TADY NAJDETE VŠEHOCHUŤ - RECEPTY NA RŮZNÉ POMAZÁNKY, SALÁTY, RADY NA ZDOBENÍ JÍDEL a další užitečné rady do kuchyně...
========================================================================
Ne vždy máme po ruce váhu a tato tabulka nám může odměřování a vážení značně zjednodušit :
HRNEK LŽÍCE LŽIČKA
zarovnaná vrchovatá zarovnaná vrchovatá
Hladká mouka 140 g 10 g 25 g 4 g 8 g
polohrubá mouka 150 g 11 g 20 g 4 g 7 g
hrubá mouka 170 g 11 g 20 g 4 g 7 g
cukr krupice 170 g 12 g 25 g 3 g 10 g
cukr moučka 180 g 12 g 25 g 3 g 8 g
strouhaný kokos 100 g
strouhané /mleté/ ořechy 100 g
kakao 100 g 10 g 3 g
káva mletá 10 g
marmeláda 35 g
máslo, sádlo 15 g 30 g
sušené mléko 150g 10 g 4 g
strouhanka 150 g 9 g 3 g
solamyl 220 g 17 g ¨ 7 g 11 g
mák 145 g
rýže 250 g
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TEKUTÉ SUROVINY : HRNEK LŽÍCE LŽIČKA
mléko , smetana 250 ml 15 ml 5 ml
olej 250 ml 15 ml 5 ml
voda 245 ml
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
DEKORACE NA OZDOBU CHLEBÍČKŮ A STUDENÝCH MÍS :
============================================================================================================
MUCHOMŮRKA
Natvrdo uvařené vejce seřízneme tak, aby dobře stálo. Pokud bude třeba, odstraníme z rajčete část dužiny aby kloboučky padly jak ulité.
Majonézou nebo tatarskou omáčkou uděláme bílé tečky a dozdobíme petrželkou.
______________________________________________________________________________________________
PRASÁTKO -
Rozpůlíme 2 párátka a zešikma je zapíchneme do vejce. Uši a ocásek vyřízneme z kolečka tvrdého salámu.
Očička utvoříme z kuliček pepře. Pak ostřím nože nařízneme čumáček a vložíme do něj plátek citronu a kousek petrželky.
________________________________________________________________________________________________
ROZPUSTILÉ RAJČÁTKO
Rajče nařízneme do kříže malým ostrým nožem. Opatrně odřízneme slupku a ostrými nůžkami nastříháme.
Vršek rajčete ozdobíme bylinkami.
_______________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________
Pro slavnostní příležitosti.
TIPY NA OZDOBU CHLEBÍČKŮ :
- chlebíčky vydrží déle čerstvé, když veku nebo pečivo nejprve slabě potřeme máslem a pak pomazánkou !
PAPRIKOVÉ SRDÍČKO -
použijeme formičku na cukroví. Paprika, mrkev nebo okurka budou hned vypadat veseleji.
ROZKVETLÉ KVĚTY -
malá rajčátka , ředkvičky nebo hroznové víno ostrým nožem seřízneme kolem obvodu ve tvaru zubů a pak
obě půlky od sebe odělíme.
VESELÉ VLNKY -
plátek citronu nebo salámu v půlce nařízneme a okraje natočíme proti sobě.
__________________________________________________________________________________________
PÁR RECEPTŮ NA VÝTEČNÉ POMAZÁNKY .............
SARDINKOVÁ POMAZÁNKA
Potřebujeme : 1 krabičku sardinek, 40 g taveného sýra, 30 g másla, 1-2 lžíce hořčice, 1 cibule, sůl, pepř, citron.šťáva.
Postup :
utřeme máslo se sýrem, přidáme sardinky a hořčici a rozmixujeme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř,
případně citronovou šťávu a promícháme.
Jako ozdoba poslouží kolečko vajíčka, oliva, ředkvička.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MAĎARSKÁ POMAZÁNKA
Potřebujeme : 150 g suchého salámu, 50 g taveného sýra, 50 g majonézy, trochu kečupu, 2 stroužky česneku, ml.papriku,
sůl a kousek červené papriky.
Postup :
umletý salám smícháme se sýrem a majonézou. Přidáme kečup, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou čerstvou
papriku, ml.papriku, sůl a důkladně promícháme
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM
Potřebujeme : 150 g Lučiny, trochu mléka, 3-4 stroužky česneku, špetku cukru, sůl.
Můžeme přidat 1 lžíci majonézy a 40 g vlašských ořechů.
Postup :
tvaroh utřeme a pokud bude pomazánka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Přidáme prolisovaný česnek, po případě nadrobno
rozdrcené ořechy. Dochutíme špetkou soli a cukru.
Jako ozdoba poslouží hroznové víno, vlašský ořech a lístek petrželky.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LOSOSOVÁ POMAZÁNKA SE SÝREM
Potřebujeme : 50 g másla, 200 g lososa ve vlastní šťávě, 50 g tvrdého sýra, trochu smetany nebo mléka, sůl, pepř.
Postup :
máslo utřeme a smícháme s rozmělněným lososem, přidáme nastrouhaný sýr a podle potřeby smetanu. Osolíme a opepříme
Na ozdobu použijeme citron, který dodá správnou chuť a rajčátko, které ozdobí.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA
Potřebujeme : 100 g másla, 100 g měkkého tvarohu, ml.papriku sladkou i pálivou, 1-2 stroužky česneku, 1 malou cibuli,
půl červené papriky.
Postup :
máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ml.papriku, sůl a česnek. Důkladně směs promícháme dohladka.
Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku a promícháme.
Plátek mrkve stočíme do spirály , jako plachtu použijeme párátko, na které napíchneme proužek papriky nebo sýra
a nakonec všechno posypeme paprikou nakrájenou na malinké kostičky.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PAŽITKOVÁ POMAZÁNKA
Potřebujeme : 100 g másla, 150 g měkkého tvarohu, trocha bílého jogurtu, 1 menší cibule, pažitka, sůl.
Postup :
máslo utřeme do pěny, zašleháme tvaroh a podle potřeby zředíme jogurtem. Dochutíme nadrobnou nakrájenou cibulí, pažitkou
a osolíme.
Ozdobíme plátkem olivy a okurkou
___________________________________________________________________________________________________________
VÝBORNÁ POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY - náhrada za bramborový salát
Potřebujeme :
vařené brambory, 1 cibule, tatarská omáčka, sůl a pepř.
Postup :
brambory nastrouháme na hrubém struhadle nebo prolisujeme přes kolečko jako na bramb.salát.
Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku pepře a vmícháme tatarskou omáčku.
Tato pomazánka je výborný základ na chlebíčky, který jen podtrhne chuť dalších dobrůtek které na ně dáváme
___________________________________________________________________________________________.
DALŠÍ POMAZÁNKY NA CHLEBÍČKY
Potřebujeme :
na tvarohovou - 1 tvaroh, 1-2 lžíce mléka, 1 cibuli, 1 lžičku ml.papriky.
Postup :
Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podle chuti osolíme.
Na rybí - 1 rybičky v tomatě, 1 větší kyselá okurka, 1 pomazánkové máslo, 1 cibule, 3 vejce uvařená natvrdo.
Postup :
žloutky rozmícháme s pomazánkovým máslem, přidáme rybičky i s omáčkou a promícháme. Nakonec přidáme drobně nasekaný
bílek a cibuli, nastrouháme okurku a vše znovu dobře promícháme.
Z sýru Lučina - 2 sýry Lučina, 3 vejce uvařené natvrdo, sůl, tatarská omáčka nebo hořčice.
Postup :
vejce rozdrobíme vidličkou, přidáme Lučinu, osolíme a lehce opepříme. Můžeme vylepšit přidáním tatarky nebo hořčice.
_________________________________________________________________________________________________________
KRÉMOVÁ POMAZÁNKA Z LUČINY
Potřebujeme : 2 kostky sýru Lučina, 1zakysaná smetana, 1 ks jarní cibulky, čerstvá pažitka, sůl.
Postup :
Lučinu spolu s zakysanou smetanou rozmícháme v hladký krém. Osolíme, přidáme nasekanou pažitku a jarní cibulku,
dle chuti osolíme. Pomazánku necháme rozležet a vychladit.
Krémová pomazánka z Lučiny je jednoduchá, přitom velmi dobrá a vhodná jak na chlebíčky tak i jednohubky.
________________________________________________________________________________________________________
RYCHLÁ RYBÍ POMAZÁNKA
Potřebujeme : 1 sardinky, 2 vejce natvrdo, 2 sterilované okurky.
Postup :
konzervu rybiček otevřeme a vlijeme do mísy. Okurky a vejce nakrájíme na kostičky a vše rozmixujeme do pomazánky.
Mažeme na chleba, můžeme ozdobit nastrouhaným sýrem.
____________________________________________________________________________________________________________
RYCHLÁ SARDINKOVÁ POMAZÁNKA
Potřebujeme : 1 sardinky, 1 cibule, 1 lžíce rostlinného tuku, 1 vejce natvrdo, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 sterilovaná okurka.
Postup :
otevřeme krabičku sardinek, olej necháme vykapat. Nakrájíme nadrobno cibuli, okurku a vejce.
V misce vidličkou rozmačkáme sardinky, tuk a ostatní suroviny, přidáme lžíci hořčice a promícháme. Mažeme na pečivo.
___________________________________________________________________________________________________________
VÝTVOR Danielky k dědovým narozeninám - 17.5.2009
ČERNOŠKA
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
PEJSEK
Potřebujeme :
1 salám vysočina, 1 špekáček, 2 párečky, 2 čabajky nebo klobásy.
Postup :
jednotlivé části pejska spojujeme párátky nebo špejlemi.
Tělíčko uděláme z celé vysočiny, hlavu ze špekáčku, ouška z párečků, nožičky a ocásek z čabajky nebo klobásy.
Očka vytvoříme z koleček mrkve, do jejichž středu vpíchneme po jednom koření hřebíčku.
Hotového pejska můžeme ozdobit mašlí kolem krku.
______________________________________________________________________________________________________________
TOPÍNKA S LEČEM
Potřebujeme : pro 1 osobu -
2 plátky šunky nebo salámu, 1 plátek tvrdého sýra, 1 volské oko, zeleninové lečo.
Postup :
orestujeme topinku, potřeme česnekem a poklademe plátky šunky nebo salámu, plátek sýra, volské oko a nahoru
poklademe teplé, okapané zeleninové lečo.
_______________________________________________________________________________________
TOPÍNKA S KUŘECÍM MASEM
Potřebujeme :
1 kuřecí prsíčko, 1 sklenice Kunovjanky, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, grilovací koření, sojová omáčka,
máslo, sůl, olej.
Postup :
cibuli nakrájíme nadrobno, 3 stroužky česneku pokrájíme na slabé plátky a 1 stroužek necháme na potření
topínek. Maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme, lehce poprášíme gril.kořením a zakápneme sojovkou.
Necháme chvíli odležet a pak ho orestujeme na oleji. Přidáme cibuli a česnek a pak celou Kunovjanku i s nálevem.
Maso už nepodléváme, na mírném ohni pod pokličkou dusíme, dokud se nám voda z Kunovjanky nevypaří ale
ne až moc, směs má být šťavnatá - ne vysušená.
Usmažíme topínky, potřeme česnekem, trochou másla - aby topínka změkla a naklademe masovou směs.
Nahoru nasypeme strouhaný sýr a můžeme baštit !!
______________________________________________________________________________________________________
PÁRKOVÉ SRDÍČKO
Potřebujeme : pro 1 osobu -
1 nožička tenké párky, 1 vejce, 1 plátek sýra. špetku ml.papriky, sůl.
Postup :
nožičku párky rozřízneme podélně ale nedokrojíme. Pak půlky nožičky otočíme tak, aby vzniklo srdíčko. Konec sepneme
párátkem a dáme na alobal na plech.
Srdce vysteleme sýrem a vklepneme do něj vejce, osolíme, poprášíme ml.paprikou a dáme na 15 minut do trouby.
Příloha : slané pečivo
_______________________________________________________________________________________________
ŠPEKÁČKY V KABÁTKU
Potřebujeme :
8 špekáčků, 8 plátků anglické slaniny, 100 g sýra, 1 cibule, grilovací koření, pálivá paprika.
Postup :
oloupané špekáčky podélně nařízneme.
Mezi půlky vložíme plátek sýra, který můžeme obalit v pálivé paprice a přidáme kolečka cibule.
Špekáčky přitiskneme, obtočíme plátkem anglické slaniny a na obou stranách spíchneme párátkem.
Potřeme olejem, posypeme grilovacím kořením a grilujeme /pečeme / po každé straně 3 minuty.
Příloha : brambory nebo pečivo
______________________________________________________________________________________________________
TĚSTO NA PIZZU S KYPŘÍCÍM PRÁŠKEM
Potřebujeme :
250 g hladké mouky, 125 ml mléka, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička soli, 2 lžičky prášku do pečiva.
Postup :
prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, osolíme, přidáme mléko, vejce a zapracujeme změklé máslo.
Všechny suroviny spojíme a dobře prohněteme.
Těsto necháme aspoň 15 minut odpočinout. Potom je už připraveno k dalšímu zpracování.
___________________________________________________________________________________________
ŠOPSKÝ SALÁT
Potřebujeme :
1 salátová okurka, 2 zelené papriky, 6 rajčat, 1 cibule, 150 g balkánského sýra, 3 lžíce oleje, ml.pepř, 1 lžíce octa /vinného/
nebo citronová šťáva.
Postup :
zeleninu nakrájíme na kostičky, opepříme, přidáme olej, nadrobno nakrájenou cibuli, přilijeme ocet, promícháme a posypeme
nastrouhaným nebo na kostičky nakrájeným balkánským sýrem.
Podáváme jako přílohu nebo lehkou večeři s pečivem
_____________________________________________________________________________________
DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK I.
Potřebujeme : 8 žloutků, 50O g cukru, 1/2 litru mléka, 1 vanilkový cukr, 1/2 litru rumu.
Postup :
svaříme mléko, 250 g cukru a vanilkový cukr. Žloutky a 250 g cukru utřeme do pěny. Po vychládnutí mléka vše smícháme
dohromady a přilijeme rum. Nalijeme do láhve. Z tohoto množství získáme přes 1 litr výborného koňaku.
_________________________________________________________________________________________________
DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK II.
Potřebujeme : 2 konzervy slazeného mléka Salko, 6 žloutků, 2 vanilkové cukry, 0,5 litru rumu.
Postup :
našleháme žloutky s vanilkovým cukrem, postupně vmícháme kond.mléko a nakonec vlejeme rum.
Možno vylepšit granulovanou kávou nebo granulovaným kakaem.
_______________________________________________________________________________________________________
JABLÍČKOVÝ KOMPOT
Potřebujeme :
4 větší jablka, 100 g rozinek, máslo, mletá skořice.
Postup :
jablka nakrájíme na plátky. na pánvi rozpustíme máslo, přidáme jablka, která pocukrujeme a dusíme do měkka
společně s rozinkami a ml.skořicí.
__________________________________________________________________________________________
SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ
Potřebujeme :
500 g kysaného zelí, 100 g sterilovaných okurek, 1 cibule, sůl, cukr, ocet, olej.
Postup :
Do opraného zelí nastrouháme okurky, smícháme s cukrem, přisolíme, přidáme dle chuti ocet a olej.
Necháme vychladnout
____________________________________________________________________________________________________
MRKVOVÝ SALÁT S JABLKY
Postup :
mrkev a jablka nastrouháme najemno. Smícháme, přidáme trochu cukru, soli a citronové šťávy.
______________________________________________________________________________________________________
JAK VYUŽÍT VELIKONOČNÍ VEJCE?
1. Vajíčkové košíčky :
Postup :
uvařená vejce rozpůlíme. Žloutky rozetřeme se sýrem Lučina a trochou mléka. bílky zespodu seřízneme
aby dobře stály, potřeme trochou pomazánky a posadíme na kolečka pikantního salámu /Vysočina a pod./
Košíčky z bílků vyplníme pomazánkou a na talíři ozdobíme kolečky ředkvičky a snítky petrželky.
2. Vajíčkové lodičky :
8 vařených vajec, 16 tenkých plátků tvrdého salámu, 150 g másla, 100 g majonézy, 2 lžíce hořčice.
Postup:
vejce podélně rozpůlíme, žloutky utřeme s máslem, hořčicí a majonézou. bílkévé lodičky vyložíme plátky salámu,
ozdobně naplníme žloutkovým krémem, posypeme strouhaným křenem / nemusíme/ a kousky nakrájené kapie.
3. Vajíčkový salát :
6 vařených vajec, 100 g tvrdého sýra, 1-2 stroužky česneku, 1 malý bílý jigurt, 2 lžíce majolky, sůl, pažitka.
Postup :
jogurt rozšlehámne s majolkou, ochutíme česnekem utřeným se solí. Sýr i vejce nakrájíme na kostičky a vmícháme
do ochuceného jogurtu,posypeme pažitkou.
Necháme proležet a podáváme s pečivem.
==============================================================================================================
NĚKOLIK UŽITEČNÝCH RAD PRO PEČENÍ : =============================================================================================================
Zkouška droždí - schopnost droždí vykynout můžeme zjistit, když kousek droždí vložíme do vody.
Pokud nám vyplave, těsto vykyne
- pokud mouku před použitím k pečení prosijeme, bude se do všeho snadněji vmíchávat. Především do těst nebo
bílkové či žloutkové pěny. To platí i u cukru.
- mouku přesně odvažujeme, Když ji dáme větší množství, je moučník tvrdý a suchý
- světlý žloutek ztmavne, když ho posypeme špetkou soli
- žloutky se lépe vyšlehají když se k nim přidáme lžíci vody
- sníh z bílků bude krásně tuhý, přidáme -li pár kapek citronové šťávy nebo špetku soli
- během šlehání bílků přisypeme i část cukru. VŽDY TO ALE MUSÍ BÝT PÍSKOVÝ - NE MOUČKOVÝ !!!
- u piškotových těst můžeme část mouky nahradit strouhankou nebo piškotovými drobečky
- když přidáváme do piškotového těsta tekutinu /mléko, kávu a pod./ , musíme přidat i prášek do pečiva , aby těsto bylo lehčí
- u piškotové těsta je dobré část mouky nahradit škrobovou moučkou, těsto bude pak jemné a mechové.
Těsto pečeme stejnoměrně asi při 170 °C. Pomalu tak těsto nabývá a nepopraská vám. Upečený piškotový moučník
se odlepuje od stěn formy. Pokud nemáme jistotu, zkusíme starou dobrou špejli.
- Když přidáme ke šlehaným žloutkům lžíci vlažné vody, budou při šlehání nadýchanější a nabydou.
- mrazíme čokoládu - zchlazenou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle na hoblinky. Ty pak nasypeme do plastikového sáčk
nebo do dózy a uložíme do mrazáku. K vaření nebo dekoraci si pak odebereme jen tolik, kolik budeme potřebovat.
- Rychlá poleva - čokoládu rozlámeme do malého hrnečku, přidáme tuk a dáme ho na chvíli do mikrovlnky.
Poleva je hotová a nemusíme se dělat s vodní lázní.
- Pokud vkládáme lískové oříšky do nepečených kuliček, je dobré oříšky namočit na 2 hodiny do vlažné vody.
Nejsou pak tvrdé.
======================================================================================================
DALŠÍ UŽITEČNÉ RADY , TENTOKRÁT DO KUCHYNĚ :
- Kůrka při pečení drůbeže - křupavé a zlatavé kůžičky dosáhneme tím, že maso před pečením potřeme rozpuštěným máslem, nebo smetanou a lehce poprášíme hladkou moukou. Při pečení ji poléváme vzniklou šťávou, případně krátce před dopečením pokropíme studenou vodou a následně dopečeme.
Voňavá polévka - Různé polévky jsou mnohem aromatičtější, když mrkev, petržel i celer nakrájíme na kostičky, kapustu, cibuli na nudličky a vše nejprve orestujeme na pánvičce. Potom teprve je zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme.
- Když rozkrojíte oloupanou cibuli a jednu půlku necháte na řezné ploše osmahnout dozlatova na oleji, přidejte ji do hovězí polévky.
Polévka tak dostane zvlášť dobrou chuť a krásnou barvu. Stejně vám poslouží i kousek oschlého sýra
- Při pečení masa dáváme pozor na to, abychom ho vždy podlévali horkou vodou, nikdy ne studenou. Studená voda totiž způsobí,
že maso ztvrdne a nebude tak křehké.
- Šťavnatá sekaná - Před přidáním dalších surovin našleháme mleté maso s trochou mléka, smetany, piva či vína. Necháme 1/2 hodiny odpočinout a až poté přidáme další přísady receptu. Sekaná bude šťavnatější a nadýchaná.
- Přichytávání potravin při smažení - V případě, že se nám při smažení přichytí karbanátek nebo řízek, odstavíme pánev ze zdroje
tepla a po chvilce maso samo odskočí a můžeme restovat dále.
-Trojobal, který nelepí - květák, sýr, maso, cuketa nebo houby. To vše obalujeme v trojobalu, který se však při smažení často přilepí a potrhá. Přidáme-li do vajíčka na obalování lžičku brambor.škrobu, trojobal se při smažení už nikdy nepřilepí.
- Kari koření - Pokud připravujeme pokrmy z kari koření, dbáme na to, aby se příliš neosmahlo. Pak totiž zhořkne a tím se zkazí celý pokrm.
- Křupavý bramborák - do bramborákového těsta kromě česneku a majoránky přimícháme trochu netučného tvarohu. Zjemní jejich chuť a bramboráky budou krásně křupavé. Další možností je přidat místo části brambor nastrouhanou cuketu.
- Křupavý bramborák - když do těsta před smažením přidáme trochu strouhanky, docílíme křupavé a nepřemaštěné bramborové placky.
Na kilogram brambor potřebujeme zhruba 3 lžíce.
- Maso kupované v uzavřených obalech a fóliích ihned vybalujeme, omyjeme, potřememe olejem a dáme do ledničky. Takto ošetřené
maso vydrží tři dny. Maso v těchto obalech nikdy neskladujeme.
-Stále čerstvé ředkvičky - Aby ředkvičky vydržely déle čerstvé a zachovaly si svou barvu, dáme je do sklenice se studenou vodou a takto uložíme do ledničky
- Zatočená cibulka - Očistíme jarní cibulku, odřízneme hlavičky a zelenou nať zkratíme. Jednotlivé listy nařízněte do poloviny délky zeleného konce. Cibulky vložíme do vody s ledem, dokud se nezkroutí.
- Čištění sítka - Sítka, která používáme na prosátou mouku či cukr, často špatně zbavujeme zbytků. Sítka nejlépe vyčistíme tvrdším zubním kartáčkem. Štětinky dostanou ven všechny stopy po potravinách
- Pracovní deska - Přilepilo se vám těsto na pracovní plochu nebo na vál? Seškrábněte ho obracečkou na smažení. Pevně jí přejíždějte po povrchu, aby se uvolnily všechny přichycené zbytky. Zbylou mouku setřete hadříkem.
- Loupeme nové brambory - U některých nových brambor se stává, že jdou špatně oloupat. Loupání si usnadníme, když nechám
brambory asi 10 - 15 minut namočené ve studené osolené vodě.
- Místo prášku do pečiva - Zaděláváme na koláč a nemáme po ruce prášek do pečiva? Nevadí, přidáme do těsta 3 - 4 lžíce
rumu nebo koňaku. Alkohol těsto zkypří stejně jako prášek do pečiva.
- Čerstvá vejce - Jak poznáme, jestli jsme koupili čerstvá vajíčka? Vajíčka ponoříme do sklenice s vodou. Pokud vejce klesne
ke dnu, je čerstvé. Pokud ale vyplave, je starší. Čerstvá vejce mají totiž pevný a hustý bílek, který je oddělený od žloutku a malou
vzduchovou bublinu
- Staré brambory získají lepší chuť, uvaříme-li je s kostkou zeleninového bujónu a lžičkou sušené petrželky.
- Řízky nemusí být tak nasáklé tukem! Tomu snadno předejdeme, když při smažení přidáme do tuku trochu octa. Ten částečně
omezí vsáknutí tuku do řízků a trojobalu.
- Míchaná vajíčka budou mít lahodnou chuť, pokud do nich před podáváním vmícháme lžíci smetany ke šlehání
- Smaltované nádobí bude jako nové, když je navlhčíme, posypeme kypřícím práškem a necháme přes noc působit. Ráno stačí
jen prášek smýt.
- Pokud se nám v lednici shromáždí více uzenin, není důvod je vyhazovat. Čerstvější z nich pečlivě zabalíme, zbavíme vzduchu a dáme je do mrazáku. Zbytek ihned spotřebujeme. Zmrazené uzeniny můžeme použít na pizzu nebo do gulášové polévky.
- Starý chléb - krajíce okoralého chleba namažeme máslem a džemem. Navrstvíme je do zapékací misky a zalijte mlékem s vejci. Zapékáme vše v troubě. Hladová rodina bude mít dobrou večeři!
- Fazole musíme předem namočit do studené vody alespoň na 6 hodin. Pokud připravujeme více druhů, namáčíme
je zvlášť a potom je teprve slijeme dohromady. A když do vody při vaření přidáte trochu jedlé sody, zkrátíte si vaření.
- ohříváme v mikrovlnce - Smažené řízky a pečenou drůbež s kůrkou pokapeme rozpuštěným máslem a ohříváme nepřikryté.
Zeleninu a přílohy ohříváme pod pokličkou podlité trochou vody.
- aby se těstoviny nelepily, dejte do osolené vařící vody lžičku oleje.
- míchaná vajíčka budou nadýchanější, když přimícháme trošku smetany.
- Pečení listového těsta - Aby se těsto správně "lístkovalo", pečeme jej prvních pár minut v hodně vyhřáté troubě. Asi po 10 minutách prudkého pečení teplotu snížíme a dopékáme do zezlátnutí
- Často se mi stává, že při pečení potřebuji do těsta přidat lžíci medu, ale ten se ze lžíce ne a ne odlepit. Doporučuji vždycky lžíci před namočením do medu namočit do oleje. Stačí obyčejný kuchyňský. Med pak ze lžíce sklouzne sám.
-Křupavé grilované kuře - při potírání kuřete pivem během pečení na grilu (venkovním i v troubě) bude kuře pěkně křupavé
-Slanina se nezkroutí, když ji předem na chvíli namočíme do studené vody. Nebo ji stačí jednoduše propíchnout vidličkou.
- chceme -li mít špek chutnější, vložíme ho na studenou pánev, kterou rozehřejeme na stření teplotu a necháme tuk vypéct
- aby nám klobásky, ale také jitrnice a jelita při opékání nepopraskaly, prohřejeme je nejprve v horké vodě.
- přilepilo se vám těsto na pracovní plochu nebo na vál? Seškrábněte ho obracečkou na smažení. Pevně jí přejíždějte po povrchu aby se uvolnily všechny přichycené zbytky. Zbylou mouku setřete hadříkem.
- Zašlé matné sklenice vložíme na půl hodiny do vlažné vody, ve které jsme rozpustili prášek do pečiva. Pak sklenice umyjeme, opláchneme a vyleštíme
- Jablečný čaj - Z oloupaných jablek nemusíme vyhazovat kůru. Dá se totiž zužitkovat na čaj, který uklidňuje nervy. Takže pokud
se chystáte dělat jablkový závin, nezapomeňte na to.
- Aby nám obalovaný sýr při smažení nevytékal, vrstvu vajíčka a strouhanky dvakrát opakujeme. Před smažením dáme sýr
na 30 minut do mrazáku a až poté smažíme. Sýr nevyteče