Nejdůležitější přísadou všech domácích jídel je láska k těm,
pro které je připravujeme
(Sophia Loren)
´=================================================================================================================
TYTO STRÁNKY JSOU VĚNOVÁNY VŠEM ZÁJEMCŮM O DOBRÉ , VYZKOUŠENÉ RECEPTY -
VLASTNÍ ALE I POSBÍRANÉ Z RŮZNÝCH KUCHAŘEK A ČASOPISŮ.
" DOBROU CHUŤ"
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
V NAŠÍ RODINĚ MÁME VŠICHNI RÁDI OMÁČKY -- bez nich to prostě nejde
BEŠAMELOVÝ ZÁKLAD NA OMÁČKY - na 2 porce.
Potřebujeme :
150 g hladké mouky
100 g másla
200 ml mléka..
Postup :
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Pokud je omáčka moc hustá,
rozředíme ji ještě mlékem nebo vývarem do správné hustoty. Pokud chceme omáčky více, přidáme úměrně i suroviny.
Do základní omáčky přidáváme různé suroviny - na př.:
Křenová - přidáme nadrobno nastrouhaný křen
Okurková - asi 3 kyselé okurky nastrouháme na jemno a přidáme do omáčky
Cibulová - asi 2-3 cibule nakrájíme na plátky a dáme osmažit. Ksyž okraje cibule začnou zlátnout, dáme ji do omáčky
a asi 5 min.povaříme
Houbová - houby krátce podusíme na pánvi a v omáčce krátce povaříme
Hořčicová - přidáme 3 lžíce hořčice, rozšleháme a krátce povaříme
Koprová - přidáme kopr čerstvý nebo sterilovaný a chvilku povaříme.
Pokud se nám omáčka srazí, zkusme ji krátce prošlehat v mixéru. Bude zase krásně hladká.
Přesolenou omáčku spravíme přidáním syrového oloupaného bramboru, který krátce povaříme.
Stejnou službu vykoná i kousek chleba.
---------------------------------------------------------------------------------------
SVÍČKOVÁ OMÁČKA - podle MŇAM VAŘEČKY
Potřebujeme :
1/2 kg hovězího zadního
2 balíčky zmrazené zeleniny na svíčkovou
2 zakysané smetany
3 větší cibule
kousek anglické slaniny
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
citron.
Pöstup :
pokrájíme anglickou slaninu na kostičky a orestujeme na ní cibuli.
Přidáme maso, zeleninu, koření, zalijeme vodou a osolíme. Dáme vařit. Při vaření kontrolujeme množství vody - zelenina by neměla
být úplně pod vodou.
Vaříme až je maso měkké. Pak maso vyjmeme, před podáváním na talíř nakrájíme na tenké plátky. Rovněž vyjmeme koření /t.j.
bobkový list a nové koření/.
Zeleninu rozmixujeme, postupně přidáváme zakysanou smetanu /na zahuštění/ a nakonec podle chuti citronovou šťávu a podle
potřeby dosolíme.
Příloha : houskový knedlík, brusinky a šlehačka na ozdobu
----------------------------------------------------------------------------
FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ
Potřebujeme:
1 kg vepřové kýty
1 sáček mražené zeleniny pod svíčkovou
1 cibule
1 citron
1 kostka masoxu
1 kelímek šlehačky
1 lžíce hořčice
trocha cukru, sůl, pepř, bobkový list, celý pepř, nové koření a dle potřeby voda a špek.
Postup :
Maso prošpikujeme, osolíme a opepříme. Část špeku nakrájíme kolem masa do pekáčku. Přidáme část zeleniny, zbytek
necháme zkaramelizovat na pánvičce s cukrem.
Poté přidáme do pekáčku spolu s nakrájenou cibulí, bobkovým listem, pepřem a novým kořením.
Přidáme i trochu tymiánu a nakrájená kolečka citronu i se slupkou.¨Rozmícháme masox v trošce vody a přilijeme.
Dáme péct. jakmile je maso měkké, vytáhneme ho a vybereme koření, citron. Zbylou zeleninu rozmixujeme, přivedeme do varu
a nalijeme šlehačku, přidáme trochu hořčice, můžeme dochutit šťávou z citronu.
Příloha : knedlík, brusinky, šlehačka.
____________________________________________________________________________________________
DIETNÍ SVÍČKOVÁ OMÁČKA - velmi dobrá, rychlá, bez mouky, octa a cukru
Potřebujeme :
1 balíček zeleninové mražené směsi pod svíčkovou,
50 g uzeného špeku
1 kelímek kysané smetany
1 kelímek smetany ke šlehání
3 cibule
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
1 bobkový list.
Postup :
na drobně pokrájený a vyškvařený špek dáme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme zeleninu a trochu osmahneme.
Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme sůl a koření a dusíme asi 10 minut.
Pak vybereme koření, vše rozmixujeme nebo propasírujeme, přidáme obě smetany.
Opravdu není třeba dochucovat, smetany vykonají své až překvapivě. Dobře promícháme, asi 2 minuty provaříme a můžeme podávat.
Příloha : jakékoliv maso - vařené, zbytky pečeného kuřete, sekaná atd., houskový knedlík
_________________________________________________
. HOVĚZÍ PLÁTEK SE ZNOJEMSKOU OMÁČKOU
Potřebujeme :
4 plátky hovězího masa / nejlépe zadní/
40 g /2 lžíce/ másla
2 lžíce hladké mouky
3 sterilované okurky
3 lžíce oleje,
1 větší cibule
pepř, sůl.
Postup :
maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji zprudka opečeme a vyjmeme. Ve výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou
cibuli do zlatohněda a zalijeme vodou. Maso vrátíme , přiklopíme pokličkou a dusíme za občasného míchání do měkka.
Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé. Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji vodou a rozšleháme.
Přidáme ji do hrnce v němž se vařilo maso a asi 15 minut povaříme.
Do omáčky přidáme nahrubo nastrouhané sterilované okurky a ještě chvilku prohřejeme.
Příloha : knedlík
_______________________________________________
SLEPICE NA PAPRICE
Potřebujeme :
1 slepice
1 cibule
1 kelímek smetany
0,5 litru mléka
olej, ml.paprika, sůl, pepř, voda.
Postup :
slepici omyjeme, rozporcujeme a osolíme.
Na oleji osmahneme do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku, krátce zpěníme a ihned zalijeme vodou,
aby paprika nezhořkla. Vše pak přivedeme do varu, přidáme porce slepice a dusíme do měkka / já používám papiňák/.
Měkké maso vyjmeme / můžeme ho i obrat od kostí / a omáčku zahustíme světlou jíškou nebo rozkvedlanou moukou
v trošce mléka a povaříme.
Ke konci přilijeme mléko a smetanu, podle potřeby osolíme a opepříme. Maso vrátíme do omáčky a krátce provaříme , aby
se propojila chuť.
Příloha : houskový knedlík, chlupaté knedlíky
____________________________________________________
SLEPICE / KUŘE / NA SMETANĚ
Potřebujeme:
1 slepici nebo kuře
400 ml mléka
100 ml zakysané smetany
1 cibule
6 zarovnaných lžiček ml.papriky,
3 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
citronová šťáva, sůl, voda.
Postup :
slepici /kuře/ rozdělíme na menší kousky. zesklovatíme na oleji cibuli, přidáme ml.papriku a ihned zalijeme vřelou vodou.
Vložíme maso , přidáme koření, osolíme a dusíme do měkka.
Pak maso vyjmeme, obereme ho z kostí a dáme stranou.
Z omáčky vyjmeme bobkový list a nové koření, cibuli buď taky vyjmeme nebo rozmixujeme ponormým mixérem.
Do omáčky přilijeme mléko a smetany a přivedeme do varu. V trošce mléka rozkvedláme hl.mouku a omáčku zahustíme.
2 minuty povaříme, přidáme dle chuti citronovou šťávu a sůl. Do hotové omáčky vložíme obrané maso a prohřejeme.
Příloha : houskový knedlík
------------------------------------------------------------------------------------
KUŘE NA SMETANĚ
naše t.zv. BÍLÁ OMÁČKA - vařím ji už spoustu let a nikdo na ni nedá dopustit.
Potřebujeme :
1 kuře
1 kelímek smetany ke šlehání
1 cibule
0,5 litru mléka
0,5 litru drůbežího vývaru
1 lžíce mleté papriky
2 kostky masoxu
světlá jíška.
Postup :
Kuře vložíme se 2 kostkami masoxu a solí do hrnce s vodou a uvaříme do měkka. Když je uvařené, vyjmeme ho a dáme stranou.
Stranou si dáme i 0,5 litru vývaru a ze zbytku uděláme polévku.
Kuře naporcujeme. Nakrájíme nadrobno cibuli a osmažíme ji dozlatova. Pak ji posypeme mletou paprikou a zalijeme odloženým
vývarem. Přivedeme do varu, Pak vlijeme mléko a omáčku zahustíme světlou jíškou, povaříme asi 5 minut, vlijeme smetanu
a vypneme. Dochutíme solí.
Příloha : houskový knedlík
____________________________________________________
KOPROVÁ OMÁČKA 1.
Potřebujeme :
800 ml mléka
40 g hladké mouky
40 g másla
2 lžíce octa
kopr čerstvý nebo sterilovaný
sůl.
Postup :
z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a osolíme. Důkladně rozmícháme a za občasného míchání
vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Potom přidáme jemně nasekaný kopr nebo 2 polévkové lžíce sterilovaného
kopru i s nálevem a ještě asi 10 minut povaříme. Dochutíme octem a je-li třeba, osolíme.
Příloha :
brambory, vařené vejce,
knedlíky, vařené hovězí maso
---------- ----------------------------------------------------------------------------
KOPROVÁ OMÁČKA 2.
Potřebujeme :
0,5 litru vývaru
100 ml mléka
l svazek kopru /nebo 1/2 skleničky sterilovaného/
3 lžíce zakysané smetany,
200 ml smetany na šlehání
3 lžíce hladké mouky a 3 lžíce másla na jíšku,
ocet, sůl.
Postup :
nejprve si uděláme jíšku - do rozpuštěného másla nasypeme mouku, chvíli orestujeme a za stálého míchání metličkou zalijeme
horkou vodou a potom studeným mlékem. Osolíme a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Potom přidáme kopr a ještě
dalších 10 minut povaříme.
Poté zalijeme smetanou /šlehačkou/ a jak nám omáčka začne vařit, tak ji vypneme a odstavíme.
Do hotové omáčky na talíři přidáme uvařená rozpůlená vejce.
Příloha : vařený brambor nebo houskový knedlík
---------------------------------------------------------------------------------------
RAJSKÁ OMÁČKA
Potřebujeme :
1 větší rajský protlak
5 kuliček nového koření
5 hřebíčků,
vrchovatá lžička ml.skořice
2-3 lžíce cukru krystal,
2-3 lžíce hladké mouky a olej na jíšku.
Postup :
do kastrolu vylijeme rajský protlak a zředíme ho hrnkem vody. Přidáme koření, cukr a sůl a krátce provaříme.
Mezitím si uděláme jíšku z hladké mouky a oleje. Jak vychládne - kdybychom ji přidali horkou, nadělaly by se hrudky!!!! -
a přidáme ji do protlaku aby se omáčka zahustila a za stálého míchání chvíli povaříme . Dle potřeby dolijeme vodou a dochutíme
cukrem a solí.
Pro zjemnění omáčky můžeme na závěr přidat lžíci zakysané smetany
Vždycky dáváme teplou jíšku do studeného nebo studenou do teplého pokrmu,
abychom se vyvarovali hrudek a žmolků !!!!!!
Příloha : knedlík, rýže
_______________________________________________
PLNĚNÉ PAPRIKY V RAJSKÉ OMÁČCE
Potřebujeme :
na náplň do paprik - 4 papriky, 500 g mletého masa, 1 vejce, sůl, majoránka, strouhanka.
Postup :
papriky očistíme a připravíme na naplnění. Uděláme si masovou náplň - maso smícháme s vejcem, dochutíme větší
špetkou majoránky, přidáme sůl a tolik strouhanky, aby směs nebyla moc tuhá.
Papriky naplníme a vložíme do připraveného vymazaného pekáčku / někdo má rád maso smíchané s vařenou rýží /.
Pokud nám zbude masová směs, uděláme z ní kuličky a poklademe je k paprikám. Vložíme do trouby na 180°a pečeme
do změknutí, až papriky dostanou pěknou nahnědlou barvu.
Příloha : knedlík, těstoviny
____________________________________________________
VEPŘOVÉ NA PAPRICE SE ZAKYSANOU SMETANOU
Potřebujeme :
500 g vepřového plecka
1 větší cibule
1 lžíce sádla
2 lžičky sladké papriky
1 kelímek zakysané smetany
2 lžičky hladké mouk
mléko, sůl.
Postup :
dáme rozpustit sádlo a na něm orestujeme nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáme nakrájené maso a zprudka opečeme.
Když se zatáhne, osolíme ho, přidáme papriku, zamícháme a podlijeme vodou. Dusíme pod pokličkou doměkka.
Poté maso vyjmeme, v trošce mléka si rozkvedláme hladkou mouku a vlijeme do hrnce se šťávou.
Necháme provařit. Maso vrátíme zpět a příd¨padně omáčku dochutíme solí.
Smetanu přidáme pár minut před dokončením, rozmícháme v omáčce a už nevaříme.
Příloha : houskový nebo bramborový knedlík, noky
______________________________________________________________
VEPŘOVÉ NA PEPŘI
Potřebujeme :
4 plátky vepřového masa / jakékoliv, nejlépe kýta /
1/2 kostky masoxu
voda, sůl, pepř, olej
hladká mouka nebo jíška.
Postup :
vepřové maso si nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
Zprudka je opečeme z obou stran. Zmírníme plamen a maso trochu podlijeme vodou, přidáme kousek masoxu,
přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit.
Za asi 30-40 minut by mělo být maso měkké, pak k masu dolijeme cca 1 litr vody.
Když nám voda začne vařit, zahustíme ji moukou nebo hotovou jíškou. Dochutíme pepřem a solí.
Příloha : bramborová kaše, brambory, rýže , nebo těstoviny
__________________________________________________
KOTLETY V HOŘČICOVÉ OMÁČCE
Potřebujeme :
4 kotlety
1 kelímek sladké smetany
0,5 litru vývaru z kostky
3 lžíce hořčice
sůl, pepř, olej.
Postup :
maso mírně naklepeme, okraje nařízneme aby se maso nekroutilo, osolíme, opepříme a zprudka opečeme z obou stran na oleji.
Opečené kotlety přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozšlehali hořčici, přikryjeme a při mírné teplotě dusíme,
až maso změkne. Nakonec přilejeme smetanu a chvilku prohřejeme.
Příloha : knedlík
____________________________________________________________
KUŘE V HOŘČICOVÉ OMÁČCE
Potřebujeme :
1 kuře
100 g másla
4 lžíce hořčice
3 cibule
1 dcl smetany
sůl,pepř, trochu hl.mouky, petrželka, víno nebo vývar.
Postup :
kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a na másle mírně opečeme. Maso vyjmeme a na výpeku
zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme kuře a zalijeme vše vínem nebo vývarem. Dusíme do měkka.
Omáčku propasírujeme, přidáme smetanu s hořčicí a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem a ozdobíme zelenou petrželkou.
Příloha : rýže, knedlík
-------------------------------------------------------------------------------------------------
- DUŠENÁ MRKEV
Potřebujeme :
mrkev - množství podle potřeby, olej, mléko, hladkou mouku, sůl, pepř, ocet.
Postup :
mrkev nastrouháme najemno. V hrnci rozehřejeme olej a hned přidáme nastrouhanou mrkev. Promícháme, osolíme
a podlijeme vodou , ale ne aby mrkev plavala.
Necháme dusit pod pokličkou pokud se voda skoro nevyvaří.
Nakonec přilijeme mléko nebo smetanu s rozmíchanou hladkou moukou a v takovém množství, aby mrkev nebyla vodová.
Můžeme přichutit pepřem a octem. Chvilku povaříme a podáváme.
Příloha : brambory, vařené hovězí maso, pečené vepřové maso nebo pečené kuře.
___________________________________________________
MRKVOVÁ OMÁČKA
Potřebujeme :
4 vepřové plátky / kotleta, krkovice nebo plecko /
4 mrkve
1 větší cibule
1-2 lžíce sojové omáčky
sůl, ml.pepř, drcený kmín.
Postup :
maso naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme.
Na rozehřátý olej dáme cibuli a orestujeme dozlatova. Pak vložíme maso, které z obou stran orestujeme.
Potom přidáme jemně nastrouhanou mrkev, zakápneme sojovou omáčkou, osolíme, zalijeme vodou a dusíme až je maso měkké.
Můžeme dusit i v papiňáku asi 30 minut.
Maso vyjmeme a mrkev s vývarem rozmixujeme. Pokud je málo vývaru a omáčka je moc hustá, podlijeme vodou a provaříme.
Dochutíme solí nebo sojovou omáčkou a vložíme zpět maso.
Příloha : brambory, těstoviny, rýže
__________________________________________________
CIBULOVÁ OMÁČKA
Potřebujeme :
1 velká cibule
3 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru
sůl, pepř, může být i smetana.
Postup :
Na oleji lehce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule začne zlátnout, zasypeme ji 3 lžícemi mouky a uděláme
tmavší jíšku,kterou pak rozředíme vývarem.
Dobře provaříme. Kdo nemá rád v omáčce kousky cibule, přecedí ji. Dochutíme solí a pepřem.
Můžeme zjemnit troškou smetany.
Příloha : brambory a vařené maso
________________________________________________________________
KŘENOVÁ OMÁČKA
Potřebujeme:
50 g másla
80 g hladké mouky
200 ml mléka
200 ml smetany KE ŠLEHÁNÍ
200 ml vývaru
2 lžíce strouhaného křenu
sůl, pepř, citronovou šťávu, špetku muškát.květu.
Postup :
z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, vývarem a dobře provaříme, jinak by měla
moučnou chuť.
Omáčku zjemníme smetanou, osolíme a dochutíme citronovou šťávou a muškát.květem.. Už nevaříme.
Nakonec vmícháme křen.
Příloha : knedlík
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
PAJŠL
Potřebujeme :
1 vepřové srdce, 1 vepřový jazyk, 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, 1 cibule, 350-400 ml smetany / stačí i mléko
s kouskem másla/
10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, lžička tymiánu, 2 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky,
olej, sůl.
Postup :
očištěné srdce a jazyk uvaříme v osolené vodě společně s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Jazyk hned po uvařen
í zchladíme studenou vodou, oloupeme a společně se srdcem nakrájíme na drobné kousky. Na trošce oleje zesklovatíme cibuli,
přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, tymián a všechno společně osmažíme. Zalijeme přecezeným vývarem ze srdce
a vaříme do změknutí zeleniny.
Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do omáčky a necháme chvíli povařit.
Vmícháme pokrájené vnitřnosti, podle potřeby dosolíme a ochutíme octem.
Příloha : houskový knedlík
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZNOJEMSKÉ RAGÚ - překvapivě dobré jídlo
Potřebujeme :
500 g vepřové plece
3 cibule
6 kyselých okurek
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř, kmín, bazalku, majoránku, mletou papriku.
Postup :
2 cibule nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na středně velké kousky. Na pánvi orestujeme cibuli na oleji, přidáme maso
a zprudka orestujeme. Pak ho osolíme, ochutíme kořením, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Podle potřeby mírně podléváme. Až je maso měkké, šťávu zaprášíme moukou, dobře promícháme a zalijeme vodou.
Do vzniklé omáčky přidáme nakrájené kyselé okurky a třetí cibuli pokrájenou na větší kostičky.
Zvolna asi 10 minut provaříme, mícháme aby se omáčka nepřichytla ke dnu. Přidáme 1 polévkovou lžíci láku z okurek.
Příloha : houskový knedlík nebo noky