===================================================================================================================
V TÉTO SEKCI NAJDETE RECEPTY NA :
MASOVÉ ZÁVITKY
RECEPTY Z MLETÉHO MASA
RŮZNÉ ÚPRAVY VEPŘOVÉHO A HOVĚZÍHO MASA
Na co se hodí - hovězí maso
_____________________________
OHÁŇKA - SILNÝ VÝVAR, DUŠENÉ HOVĚZÍ NA VÍNĚ
ŠPIČKA - HOVĚZÍ PEČENĚ A STEAKY
ZADNÍ - K OMÁČKÁM
ROŠTĚNÁ - STEAKY, ZÁVITKY, RŮZNÉ PLÁTKY A ODKROJKY NA MLETÉ MASO NEBO GULÁŠ
SVÍČKOVÁ - FILÁTKA STEAKY, BIFTEKY, TATARÁK
ŽEBRO - SILNÝ VÝVAR, VAŘENÉ HOVĚZÍ
KLIŽKA - GULÁŠ, RAGÚ NEBO S MRKVÍ
=======================================================================
ZÁVITKY Z VEPŘOVÉHO NEBO HOVĚZÍHO MASA :
=======================================================================
MASOVÉ ZÁVITKY A JEJICH NÁPLNĚ :
Masové závitky se mohou připravovat z různých druhů masa - vepřové kýty, hovězího zadního, kuřecích prsíček.
U závitků hrají hlavní roli náplně:
KLASIKA -
CIBULE, PÁREK, OKURKA, ANGLICKÁ SLANINA
NÁPLNĚ S VAJÍČKEM -
VAJÍČKO, ŠUNKA, HRÁŠEK
VAJÍČKO, HOUBY, ANGLICKÁ SLANINA
VAJÍČKO, MLETÉ OKOŘENĚNÉ MASO
VAJÍČKO, CIBULE, ANGL.SNAINA, PAPRIKA ZELENÁ I ČERVENÁ.
K závitkům neodmyslitelně patří omáčky, kterými přeleváme závitky při servírování.
Cibulová -
cibulku orestujeme dozlatova, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, celý pepř
a asi 10 minut za stálého míchání provaříme. Osolíme dle chuti.
Papriková -
stejný postup jenom přidáme mletou papriku a nakonec smetanu. Omáčku přecedíme a přeléváme závitky na talíři.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
KLASICKÝ ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK
Potřebujeme :
4 plátky zadního hovězího masa
4 plátky angl.slaniny
4 plátky šunky
2 sladkokyselé okurky
2 vejce
sůl, pepř, hořčici,
olej, hladkou mouku a vývar.
Postup :
maso naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme je hořčicí a pokryjeme plátky slaniny, šunky, plátky okurek a natvrdo
uvařenými vejci.
Zavineme, upeníme párátky a opečeme rychle na oleji.
Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka. Pak ptáčky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a povaříme.
Příloha : houskové knedlíky nebo rýže.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
VARIANTA NA ZPÚSOB - ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK
Potřebujeme :
hovězí plátky, hořčice, cibule, sůl, pepř, olej, vývar z masoxu, smetana, natvrdo uvařená vejce, kyselá okurka.
Postup :
maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí. Na oleji osmahneme do zlatova na kroužky nakrájenou
cibuli. Cibulí nešetříme, pěkně nám zahustí šťávu. Přidáme maso a dusíme do měkka. Podléváme vývarem dle potřeby.
Měkké maso vytáhneme, omáčku i s cibulí rozmixujeme a zjemníme šlehačkou. Nakonec nahrubo nastrouháme
natvrdo uvařená vejce a kyselou okurku a vmícháme do omáčky.
Omáčka je výborná a není zdaleka tak pracná jako klasické ptáčky.
Příloha : brambory , rýže
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
HUSARSKÝ PTÁČEK
Potřebujeme :
4 vepřové plátky z vepřové kýty
4 kolečka měkkého salámu
4 plátky anglické slaniny
2 cibule
2 lžíce oleje,
ml.sladkou papriku,
60 g hladké mouky, 1 dcl kysané smetany, 1 dcl mléka
sůl, vývar.
Postup :
řízky naklepeme hodně do šířky, osolíme, lehce poprášíme paprikou, pokryjeme kolečky salámu, plátky anglické,
čtvrtkami jedné cibule a stočíme do závitků. Upevníme je jehlami nebo párátky.
Druhou cibulu drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, shrneme ji stranou a opečeme krátce závitky po všech stranách,
pak podlijeme vývarem.
Dusíme pod pokličkou až změknou. Závitky vyjmeme, do šťávy vmícháme mouku rozšlehanou se smetanou a mlékem,
osolíme a za stálého míchání povaříme. Přidáme závitky a prohřejeme je.
Příloha : rýže, knedlíky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ROLÁDA Z VEPŘOVÉHO MASA
Potřebujeme :
1 kg vepřové kýty nebo plecka
100 g šunky
4 vejce
3 lžíce hořčice
4 kyselé okurky
4 nožky tenkých párků,
5 vrchovatých lžíc sádla
grilovací koření, sůl, voda na podlití.
Postup :
maso rozřízneme na plát, naklepeme, osolíme z obou stran a z jedné strany potřeme hořčicí. Na tuto stranu poklademe
po celé ploše plátu plátky šunky.na šunku rozprostřeme umíchaná vajíčka na sádle, položíme párky, okurky a zabalíme.
Roládu svážeme provázkem, posypeme grilovacím kořením, dáme do pekáče se sádlem a podlijeme vodou podléváme
i během pečení. Pečeme zvolna při 160". Roládu ze začátku přikryjeme alobalem, pak dopečeme odkrytou.
Příloha : brambory, špenát s bramborovými knedlíky nebo chléb a kyselá okurka /čerstvá zelenina/
=====================================================================
RŮZNÉ ÚPRAVY MASA VEPŘOVÉHO I HOVĚZÍHO :
=====================================================================
ROŠTĚNKY
Potřebujeme:
4 plátky hovězího / roštěnec nebo zadní /
200 ml hovězího vývaru
2 lžíce oleje
1 větší cibule
1 lžíce hladké mouky,
pepř, sůl,
100 g nastrouhaného sýra.
Postup :
maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji.
Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme nadrobno nakrájenou cibulu. Zalijeme ji vývarem, vrátíme maso, které pod pokličkou
necháme dusit doměkka.
Měkké maso opět vyjmeme a udržujeme teplé.
Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a provaříme.
Roštěnky podáváme přelité šťávou a posypané sýrem.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
HOVĚZÍ DUŠENÉ NA HOŘČICI
Potřebujeme :
4 pátky hovězího zadního
1 cibule
hořčice na potření
hladká mouka na obalení
sůl, pepř, masox, Podravka.
Postup :
maso naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce
a osmahneme z obou stran na pánvi.
Cibuli nadrobno nakrájíme a opražíme na tuku. /Já ji restuji v tlakovém hrnci, do kterého pak přidám maso/.
Přidáme maso, zalijeme vodou a vaříme v tlakovém hrnci asi 1/2 hodiny, až je maso měkké.
šťávu dochutíme masoxem a Podravkou a případně zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody.
Obvykle ale není potřeba zahušťovat, stačí mouka která je na plátcích.
Šťávu je možno dochutit i jemně nastrouhanými kyselými okurkami - omáčku pak znovu převaříme, aby okurky změkly.
Příloha : rýže
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
VEPŘOVÉ MASO ala ŽIVÁŇSKÁ - vynikající oběd z jednoho pekáče
Potřebujeme :
500 g vepřové krkovičky,
2 cibule
8 větších brambor
5-6 plátků másla
sůl, pepř, ml.paprika, grilovací koření,voda.
Postup :
maso nakrájíme na tenší látky, trochu je naklepeme, osolíme, opepříme a naklademe do pekáče.Posypeme kmínem,
paprikou a gril.kořením - vše podle chuti.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rovnoměrně rozložíme na maso. Větší brambory oloupeme a nakrájíme na tenší kolečka
a poukládáme je na maso s cibulí tak, aby vše bylo dobře přikryté. Brambory osolíme, okmínujeme, podle chuti můžeme
přidat gril.koření. Nakonec rozložíme plátky másla a podlijeme trochou vody.
Pečeme při 220° přibližně 90 minut, dokud nebude maso měkké. Podle potřeby průběžně podléváme vodou.
Příloha : zeleninový salát nebo kyselá okurka.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
KÝTA RYTÍŘE FRYDUŠE - velmi dobré
Potřebujeme :
6 řízků z vepřové kýty
1 lžička pepře
1 lžička solamylu
1 lžička worcestru
2 stroužky česneku
1/2 lžičky majoránky
1/2 lžičky pálivé papriky
1/2 lžičky sladké papriky
2 vejce
3 lžičky kečupu
4 lžičky oleje.
Postup :
Maso naklepeme. Rozšleháme vejce a přidáme všechny ostatní přísady ,důkladně promícháme. Do vzniklé marinády vložíme
maso a necháme nejméně 24 hod odležet.
Pak naložené maso osmahneme z každé strany. Na talíři doplníme volským okem a zeleninou.
Příloha : brambory, topínka
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
MLSOUNI Z KOTLET
Potřebujeme :
4 - 6 kotlet,
na marinádu : 3 lžíce oleje
1 lžička hořčice
1/2 lžičky pepře
1 lžička worcestru
2 lžičky solamylu
1 lžička kečupu
2 stroužky česneku
2 celá vejce
sůl.
Postup :
kotlety naklepeme malinko je osolíme. Pak si připravíme marinádu - smícháme veškeré suroviny dohromady a kotletky
do ní naložíme.
Nejlepší je nechat je v marinádě aspoň 1 - 2 dny naložené.
Potom kotlety zprudka opečeme na oleji.
Příloha : hranolky, americké brambory, bramborová kaše
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
KOTLETY MŇAM - podle Mňam vařečky
Potřebujeme :
2 kotlety
1 vejce
1 lžička solamylu
1 lžička sladké ml.papriky
1 lžička hořčice
1 lžička vegety
1 lžička sojové omáčky
2 stroužky prolisovaného česneku
a jemně nastrouhaný sýr jen na spojení vzniklé omáčky.
Postup :
kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Všechny uvedené suroviny smícháme dohromady a před smažením kotlety obalíme
ve vzniklé omáčce.
Příloha : brambory, hranolky, bramboráčky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-
SVÁTEČNÍ VEPŘOVÉ KOTLETY
Potřebujeme :
4 vepřové kotlety
1 lžička ml.papriky
2 velké cibule
100 g strouhaného sýra
1/2 litru vývaru
sůl, pepř.
Postup :
kotlety naklepeme, okraje nařízneme aby se nekroutily. Osolíme, opepříme a posypeme ml.paprikou.
Cibuli nakrájíme na kolečka. Vymažeme pekáček máslem, naskládáme kotlety, poklademe cibulí. Na každý plátek dáme
oříšek másla.
Posypeme sýrem a podlijeme horkým vývarem z masoxu.
Pečeme při 200" asi 30 min, pak zvýšíme na 250" a dopečeme do zlatova.
Kotlety na talíři dozdobíme cibulkovou natí a petrželkou.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx_
KOTLETY NA MAJORÁNCE
Potřebujeme :
4 vepřové kotlety
2 vejce
1 lžičku soli
1 lžičku solamylu
1 lžičku grilovacího koření
1 lžičku majoránky
3 stroužky česneku.
Postup :
veškeré suroviny smícháme na marinádu a v této směsi namáčíme kotlety, naskládáme do misky na sebe. Pokud nám
zbude směs nalijeme ji ještě na maso, přikryjeme alobalem anecháme i 24 hodin odležet .
Potom smažíme na oleji.
Příloha : brambory, hranolky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
KOTLETY NA ŽAMPIONECH
Potřebujeme :
4 kotlety
žampiony
1-2 lžíce zakysané smetany
sůl
hladká mouka
vývar z masoxu.
Postup :
Kotlety do poloviny uvolníme od kosti, naklepeme, osolíme ä poprášíme hladkou moukou. Po obou stranách opečeme, maso
vyndáme, výpek zaprášíme trochou hladké mouky a osmahneme. Zalijeme několika lžícemi vývaru a krátce povaříme
Přidáme na másle podušené žampiony, prohřejeme, přidáme smetanu a dochutíme solí.
Příloha : bramboráky, brambory
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
KOTLETY NA PÓRKU
Potřebujeme :
4 vepřové kotlety
1 větší porek
2 vejce
100 g tvrdého sýra na strouhání
sůl, pepř, olej.
Postup :
Olejem vymazaný pekáč poklademe polovinou nakrájeného porku.
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme, poklademe na porek a asi 20 minut pečeme. Pak nasypeme zbytek porku, zalijeme
maso rozšlehanými vejci a nakonec posypeme nastrouhaným sýrem. Krátce zapečeme.
Příloha : brambory
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
APRÍLOVÉ KOTLETY
Potřebujeme :
4 kotlety s kostí
4 plátky anglické slaniny
1 zeleninové lečo
100 g měkkého salámu
200 g sýru ementál
kelímek sladké smetany.
Postup :
kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Na každou kotletu dáme plátek anglické a naskládáme do vymazaného pekáče.
Přidáme hromádku zeleninového leča a přikryjeme kolečkem salámu. Vše zalijeme smetanou, posypeme strouhaným sýrem
dáme péci asi na 30 min.
Příloha : brambory, hranolky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
KOTLETY S ČESNEKOVÝM PŘELIVEM
Potřebujeme :
6 kotlet
2 sýry Lučina
6 lžíc oleje
2 lžíce zakysané smetany
6 stroužků česneku
sůl, pepř, bazalka, oregano.
Postup :
kotlety naklepeme, v oleji rozmícháme trochu bazalky, oregána, pepře a soli. Směsí potřeme maso a alespoň 2 hodiny
necháme odležet. Pak zprudka opečeme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Během dušení několikrát obrátíme.
Lučinu rozmícháme se zakysanou smetanou, česnekem, solí a pepřem. Vymícháme do hladka a maso před podáváním přelijeme.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
OBRÁCENÉ ŘÍZKY
- trik spočívá v hořčici, která maso dokonale zvláční a zjemní, takže chutnají opravdu dokonale.
Potřebujeme :
4 řízky / vepřové, kuřecí, krůtí /
2 vejce
hořčice /nejlépe francouzská /
olej
strouhanka
sůl, pep
sekaná pažitka nebo petrželka.
Postup :
řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom je obalíme
ve strouhance, kterou lehce vllačíme do masa. Vejce rozšleháme, přidáme zelenou pažitku a řízek v nich po obou stranách
namočíme.
Smažíme na oleji.
Příloha : bramborová kaše nebo vařené brambory s máslem a petrželkou.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ŘÍZEK ONDRÁŠ
Potřebujeme :
plátky vepřové kýty nebo kuřecí prsíčka
plátky anglické slaniny
koření dle chuti.
Na bramborové těsto : 400 g syrových brambor
5 stroužků česneku
2 vejce
hladká mouka, sůl, pepř, majoránka.
Postup :
uděláme si bramborové těsto - nastrouháme brambory, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
Usmažíme si 1 testovací bramborák - po případě dochutíme.
Maso naklepeme, okořeníme a předem předsmažíme, abychom ho měli pak v bramboráku měkké.
Na pánev dáme smažit bramborák, na něj položíme předsmažený plátek masa, plátek anglické slaniny a opět přikryjeme
bramborovým těstem.
Osmažíme po obou stranách.
Příloha : bramborová kaše nebo jenom kysané zelí
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
CHLUPATÉ ŘÍZKY - jednoduchý recept , ale dobrý
Potřebujeme :
4 vepřové řízky /kotleta, krkovička/
na obalení hladká mouka,
na těstíčko: 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 2 větší syrové brambory, 100 ml mléka, sůl, majoránka /můžeme přidat
i prolisovaný česnek/.
Postup :
vytvoříme si těstíčko - nastrouháme brambory a smícháme s vejci, moukou a mlékem. Přidáme trošku soli, majoránky po př.česnek.
Maso naklepeme, nařežeme okraje aby se maso nekroutilo, osolíme a obalíme v hladké mouce a pak v těstíčku.
Smažíme po obou stranách ale zvolna aby se maso dobře propeklo a těstíčko nespálilo.
Příloha : vařené brambory, hranolky a zeleninový salát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ŘÍZEK ÚPLNĚ JINAK
Potřebujeme :
4 vepřové řízky
1/4 kostky másla
1/2 litru vody
1 kostka bujonu
2 vejce a strouhanka na obalen
sůl a pepř.
Postup :
maso osolíme, trochu opepříme a poskládáme do strouhanky, ve které je naklepeme tak. abychom do něj vbouchali
co nejvíce strouhanky . Je lepší si řízky nejdříve trochu předklepat.
Až je celý řízek pokrytý strouhankou a maso není vidět, obalíme je v rozšlehaném vajíčki a osmažíme na oleji.
Mezitím si připravíme bujon a přidáme máslo.
Osmažené řízky naskládáme do pekáčku a přelijeme bujonem. Dáme zapéct do trouby, až se vývar nasákne do řízků.
Příloha : bramborová kaše
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
VEPŘOVÉ POD JABLEČNOU PEŘINOU
Potřebujeme :
4 plátky vepřové kýty
4 plátky tvrdého sýra
4 plátky anglické slaniny
2 jablka
sůl, pepř, olej
Postup :
maso naklepeme, osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet. Poté řízky obalíme v hladké mouce a zprudka
opečeme po obou stranách na trošce oleje. Naskládáme je do pekáče a zalijeme vypečenou šťávou.
Na každý řízek položíme plátek slaniny a jablka. Připravené maso podlijeme vodou tak, aby ve šťávě bylo ponořené jen maso,
nikoliv slanina a jablka.
Dáme péci do předem vyhřáté trouby. Před koncem pečení položíme na každou porci plátek sýra a necháme ještě
5 minut zapéct.
Příloha : vařené brambory.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
VEPŘOVÉ POD PEŘINKOU
Potřebujeme :
4 vepřové řízky
100 g anglické slaniny
200 g tvrdého sýra
250 ml smetany /1 kelímek/
1 cibuli
sůl, pepř.
Postup :
cibuli nakrájíme na kolečka a orestujeme na pánvi. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Orestovanou cibuli rozhodíme
na celou plochu pekáče, na ni položíme řízky a pečeme. Po dobu pečení maso malinko podléváme aby se nepřipálilo a obracíme
/cca 1/2 hodiny/.
Nastrouháme sýr a smícháme ho se smetanou. Na každý řízek dáme plátek anglické, navršíme sýrovou směs a zapékáme tak
dlouho, pokud se nevytvoří kůrčička.
Příloha : bramborová kaše, hranolky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-
ZAPEČENÁ KRKOVIČKA
Potřebujeme :
4 plátky krkovičky
4 plátky anglické slaniny
4 plátky šunkového salámu
1 kelímek smetany ke šlehání,
1 sklenice zeleninového leča
400 g tvrdého sýra
grilovací koření, sojová omáčka.
Postup :
pekáček vytřeme máslem, plátky krkovičky osolíme a opepříme. Vložíme je do pekáčku. Každý plátek potřeme sojovou
omáčkou smíchanou s gril.kořením.
Na každý plátek masa položíme plátek anglické a kolečko salámu. Na všechno rozprostřeme sklenici leča.
Nahoru nastrouháme sýr a zalijeme šlehačkou. Zapékáme pomalu asi 1 hodinu.
Neobracíme ani nepodléváme.
Až začne smetana se sýrem tvořit zlatavou krustičlu - je hotovo.
Příloha : opékané brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
HRBATÉ MASO
Potřebujeme :
4-6 plátků krkovičky
1 cibuli
100 g šunky
100 g tvrdého sýra
2 vejce
4 rohlíky
2 dcl mléka
4 žampiony
sádlo, olej, zelená petrželka.
Postup :
maso naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe na sádlem vymazaný pekáč.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a přidáme obě vejce. Na oleji orestujeme cibuli, žampiony,
a šunku. Pak směs přidáme k namočeným rohlíkům. Mírně vše osolíme, přidáme petrželku a naklademe směs na maso.
Zalijeme malým množstvím vody, zakryjeme alobalem a pečeme asi 40 minut. Pak alobal odstraníme, posypeme
nastrouhaným sýrem a ještě chvilku pečeme dorůžova.
Příloha : vařené brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
VEPŘOVÉ MASO NA ŠLEHAČCE
Potřebujeme :
4 plátky vepřové krkovičky nebo kýty
1 kg brambor
1 kelímek smetany na šlehání.
Postup :
brambory oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky a naskládáme je do pekáče s vyšším okraje.
Podle chuti je osolíme, opepříme, posypeme kmínem a česnekem.
Maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na brambory. Vše zalijeme smetanou a dáne péci při 180°
na dobu 45-60 minut.
Maso na šlehačce je výborný oběd, obzvlášť jsou vynikající brambory.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
VEPŘOVÉ NA KMÍNĚ - jednoduché a dobré
Potřebujeme :
4 plátky vepřového masa
20 g hladké mouky
40 ml oleje
1 cibule
sůl, kmín
Postup:
Maso mírně naklepeme a lehce posolíme. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme kmín, vložíme plátky masa a opečeme po obou
stranách. Pak maso podlijeme a podusíme. Šťávu zaprášíme hladkou moukou, ještě trochu podlijeme a povaříme.
Příloha : vařené brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
HNÍZDEČKA LÁSKY
Potřebujeme :
4 vepřové řízky,
4 plátky salámu GOTHAJ
4 vejce uvařené natvrdo
100 g tuku
50 g slaniny
sůl, pepř.
Postup :
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Každý řízek na který jsme položili plátek salámu a celé uvařené vejce zabalíme
do závitku a upevníme jehlou nebo párátkem.
Rozpustíme tuk a slaninu, maso opečeme a za mírného podlévání podusíme doměkka.
Příloha : rýže
Rýži dáme na talíř, závitek rozkrojíme napůl a posadíme ho do rýže vajíčkem nahoru.
Polijeme vypečenou šťávou.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
NALOŽENÉ MASO V MARINÁDĚ - ekucharka.net
Potřebujeme :
4 vepřové nebo kuřecí řízky,
na marinádu : 2 vejce
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička majoránky
1/2 lžičky mleté papriky
1/2 lžičky kari koření
1/2 lžičky kmínu
2 lžíce solamylu
1 lžička hořčice
5 stroužků česneku
sůl.
Postup :
vejce rozšleháme se solamylem, přidáme ostatní suroviny a do vzniklé směsi naložíme řízky.
Necháme je je 1 den odležet v lednici.
Potom je opékáme na oleji jako minutky i s marinádou.
Příloha : hranolky
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
SLONÍ UŠI
Potřebujeme :
4 plátky vepřového masa,
1 lžíce ml.papriky
1 žlutá paprika
1 červená paprika
100 g sýru Niva
100 ml smetany
sůl, pepř.
Postup :
maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme ml.paprikou a pepřem. Zprudka opečeme na oleji, vyndáme z pánve
a necháme odkapat.
Papriky nakrájíme na proužky, Nivu nastrouháme najemno, přidáme smetanu a promícháme.
Ještě teplé plátky masa naplníme touto směsí do poloviny , přehneme a upevníme párátkem.
Vložíme do pekáčku a při 220" krátce zapečeme.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
KRKOVIČKA NA ČERNÉM PIVU
Potřebujeme :
4 plátky krkovičky
4 středně velké cibule
100 g anglické slaniny
6 stroužků česneku
1 dcl černého piva
sůl, pepř, sádlo nebo olej na vymazání pekáčku.
Postup :
trochu silnější plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
Pekáček vymažeme sádlem a rozložíme anglickou slaninu. Cibulio nakrájíme na půlměsíčky, česnek na plátky a polovinu
nasypeme na slaninu.
Poklademe maso a nahoru nasypeme zbytek cibule a česneku. Zalijeme pivem a pečeme v troubě na 180-200" napřed
přikryté a až bude maso téměř hotové, tak ho dopečeme odkryté. Tím vypečeme vodu a zůstane nám jenom dobrá šťávička.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
VEPŘOVÉ MASO V HOŘČICI - neuvěřitelné co dokáže hořčice !!!
Potřebujeme :
vepřové maso - plátky nebo kousky
1/2 kelímku krémžské hořčice
olej
2 velké cibule
palička česneku
sůl a pepř.
Postup :
maso naklepeme, osolíme, opepříme a dáme do misky. Zalijeme ho hořčicí smíchanou s troškou oleje a poklademe
vrstvou nakrájené cibule a česneku.
Necháme přes noc odležet, druhý den zprudka opečeme, poté podlijeme a dáme do trouby péct. Nejprve zakryté,
před koncem pečení odkryjeme.
Příloha : brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
MASO NA ČÍNSKÝ ZPŮSOB / po česku /
Potřebujeme :
500 g masa /vepřové nebo kuřecí/,
2 lžičky solamyl
1 lžička kari koření
2 lžíce sojové omáčky
1 vejce
1-2 cibule
sůl, pepř, ml.paprika
2 lžíce oleje
česnek dle chuti.
Postup :
maso naklepeme a nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka . Ze všech surovin umícháme marinádu, vložíme do ní maso
a necháme odležet - nejlépe 24 hod.
Pak směs vsypeme do rozpálené pánve a orestujeme. Nerestujeme dlouho, jinak se maso vysuší a ztvrdne. před koncem
restování přilijeme trošičku vody aby se vytvořila šťávička.
Příloha : těstoviny, hranolky, rýže
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
PIKANTNÍ NUDLIČKY
Potřebujeme :
1/2 kg masa vepřového nebo kuřecího masa nakrájeného na nudličky
2 papriky
2 cibule
1 porek
3-4 lžíce ostrého kečupu
sůl, pepř, česnek.
Postup :
maso orestujeme, přidáme nakrájené papriky a cibuli. Dusíme pod pokličkou do měkka. Před koncem přidáme nakrájený
porek, česnek. sůl a pepř. Na závěr přidáme 3-4 lžíce ostrého kečupu.
Příloha : hranolky, rýže
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
PIVOVARSKÁ BAŠTA . výborné
Potřebujeme :
vepřovou kýtu
kečup
olej
2 stroužky česneku
cibuli
pórek
sůl, pepř
1 dcl piva.
Postup :
maso nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme na oleji. Pokapeme kečupem, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný
česnek. Necháme asi 10 minut na mírném ohni dusit.
Pak přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pórek a zalijeme pivem.
Dusíme do měkka a pak podle potřeby ochutíme solí a pepřem.
Příloha : rýže, brambory
=============================================================================
RECEPTY NA MLETÉ MASO :
=============================================================================
SEKANÁ Z PEKÁČKU
Potřebujeme :
750 g mletého masa
1 cibuli,
2 rohlíky den staré
2 vejce
50 g slaniny
5 stroužků česneku,
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
5-7 lžíc strouhanky
1/4 lžičky pepře
3 vrchovaté lžíce sádla na pečení
300 ml vody na podlití, sůl.
Postup :
cibulku nakrájíme na kostičky a zpěníme na lžíci sádla. Rohlíky nalámeme nebo nakrájíme na větší kousky a dáme namočit
do studené vody.
Maso osolíme, opepříme, přidáme 1 celé vejce a 1 žloutek a ostatní suroviny a rohlíky ze kterých vymačkáme pořádně vodu.
1 bílek si necháme na potření sekané.
Pořádně promícháme, uděláme 2 šišky a dáme do pekáčku s vodou a sádlem.
Sekanou potřeme bílkem a pečeme odkrytou 3/4 až 1 hodinu..
Příloha : brambory , bramborová kaše
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
II. VARIANTA SEKANÉ
Potřebujeme :
1 kg mletého masa
1 lžičku mleté papriky
1 lžíce vegety
2 lžíce hladké mouky
1-2 lžičky grilovacího koření
1 vejce
1 menší cibule
4-6 stroužků česneku
bazalka, majoránka, saturejka, strouhanka
1 dcl mléka.
Postup :
mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, mouku, papriku, vegetu, gril.koření - promícháme a necháme odležet v lednici asi
1 hodinu, může být i do druhého dne.
Potom přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, případně trochu bazalky a saturejky.
dobře promícháme, podle potřeby dohustíme strouhankou a dosolíme.
Uděláme 2 šišky ,obalíme ve strouhance, dáme do pekáče, podlijeme asi 1 cm vody a při pečení podléváme dle potřeby.
Upečeme dozlatova.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
KARBENÁTKY Z MLETÉHO MASA
Potřebujeme :
500 g mletého masa
2 den staré rohlíky
1 cibuli
1 vejce
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
3-4 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka.
Postup :
cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na lžíci oleje nebo sádla. Rohlíky nalámeme na větší kousky a namočíme do studené vody.
Maso osolíme, opepříme, přidáme vymačkané rohlíky, prolisovaný česnek a ostatní suroviny
Pořádně promícháme, tvoříme placky a smažíme na oleji nebo ve fritovacím hrnci.
Líp se nám budou karbenátky tvarovat když je obalíme ještě ve strouhance.
Pro obměnu můžeme do masa zabalit :
vařené vejce - budeme mít PŠTROSÍ VEJCE
nebo tvarůžek - máme KARBENÁTEK S PŘEKVAPENÍM
Příloha : bramborová kaše, brambory
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
SOPKA Z MLETÉHO MASA
Potřebujeme :
500 g mletého masa
2 rohlíky
1 vejce
sůl, česnek, majoránka
a navíc 4 vejce.
Postup :
z připraveného masa oddělíme 4 větší hromádky a prsty vytvoříme mističky asi 1,5-2 cm hluboké protože se v troubě spečou.
Pak je přeneseme opatrně na pekáček a podlijeme na 1 cm vodou. Troubu předehřejeme na 180° a pečeme asi 20 minut.
Po uplynutí 20 minut pekáček vyndáme a opatrně vklepneme do každé mističky vejce. Když vejce trochu vyteče nic se neděje.
Dáme na dalších 10 minut do trouby a zesílíme ji na 220°. a vynikající dobrota je na světě !
Ze zbytku masa vytvoříme klasické karbenátky.
Příloha : brambory, bramborová kaše
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ČEVABČIČI
Potřebujeme :
400 g mletého masa /hovězí+vepřové/
1 cibule
mletá paprika, pepř, sůl.
Postup :
mleté maso promícháme s drobně pokrájenou cibulí, ml.paprikou, pepřem a solí. Vytvarujeme stejné válečky /šišky/.
Osmažíme je ze všech stran na rozehřátém tuku.
Příloha : bramborová kaše
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
HOLANDSKÝ ŘÍZEK - e.kucharka.net
Potřebujeme :
500 g mletého masa
200 g tvrdého sýra
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhanky
2 vejce
100 ml mléka,
1-2 stroužky česneku
sůl, pepř
strouhanka na obalení a olej na smažení.
Postup :
na jemnějším struhadle nastrouháme sýr. Do mletého masa nalijeme mléko a rukou propracujeme. Přidáme ostatní suroviny
a vytvarujeme placičky. Obalíme je ve strouhance a osmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách.
Příloha : bramborová kaše s cibulkou
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
JEŽCI Z MLETÉHO MASA - www.vareni.cz
Potřebujeme :
250 g mletého masa
50 g másla
4 vejce
1 cibule
1 lžička petrželové natě, pepř, sůl
těstoviny.
Postup :
mleté maso osolíme a opepříme. Vejce uvaříme natvrdo, Cibuli orestujeme na másle.
Pokud chceme menší porce, vejce podélně rozkrojíme a obalíme je mletým masem.
Na jedné straně vytvarujeme čumáček, místo očí dáme kuličky černého pepře a místo bodlinek použijeme
nudle nebo kousky špaget.
Připravené ježky vyrovnáme na plech vymazaný tukem, zakryjeme je alobalem a upečeme.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
SEKANÁ S ANGLICKOU SLANINOU
Potřebujeme:
350 g mletého masa
2 starší rohlíky
1 dc mléka
1 cibul
50g šunkového salámu
2 vejce
1 lžíce posekané petrželky
1 lžička majoránky, sůl.
Na obložení 100 g anglické, pokrájené na plátky.
Postup :
rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Ostatní suroviny kromě anglické smícháme, přidáme namočené rohlíky
a zlehka zamícháme.
Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem a vysypeme strouhankou a celou formu na dně i po stěnách vyložíme anglickou,
natlačíme masovou hmotu, urovnáme a poklademe zbytkem anglické na povrchu.
Pečeme při 180° až slanina na povrchu zčervená.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ROLÁDKY Z MLETÉHO MASA - dobrá obměna mletého masa
Potřebujeme :
1/2 kg mletého mas
3 lžíce strouhanky
1 cibule
1 vejce
2 lžíce vody
1 lžička soli
2 lžičky majoránky,
1-2 lžíce hladké mouky
2 špetky pepře.
Na obalení - 1 vejce, 150 g polohrubé mouky, 150 g strouhanky
Náplň - 2 vejce uvařená natvrdo, 6 plátků šunky /obdélník/, 2 kyselé okurky.
Postup :
mleté maso okořeníme, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, vejce, vodu, strouhanku a mouku. Dobře promícháme.
Maso si rozdělíme na pět hromádek. Z každé hromádky připravíme placku o velikosti šunky, překryjeme ji plátkem šunky, ke kraji
položíme 1/4 vajíčka, proužek okurky a stočíme do roládky.Takto připravené roládky obalíme v mouce,namočíme v rozšlehaném
vejci a obalíme ve strouhance. Mírně stiskneme aby nebyly moc vysoké.
Roládky usmažíme a při servírování na šikmo rozkrojíme .
Příloha : bramborová kaše a zelenina
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-