambory nastrouháme na hrubém struhadle nebo prolisujeme přes kolečko jako na bramb.salát.

Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku pepře a vmícháme tatarskou omáčku.

Tato pomazánka je výborný základ na chlebíčky, který  jen podtrhne chuť dalších dobrůtek které na ně dáváme

___________________________________________________________________________________________.

      DALŠÍ  POMAZÁNKY  NA  CHLEBÍČKY

Potřebujeme :

na tvarohovou  -  1 tvaroh, 1-2 lžíce mléka, 1 cibuli, 1 lžičku ml.papriky.

Postup :

Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podle chuti osolíme.

Na rybí  -  1 rybičky v tomatě, 1 větší kyselá okurka, 1 pomazánkové máslo, 1 cibule, 3 vejce uvařená natvrdo.

Postup :

žloutky rozmícháme s pomazánkovým máslem, přidáme rybičky i s omáčkou a promícháme. Nakonec přidáme drobně nasekaný

bílek a cibuli, nastrouháme okurku a vše znovu dobře promícháme.

Z sýru  Lučina  -  2 sýry Lučina, 3 vejce uvařené natvrdo, sůl, tatarská omáčka nebo hořčice.

Postup :

vejce rozdrobíme vidličkou, přidáme Lučinu, osolíme a lehce opepříme. Můžeme vylepšit přidáním tatarky nebo hořčice.

_________________________________________________________________________________________________________

             KRÉMOVÁ  POMAZÁNKA  Z  LUČINY

Potřebujeme :  2 kostky sýru Lučina, 1zakysaná smetana, 1 ks jarní cibulky, čerstvá pažitka, sůl.

Postup :

Lučinu spolu s zakysanou smetanou rozmícháme v hladký krém. Osolíme, přidáme nasekanou pažitku a jarní cibulku,

dle chuti osolíme.  Pomazánku necháme rozležet a vychladit.

Krémová pomazánka z Lučiny je jednoduchá, přitom velmi dobrá a vhodná jak na chlebíčky tak i jednohubky

________________________________________________________________________________________________________  

                          RYCHLÁ  RYBÍ  POMAZÁNKA

Potřebujeme : 1 sardinky, 2 vejce natvrdo, 2 sterilované okurky.

Postup :

konzervu rybiček otevřeme a vlijeme do mísy. Okurky a vejce nakrájíme na kostičky a vše rozmixujeme do pomazánky.

Mažeme na chleba, můžeme ozdobit nastrouhaným sýrem.

____________________________________________________________________________________________________________

                           RYCHLÁ  SARDINKOVÁ  POMAZÁNKA

Potřebujeme :  1 sardinky, 1 cibule, 1 lžíce rostlinného tuku, 1 vejce natvrdo, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 sterilovaná okurka.

Postup :

otevřeme krabičku sardinek, olej necháme vykapat. Nakrájíme nadrobno cibuli, okurku a vejce.

V misce vidličkou rozmačkáme sardinky, tuk a ostatní suroviny, přidáme lžíci hořčice a promícháme. Mažeme na pečivo.

___________________________________________________________________________________________________________

 

                                       VÝTVOR  Danielky  k  dědovým  narozeninám  - 17.5.2009

                                                                   ČERNOŠKA

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

           PEJSEK                                                                                                                                                  

Potřebujeme :

1 salám vysočina, 1 špekáček, 2 párečky, 2 čabajky nebo klobásy.

Postup :

jednotlivé části pejska spojujeme párátky nebo špejlemi.

Tělíčko uděláme z celé vysočiny, hlavu ze špekáčku, ouška z párečků, nožičky a ocásek z čabajky nebo klobásy.

Očka vytvoříme z koleček mrkve, do jejichž středu vpíchneme po jednom koření hřebíčku.

Hotového pejska můžeme ozdobit mašlí kolem krku.

______________________________________________________________________________________________________________

          TOPÍNKA  S  LEČEM

Potřebujeme  :  pro 1 osobu -

2 plátky šunky nebo salámu, 1 plátek tvrdého sýra, 1 volské oko, zeleninové lečo.

Postup  :

orestujeme topinku, potřeme česnekem a poklademe   plátky šunky nebo salámu, plátek sýra,  volské oko a nahoru

poklademe teplé,  okapané zeleninové lečo.

_______________________________________________________________________________________ 

        TOPÍNKA  S  KUŘECÍM  MASEM

Potřebujeme :

1 kuřecí prsíčko, 1 sklenice Kunovjanky, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, grilovací koření, sojová omáčka,

máslo, sůl, olej.

 

Postup :

cibuli nakrájíme nadrobno, 3 stroužky česneku pokrájíme na slabé plátky a 1 stroužek necháme na potření

topínek.  Maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme, lehce poprášíme gril.kořením a zakápneme sojovkou.

Necháme chvíli odležet a pak ho orestujeme na oleji. Přidáme cibuli a česnek a pak celou Kunovjanku i s nálevem.

Maso už nepodléváme, na mírném ohni pod pokličkou dusíme, dokud se nám voda z Kunovjanky nevypaří ale

ne až moc, směs má být šťavnatá  -  ne vysušená.

Usmažíme topínky, potřeme česnekem, trochou másla - aby topínka změkla a naklademe masovou směs.

Nahoru nasypeme strouhaný sýr a můžeme baštit !!

______________________________________________________________________________________________________

             PÁRKOVÉ  SRDÍČKO                                                              

Potřebujeme  :  pro 1 osobu -

1 nožička tenké párky, 1 vejce, 1 plátek sýra. špetku ml.papriky, sůl.

Postup  :

nožičku párky rozřízneme podélně ale nedokrojíme. Pak půlky nožičky otočíme tak, aby vzniklo srdíčko. Konec sepneme

párátkem a dáme na alobal na plech.

Srdce vysteleme sýrem a vklepneme do něj vejce, osolíme, poprášíme ml.paprikou a dáme na 15 minut do trouby.

 

Příloha :  slané pečivo                        

 _______________________________________________________________________________________________

              ŠPEKÁČKY  V  KABÁTKU

Potřebujeme :

8 špekáčků, 8 plátků anglické slaniny, 100 g sýra, 1 cibule, grilovací koření, pálivá paprika.

 

Postup :

oloupané špekáčky podélně nařízneme.

Mezi půlky vložíme plátek sýra, který můžeme obalit v pálivé paprice a přidáme kolečka cibule.

Špekáčky přitiskneme, obtočíme plátkem anglické slaniny a na obou stranách spíchneme párátkem.

Potřeme olejem, posypeme grilovacím kořením a grilujeme /pečeme / po každé straně 3 minuty.

 

Příloha :  brambory nebo pečivo

______________________________________________________________________________________________________

                    TĚSTO NA PIZZU S KYPŘÍCÍM PRÁŠKEM

Potřebujeme  : 

250 g hladké mouky, 125 ml mléka, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička soli, 2 lžičky prášku do pečiva.

 

Postup  :

prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, osolíme, přidáme mléko, vejce a zapracujeme změklé máslo.

Všechny suroviny spojíme a dobře prohněteme.

Těsto necháme aspoň 15 minut odpočinout.  Potom je už připraveno k dalšímu zpracování.

___________________________________________________________________________________________

       ŠOPSKÝ  SALÁT  

Potřebujeme  : 

1 salátová okurka, 2 zelené papriky, 6 rajčat, 1 cibule, 150 g balkánského sýra, 3 lžíce oleje, ml.pepř, 1 lžíce octa /vinného/ 

nebo citronová šťáva.

 

Postup  :

zeleninu nakrájíme na kostičky, opepříme, přidáme olej, nadrobno nakrájenou cibuli, přilijeme ocet, promícháme a posypeme

nastrouhaným nebo na kostičky nakrájeným balkánským sýrem.

Podáváme jako přílohu nebo lehkou večeři s pečivem 

_____________________________________________________________________________________        

                            DOMÁCÍ  VAJEČNÝ  KOŇAK  I.

Potřebujeme  :  8 žloutků, 50O g cukru, 1/2 litru mléka, 1 vanilkový cukr, 1/2 litru rumu.

Postup  :

svaříme mléko, 250 g cukru a vanilkový cukr. Žloutky a 250 g cukru utřeme do pěny. Po vychládnutí mléka vše smícháme

dohromady a přilijeme rum.  Nalijeme do láhve. Z tohoto množství získáme přes 1 litr výborného koňaku.

_________________________________________________________________________________________________

                            DOMÁCÍ  VAJEČNÝ  KOŇAK  II.

Potřebujeme :  2 konzervy slazeného mléka Salko, 6 žloutků, 2 vanilkové cukry, 0,5 litru rumu.

Postup :

našleháme žloutky s vanilkovým cukrem, postupně vmícháme kond.mléko a nakonec vlejeme rum.

Možno vylepšit granulovanou kávou nebo granulovaným kakaem.

_______________________________________________________________________________________________________                      

                            JABLÍČKOVÝ  KOMPOT

Potřebujeme  : 

4 větší jablka, 100 g rozinek, máslo, mletá skořice.

Postup  :

jablka nakrájíme na plátky. na pánvi rozpustíme máslo, přidáme jablka, která pocukrujeme a dusíme do měkka

 společně s rozinkami a ml.skořicí.

__________________________________________________________________________________________                                                                                                              

                            SALÁT  Z  KYSANÉHO  ZELÍ

Potřebujeme  : 

500 g kysaného zelí, 100 g sterilovaných okurek, 1 cibule, sůl, cukr, ocet, olej.

Postup  :

Do opraného zelí nastrouháme okurky, smícháme s cukrem, přisolíme, přidáme dle chuti ocet a olej.

 Necháme vychladnout

____________________________________________________________________________________________________ 

                         MRKVOVÝ  SALÁT  S  JABLKY

Postup  :

mrkev a jablka nastrouháme najemno. Smícháme, přidáme trochu cukru, soli a citronové šťávy. 

______________________________________________________________________________________________________

                                                                                                                 

                                                                   JAK  VYUŽÍT  VELIKONOČNÍ  VEJCE?              

1. Vajíčkové košíčky

Postup :

uvařená vejce rozpůlíme. Žloutky rozetřeme se sýrem Lučina a trochou mléka. bílky zespodu seřízneme

aby dobře stály, potřeme trochou pomazánky a posadíme na kolečka pikantního salámu /Vysočina a pod./ 

Košíčky z bílků vyplníme pomazánkou a na talíři ozdobíme kolečky ředkvičky a snítky petrželky.

 

2. Vajíčkové lodičky :                                                      

 8 vařených vajec, 16 tenkých plátků tvrdého salámu, 150 g másla, 100 g majonézy, 2 lžíce hořčice.

Postup:

vejce podélně rozpůlíme, žloutky utřeme s máslem, hořčicí a majonézou. bílkévé lodičky vyložíme plátky salámu,

ozdobně naplníme žloutkovým krémem, posypeme strouhaným křenem / nemusíme/ a kousky nakrájené kapie.

                                             

3. Vajíčkový salát :                                                                                                        

 6 vařených vajec, 100 g tvrdého sýra, 1-2 stroužky česneku, 1 malý bílý jigurt, 2 lžíce majolky, sůl, pažitka.

Postup  : 

jogurt rozšlehámne s majolkou, ochutíme česnekem utřeným se solí. Sýr i vejce nakrájíme na kostičky a vmícháme

do ochuceného jogurtu,posypeme pažitkou.

Necháme proležet a podáváme s pečivem.

                                                                                                   

 

 

==============================================================================================================

 

                        NĚKOLIK  UŽITEČNÝCH  RAD  PRO   PEČENÍ  : =============================================================================================================

 

Zkouška droždí - schopnost droždí vykynout můžeme zjistit, když kousek droždí vložíme do vody.
                                    Pokud nám vyplave, těsto vykyne                                                   

 - pokud mouku před použitím k pečení prosijeme, bude se do všeho snadněji vmíchávat. Především do těst nebo 

   bílkové či žloutkové pěny. To platí i u cukru.

- mouku přesně odvažujeme, Když ji dáme větší množství, je moučník tvrdý a suchý

- světlý žloutek ztmavne,  když ho posypeme špetkou soli

- žloutky se lépe vyšlehají když se k nim přidáme lžíci vody

- sníh z bílků bude krásně tuhý, přidáme -li pár kapek citronové šťávy nebo špetku soli

- během šlehání bílků přisypeme i část cukru. VŽDY TO ALE MUSÍ BÝT PÍSKOVÝ - NE MOUČKOVÝ !!!

- u piškotových těst můžeme část mouky nahradit strouhankou nebo piškotovými drobečky

- když přidáváme do piškotového těsta tekutinu /mléko, kávu a pod./ , musíme přidat i prášek do pečiva , aby těsto bylo lehčí 

- u piškotové těsta je dobré část mouky nahradit škrobovou moučkou, těsto bude pak  jemné a mechové.
  Těsto pečeme stejnoměrně asi při 170 °C. Pomalu tak těsto nabývá a nepopraská vám. Upečený piškotový moučník
  se odlepuje od stěn formy. Pokud nemáme jistotu, zkusíme starou dobrou špejli.
 
- Když přidáme ke šlehaným žloutkům lžíci vlažné vody, budou při šlehání nadýchanější a nabydou.
 
- mrazíme čokoládu - zchlazenou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle na hoblinky. Ty pak nasypeme do  plastikového sáčk
  nebo do  dózy a uložíme do mrazáku. K vaření nebo dekoraci si pak odebereme jen tolik, kolik budeme potřebovat. 
 
- Rychlá poleva -  čokoládu rozlámeme do malého hrnečku, přidáme tuk a dáme ho na chvíli do mikrovlnky.
  Poleva je hotová a nemusíme se dělat s  vodní lázní.
 
- Pokud vkládáme lískové oříšky do nepečených kuliček, je dobré oříšky namočit na 2 hodiny do vlažné vody.
Nejsou pak tvrdé.
 
======================================================================================================
 

                 DALŠÍ  UŽITEČNÉ RADY , TENTOKRÁT  DO  KUCHYNĚ :

 

- Kůrka při pečení drůbeže - křupavé a zlatavé kůžičky dosáhneme tím, že maso před pečením potřeme rozpuštěným máslem, nebo smetanou a lehce poprášíme hladkou moukou. Při pečení ji poléváme vzniklou šťávou, případně krátce před dopečením pokropíme studenou vodou a následně dopečeme.

  Voňavá polévka - Různé polévky jsou mnohem aromatičtější, když mrkev, petržel i celer nakrájíme na kostičky, kapustu, cibuli na nudličky a vše nejprve orestujeme na pánvičce. Potom teprve je zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme.

- Když rozkrojíte oloupanou cibuli a jednu půlku necháte na řezné ploše osmahnout dozlatova na oleji, přidejte ji do hovězí polévky.
Polévka tak dostane zvlášť dobrou chuť a krásnou barvu. Stejně vám poslouží i kousek oschlého sýra
 
Při pečení masa dáváme pozor na to, abychom ho vždy podlévali horkou vodou, nikdy ne studenou. Studená voda totiž způsobí, 
 že maso ztvrdne a nebude tak křehké.

- Šťavnatá sekaná - Před přidáním dalších surovin našleháme mleté maso s trochou mléka, smetany, piva či vína.   Necháme 1/2 hodiny odpočinout a až poté přidáme další přísady receptu. Sekaná bude šťavnatější a nadýchaná.

- Přichytávání potravin při smažení - V případě, že se nám při smažení přichytí karbanátek nebo řízek, odstavíme pánev ze zdroje
tepla a po chvilce maso samo odskočí a můžeme restovat dále. 

-Trojobal, který nelepí  -  květák, sýr, maso, cuketa nebo houby. To vše obalujeme v trojobalu, který se však při smažení často přilepí a potrhá. Přidáme-li do vajíčka na obalování lžičku brambor.škrobu,  trojobal se při smažení už nikdy nepřilepí.

Kari koření - Pokud připravujeme pokrmy z kari koření, dbáme na to, aby se příliš neosmahlo. Pak totiž zhořkne a tím se zkazí celý pokrm.

- Křupavý bramborák - do bramborákového těsta kromě česneku a majoránky přimícháme trochu netučného tvarohu.   Zjemní jejich chuť  a     bramboráky budou krásně křupavé. Další možností je přidat místo části brambor nastrouhanou cuketu.

- Křupavý bramborák - když do těsta před smažením přidáme trochu strouhanky, docílíme křupavé a nepřemaštěné bramborové placky.
Na kilogram brambor potřebujeme zhruba 3 lžíce.
 
- Maso kupované v uzavřených obalech a liích ihned vybalujeme, omyjeme, potřememe olejem a dáme do ledničky. Takto ošetřené  
 maso  vydrží tři dny.  Maso v těchto obalech nikdy neskladujeme.

-Stále čerstvé ředkvičky - Aby ředkvičky vydržely déle čerstvé a zachovaly si svou barvu, dáme je do sklenice se studenou vodou a takto             uložíme   do ledničky 

- Zatočená cibulka - Očistíme jarní cibulku, odřízneme hlavičky a zelenou nať zkratíme. Jednotlivé listy nařízněte do poloviny délky  zeleného konce. Cibulky vložíme do vody s ledem, dokud se nezkroutí.
 
Čištění sítka - Sítka, která používáme na prosátou mouku či cukr, často špatně zbavujeme zbytků. Sítka nejlépe vyčistíme tvrdším  zubním kartáčkem. Štětinky dostanou ven všechny stopy po potravinách
 
- Pracovní deska - Přilepilo se vám těsto na pracovní plochu nebo na vál? Seškrábněte ho obracečkou na smažení. Pevně jí přejíždějte po povrchu, aby se uvolnily všechny přichycené zbytky. Zbylou mouku setřete hadříkem.
 
- Loupeme nové brambory - U některých nových brambor se stává, že jdou špatně oloupat. Loupání si usnadníme, když nechám
 brambory asi 10 - 15 minut namočené ve studené osolené vodě.
 
- Místo prášku do pečiva - Zaděláváme na koláč a nemáme po ruce prášek do pečiva? Nevadí, přidáme do těsta 3 - 4 lžíce 
 rumu nebo koňaku. Alkohol těsto zkypří stejně jako prášek do pečiva.
 
- Čerstvá vejce - Jak poznáme, jestli jsme koupili čerstvá vajíčka? Vajíčka ponoříme do sklenice s vodou. Pokud vejce klesne
 ke dnu, je čerstvé. Pokud ale vyplave, je starší. Čerstvá vejce mají totiž pevný a hustý bílek, který je oddělený od žloutku a malou
 vzduchovou bublinu
 
- Staré brambory získají lepší chuť, uvaříme-li je s kostkou zeleninového bujónu a lžičkou sušené petrželky.
 
- Řízky nemusí být tak nasáklé tukem! Tomu snadno předejdeme, když při smažení přidáme do tuku trochu octa. Ten částečně
 omezí vsáknutí tuku do řízků a trojobalu.
 
- Míchaná vajíčka budou mít lahodnou chuť, pokud do nich před podáváním vmícháme lžíci smetany ke šlehání
 
 - Smaltované nádobí bude jako nové, když je navlhčíme, posypeme kypřícím práškem a necháme přes noc působit. Ráno stačí
 jen prášek smýt.
 
- Pokud se nám v lednici shromáždí více uzenin, není důvod je vyhazovat. Čerstvější z nich pečlivě zabalíme, zbavíme vzduchu  a dáme je do mrazáku. Zbytek ihned spotřebujeme. Zmrazené uzeniny můžeme použít na pizzu nebo do gulášové polévky.
 
 - Starý chléb - krajíce okoralého chleba namažeme máslem a džemem. Navrstvíme je do zapékací misky a zalijte mlékem s vejci.  Zapékáme vše v troubě. Hladová rodina bude mít dobrou večeři!
 
- Fazole musíme předem namočit do studené vody alespoň na 6 hodin. Pokud připravujeme více druhů, namáčíme
 je zvlášť a potom je teprve slijeme dohromady. A když do vody při vaření přidáte trochu jedlé sody, zkrátíte si vaření.
 
- ohříváme v mikrovlnce - Smažené řízky a pečenou drůbež s kůrkou pokapeme rozpuštěným máslem a ohříváme nepřikryté.
Zeleninu a přílohy ohříváme pod pokličkou podlité trochou vody.
 
- aby se těstoviny nelepily, dejte do osolené vařící vody lžičku oleje.
 
- míchaná vajíčka budou nadýchanější, když přimícháme trošku smetany.
 
Pečení listového těsta - Aby se těsto správně "lístkovalo", pečeme jej prvních pár minut v hodně vyhřáté troubě. Asi po 10 minutách prudkého pečení teplotu snížíme a dopékáme do zezlátnutí
 
- Často se mi stává, že při pečení potřebuji do těsta přidat lžíci medu, ale ten se ze lžíce ne a ne odlepit. Doporučuji vždycky lžíci před namočením do medu namočit do oleje. Stačí obyčejný kuchyňský. Med pak ze lžíce sklouzne sám.
 
-Křupavé grilované kuře - při potírání kuřete pivem během pečení na grilu (venkovním i v troubě) bude kuře pěkně křupavé
 
-Slanina se nezkroutí, když ji předem na chvíli namočíme do studené vody. Nebo ji stačí jednoduše propíchnout vidličkou.
 
chceme -li  mít špek chutnější, vložíme ho na studenou pánev, kterou rozehřejeme na stření teplotu a necháme tuk vypéct
 
- aby nám klobásky, ale také jitrnice a jelita při opékání nepopraskaly, prohřejeme je nejprve v horké vodě.
 
- přilepilo se vám těsto na pracovní plochu nebo na vál? Seškrábněte ho obracečkou na smažení. Pevně jí přejíždějte po povrchu aby se uvolnily všechny přichycené zbytky. Zbylou mouku setřete hadříkem.
 
- Zašlé matné sklenice vložíme na půl hodiny do vlažné vody, ve které jsme rozpustili prášek do pečiva. Pak sklenice umyjeme, opláchneme a vyleštíme
 
- Jablečný čaj - Z oloupaných jablek nemusíme vyhazovat kůru. Dá se totiž zužitkovat na čaj, který uklidňuje nervy. Takže pokud
se chystáte dělat jablkový závin, nezapomeňte na to.
 
- Aby nám obalovaný sýr při smažení nevytékal, vrstvu vajíčka a strouhanky dvakrát opakujeme. Před smažením dáme sýr
na 30 minut do mrazáku a až poté smažíme. Sýr nevyteče
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na WebSnadno  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek