TADY NAJDETE RECEPTY NA - všehochuť :
=========================================================================================================
zelí, těstoviny, žemlovky, palačinky a další zajímavé recepty :
============================================================================================
NAŠE MILOVANÉ ZELÍČKO......mňamky, mňam
ZELÍ HLÁVKOVÉ - dušené
Potřebujeme :
1 hlávku zelí
1 cibuli
sůl, kmín
sádlo nebo olej.
Postup :
zelí nakrájíme na nudličky. Mezitím na sádle nabo oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou.
Přidáme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas zamícháme a dle potřeby
podlijeme vodou.
Podušené zelí zasypeme hrstí polohrubé mouky / postupně / a za stálého míchání provaříme.
Pokud je zelí husté ,přilejeme trochu vody, opačně, přidáme mouku. Mouku musíme chvilku provařit, jinak by to byla
kližka a zelí by nebylo dobré.
Dle chuti dosolíme, přidáme lžíci octa / i více/, jak kdo má rád.
Příloha :
vepřová pečeně, knedlík - vepřová pečeně získá jemnou kůrčičku, když ji párkrát při pečení potřeme pivem.
výpečky / vrabci / z bůčku nebo plecka
_______________________________________________________________________________
ZELÍ KYSANÉ /sáček / nebo STERILOVANÉ
Potřebujeme :
1 sklenici sterilovaného zelí nebo sáček kysaného
1 cibuli
sůl, kmín, cukr
1 větší syrový brambor
kousek anglické slaniny .
Postup :
na sádle nebo na oleji zpěníme cibuli. Přidáme sklenici sterilovaného nebo kysaného zelí / propraného /, zalijeme
vodou, / zelí musí být ponořené/, přidáme 1 lžičku kmínu a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut. Pak dle
chuti osladíme krystalovým cukrem / 1-2 lžičky / a v případě potřeby dosolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme.
Většinou je zelí - hlavně kysané v sáčku - nakrájené na dlouhé nudličky, proto ho před vařením ještě překrájíme.
Zahustíme 1 větším nastrouhaným syrovým bramborem a necháme krátce přejít varem. nakonec vmícháme vyškvařenou
slaninu. Můžeme zahustit i bramborovou kaší v prášku rozmíchanou v trošce vody.
Příloha : vepřová pečeně a houskový knedlík
plněný bramborový knedlík masem nebo uzeninou
________________________________________________________________________________________
VEPŘOVÉ VÝPEČKY / MORAVŠTÍ VRABCI
Potřebujeme :
1 kg vepřové plece nebo bůčku
2 velké cibule
5 stroužků česneku
2 lžičky soli
1 lžíce kmínu,
-2 lžíce sádla.
Postup :
oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku prolisujeme a rozprostřeme obojí na dno pekáče, přidáme sádlo
a zalijeme trochou vody.
Maso nakrájíme na větší kousky, nasolíme, přidáme kmín a vložíme do pekáče. Vš promícháme, přiklopíme pokličkou
a pečeme při 220" zhruba 1,5 hodiny. Během pečení maso obracíme a podléváme lehce vodou.
Až je maso dostatečně měkké, sundáme pokličku a pečeme, dokud maso není dozlatova opečené.
Příloha : zelí a houskový nebo bramborový knedlík,
špenát a brambory
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KEDLUBNOVÉ ZELÍ
Potřebujeme :
500 g okrájených kedluben
1 menší cibule
1 rovná lžička hladké mouky
1 lžička oleje
voda nebo vývar na podlévání
kmín, sůl, ocet, cukr
vařené hovězí maso.
Postup :
nakrájíme cibuli nadrobno a osmažíme na oleji. Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadlea přidáme na cibulku,
osolíme a okmínujeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí, průběžně podléváme.
Před koncem vaření ochutíme octem a podle chuti mírně osladíme jako tradiční zelí.
Příloha : brambory a vařené hovězí maso
_________________________________________________________________________________________________
BŮČEK NA KYSANÉM ZELÍ
Potřebujeme :
1/2 kg libovějšího bůčku
500 g kysaného zelí
1 lžíce cukru
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
kmín, sůl, česnek.
Postup :
bůček pokrájíme na plátky, po obou stranách osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a okmínujeme.
Do pekáče naskládáme kysané zelí, přidáme cukr, bobkový list a nové koření a promícháme.
Na zelí poklademe plátky bůčku, trochu podlijeme vodou a dáme péci.
Příloha : bramborový knedlík
___________________________________________________________________________________________________________
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
Potřebujeme :
500 g kysaného zelí
500 g libovějšího bůčku
2-3 cibule
1 masox
sůl, pepř
sádlo.
Postup :
cibule nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle. pak přidáme maso nakrájené na větší kousky a mícháme než se maso zatáhne.
Nakonec přidáme ml.papriku a zalijeme vodou. Přidáme masox a veš vaříme doměkka.
Zelí dáme vařit zvlášť. Když je měkké, scedíme ho a zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou.
Pak teprve vše smícháme dohromady.
Příloha : houskový knedlík
chléb
_________________________________________________________________________________________________
GULÁŠ BEZ MÍCHÁNÍ - hovězí nebo vepřový
vynikající - jiný už nedělám
Potřebujeme :
1/2- 3/4 kg masa
3 větší cibule
1 lžička drceného kmínu
3 lžičky mleté papriky
3 zarovnané lžíce solamylu,
1 litr vody a 1 kostka masoxu
kdo má rád pikantnější, přidá 2 stroužky česneku.
Postup :
maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, dáme do pekáče a promícháme. V litru vlažné vody rozmícháme
masoxy, přidáme koření a solamyl. NESOLÍME !!!
Lák nalijeme na maso, přikryjeme alobalem a pokličkou nebo 2 vrstvami alobalu,aby neunikala pára.
Vložíme do trouby předehřáté na 250" a za 1 hodinu a 20 minut je uvařeno bez míchání a hlídání.
Do kastrolu se po celou dobu vaření nedíváme !!!!!, nepodléváme vodou, nemícháme a nesundáváme alobal.
Přidáme-li do guláše kysané zelí, máme uvařený segedínský guláš.
Příloha : houskový knedlík
chléb
____________________________________________________________________________________________________
BRAMBOROVÝ GULÁŠ S UZENINOU
-Potřebujeme :
1 cibul
2 lžičky ml.papriky
olej nebo sádlo, brambory / asi 5 /
jakákoliv měkká uzenina - salám, párky, špekáčky,
sůl, kmín, majoránka
hladká mouka na zahuštění.
Postup :
Cibuli nakrájíme nadrobno a zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájený salám nebo klobásu,a ještě chvilku restujeme.
Nakonec přidáme mletou papriku a chviličku promícháme /opravdu jen chvilku aby pustila barvu, jinak by zhořkla/,
a zalijeme vodou..
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, okmínujeme. a vařímeasi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
Jakmile jsou brambory uvařené, guláš zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě a ještě povaříme.
Dochutíme majoránkou a solí dle chuti.
__________________________________________________________________________________________________
FAZOLOVÝ GULÁŠ - budete překvapeni jeho chutí
Potřebujeme :
200 g fazolí
2 klobásky
2 lžíce sádla
1 větší cibule
2 lžičky sladké papriky
2 lžičky majoránky, 1-2 stroužky česneku,
4 lžíce kečupu
1 lžíce hladké mouky - i více na zahuštění
0,5 litru vody, sůl, pepř.
Postup :
fazole namočíme přes noc do studené vody.
Na rozpáleném tuku zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na půlměsíčky nakrájenou klobásku, přimícháme
ml.papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.
Přidáme fazole a vaříme pod pokličkou téměř do měkka /asi 45 minut/. Přiléváme dle potřeby vodu, ale nezapomeňme
že děláme guláš, ne polévku, proto s vodou opatrně. Lepší variantou je uvařit fazole zvlášť /i v papiňáku/ a uvařené
přídat do cibulovoklobáskového základu.
Ke konci guláš osolíme, přidáme prolisovaný česnek, kečup, majoránku a zahustíme tak, že si v trošce vody rozkvedláme
lžíci hladké mouky a guláš ještě chvilku provaříme.
Příloha : chléb
_________________________________________________________________________________________________________
DUŠENÁ KAPUSTA
Postup stejný jako u zelí.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
TRADIČNÍ ŠPENÁT
Potřebujeme :
1 mražený špenát
1 lžíce sádla nebo olej
půlka menší cibul
2 stroužky česneku
sůl, trošku pepře
1 vejce
jíška.
Postup :
špenát necháme rozmrznout. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát, osolíme, opepříme
a cca 5 minut dusíme pod pokličkou. Dáváme pozor aby se špenát nepřipálil.
Když je špenát hotový, zahustíme ho jíškou a přidáme rozkvedlané vejce a za stálého míchání provaříme.
Nakonec vmícháme propasírovaný česnek a ještě případně dosolíme.
Příloha : vařené brambory nebo bramborový knedlík,
vařené vejce nebo volské oko
vepřové výpečky.
_____________________________________________________________________________________________________________
JEDNODUCHÉ RIZOTO
Potřebujeme :
400 g rýže
2 cibule
50 g strouhaného sýra
500 g mletého masa.
Postup :
cibuli nakrájíme na drobno a dáme zesklovatět na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, podlijeme troškou
vody a podusíme.
Mezitím si uvaříme rýži v osolené vodě. Maso s rýží smícháme a naplníme do misky vypláchnuté studenou vodou.
Trochu upěchujeme a opatrně vyklopíme na talíř a ozdobíme strouhaným sýrem.
Místo mletého masa můžeme použít konzervu Hovězí ve vlastní šťávě nebo nadrobno nakrájené zbytky
pečeného kuřete.
Příloha : kyselá okurka nebo zeleninový salát.
__________________________________________________________________________________________________
RIZOTO S KUŘECÍM MASEM
Potřebujeme :
kuřecí maso pečené,vařené nebo grilované
1 cibule
1 stroužek česneku
1 plechovka sterilovaného hrášku nebo mraženou zeleninu
1 lžíce kečupu
sůl, kmín, grilovací koření
a uvařená rýže.
Postup :
Na rizoto používám zbytky kuřecího masa ,které zůstanou z pečeného nebo vařeného kuřete.Není ho potřeba moc.
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na tuku. Když začne zlátnout, přidáme nakrájené maso, prolisovaný česnek,
lžíci kečupu, trošku grilovacího koření, ještě krátce orestujeme, přidáme hrášek i s nálevem.
Provaříme, podle chuti dosolíme a dopepříme. Nakonec vmícháme uvařenou rýži a prohřejeme. Já vařím rýži ve varných
sáčcích /2-3 sáčky/
K orestované cibuli můžeme přidat nakrájenou čerstvou papriku, houby nebo mraženou zeleninu, prostě podle chuti
nebo co lednička dá.
Na talíři posypeme strouhaným sýrem a dáme kyselou okurku.
____________________________________________________________________________________________________
ČOČKA NA KYSELO
Potřebujeme : 500 g čočky, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, ocet, sůl.
Postup :
čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody.
V této vodě poté čočku uvaříme do měkka. Po dovaření pokud máme hodně vody, slejeme ji a odložíme stranou.
Nakrájíme cibuli, osmažíme ji na tuku dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme trochou scezené vody z čočky.
Povaříme a vmícháme do uvařené čočky. Dochutíme octem a solí.
Příloha : uvařený nebo osmažený párek
volské oko a kyselá okurka
____________________________________________________________________________________________________________
HRACHOVÁ KAŠE S UZENINOU
Potřebujeme :
400 g hrachu / může být i předvařený /
40 g másla
25 g mouky
250 ml mléka
50 g slaniny
2 cibule
sůl
uzenina / klobása, párky, kolečka měkkého salámu /, vejce na volské oko.
Postup :
hrách přebereme, opereme a namočíme přes noc do studené vody.
Druhý den vodu slejeme a nahradíme ji novou. Hrách vaříme na mírném plameni v menším množství vody asi 90 minut,
dle potřeby vodu doléváme. Přidáme 1 bobkový list
Mezitím si připravíme z másla a lžíce hladké mouky jíšku, ocet a sůl, nakrájíme cibuli a osmahneme ji na slanině.
Když je hrách měkký, slijeme přebytečnou vodu, hrách prolisujeme přes sítko nebo rozmixujeme ponorným mixérem.
a zahustíme jíškou zředěnou mlékem.
Osolíme, dochutíme octem a majoránkou a asi 5 minut provaříme.
Uzeninu opečeme na pánvi.
Hrachovou kaši rozdělíme na porce, ozdobíme opečenou uzeninou a osmahnutou cibulkou, po př.i volským okem..
Příloha : chléb
_______________________________________________________________________________________________
FAZOLE NAKYSELO
Potřebujeme :
půl - až 1 balíček podle strávníků fazolí
4 stroužky česneku
1 kostka masoxu
sůl. ocet.
Postup :
fazole namočíme zhruba na 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.
Druhý den je dáme vařit v té samé vodě. Přidáme do nich česnek a masox. Podle potřeby doléváme vodu.
Měkké fazole zahustíme jíškou a dochutíme solí a octem, jak to má kdo rád.
Příloha : opečená klobása
_____________________________________________________________________________________________________________
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
Potřebujeme :
1 kg brambor
2 vejce
mléko
uzenina
cibule nebo pórek
strouhaný sýr
sůl a pepř.
Postup :
brambory uvaříme ve slupce, necháme je trochu zchládnout a oloupeme je. Nakrájíme je na plátky, které klademe
do vymazaného pekáče ve vstvách střídavě s uzeninou, nakrájenou na kostky a s cibulí. Každou vrstvu brambor pokapeme
olejem a osolíme.
Povrch posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby. Po 10 minutách brambory zalijeme mlékem,
ve kterém jsme rozšlehali vejce se špetkou pepře a dáme znovu péci do růžova.
_________________________________________________________________________________________________________
MŇAMKA - od Stanislava Hložka - pracnější ale dobré
Potřebujeme :
1 sáček kysaného zelí
1 sáček rýže ve varném sáčku
klobása
vařené brambory
1 smetana.
Postup :
vymažeme pekáč a vysypeme strouhankou. Suroviny rozdělíme na poloviny a vrstvíme :
1/2 sáčku propláchnutého zelí
1/2 sáčku uvařené rýže
poklademe kolečka klobásy
vařené brambory rovněž pokrájené na kolečka
A znovu opakujeme s druhou polovinou surovin.
Nakonec vše zalijeme smetanou s trochou ml.papriky a dáme
péci do předehřáté trouby.
Pečeme dozlatova.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HALUŠKY S KYSANÝM ZELÍM - podle Mňam vařečky
Potřebujeme : na 4 porce - pro méně strávníků ubereme suroviny na polovinu !!!
halušky - 500 g polohrubé mouky, 4 syrové středně velké brambory, 1 vejce, 200 ml vody,
na zelí - 1 sáček kysaného zelí, 1 cibule,
A nakonec 200 g anglické slaniny, 100 g špeku.
Postup :
kysané zelí podusíme na cibulce doměkka.
Brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Protlačujeme přes sítko nebo ukrajujeme
kousky těsta do osolené vařící vody.
Přilijeme trochu studené vody a znovu přivedeme do varu - toto opakujeme 3 x - pak jsou halušky hotové.
Na trošce oleje orestujeme na kostičky nakrájený špek a anglickou slaninu. Nakonec vše smícháme dohromady.
Je to opravdu mňamka.
==========================================================================================================
KUŘECÍ A VEPŘOVÁ JÁTRA
==========================================================================================================
KUŘECÍ JÁTRA NA PEKÁČI - výborné
Potřebujeme :
kuřecí játra podle množství strávníků - 150-200 g na osobu
sůl, pepř, česnek, oregáno, máslo.
Postup :
do pekáče vymazaného máslem vložíme očištěná játra, osolíme, opepříme, posypeme trochou oregána,
přidáme prolisovaný česnek podle chuti.
Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě při 220° asi 20 minut. Během pečení občas promícháme.
Příloha : brambory, hranolky, zeleninový salát nebo jen chleba.
_________________________________________________________________________________________________
KUŘECÍ JÁTRA V ANGLICKÉ SLANINĚ
Potřebujeme :
kuřecí játra
anglickou slaninu a grilovací koření.
Postup :
kuřecí játra zabalíme do plátku anglické slaniny jako balíček a spíchneme párátkem.
Klademe na pekáč, posypeme grilovacím kořením, lehce podlijeme vodou a pečeme v troubě asi 20 minut.
Při pečení občas podle potřeby lehce podlijeme vodou. Podle chuti dosolíme a podáváme.
Příloha : brambory, bramborová kaše, hranolky
____________________________________________________________________________________________________
VEPŘOVÁ JÁTRA S RÝŽÍ
Potřebujeme :
500 g vepřových jater
1 cibule
1 vrchovatá lžíce sádla
30 g špeku
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1/2 lžíce sojové omáčky
3 dcl vody a trochu na podlévání dle potřeby.
Postup :
na sádlo dáme špek nakrájený na kostičky a cibuli, necháme zesklovatět. Přidáme mouku a uděláme
středně tmavou jíšku. Přidáme nakrájená játra a orestujeme tak, až se játra zatáhne.
Osolíme, opepříme, přidáme vodu a dusíme játra doměkka.
Během dušení přilíváme dle potřeby vodu, abychom měli dost šťávičky.
Nakonec přilijeme sojovou omáčku, která dodá šťávě barvu.
Příloha : rýže
_______________________________________________________________________________________________
RESTOVANÁ KUŘECÍ JÁTRA S CIBULKOU
Potřebujeme :
500 g kuřecích jater
3 lžíce oleje
1 střední cibule
1 lžíce solamylu
300-400 ml vlažné vody
pepř, sůl, sušený česnek.
Postup :
kuřecí játra opláchneme, pouze překrojíme ve středu a dobře osušíme.
V pánvi rozehřejeme olej a vložíme játra, které restujeme za občasného promíchání asi 5 minut pod pokličkou, pak je
poprášíme pepřem a kdo má rád, může přidat i sušený česnek. Znovu promícháme a restujeme ještě dalších 5-10 minut.
Pak měkká játra poprášíme solí, promícháme, vyndáme z výpeku ale udržujeme je teplá.
Ve vodě rozkvedláme solamyl a ochutíme lžičkou soli a pepřem.
Do výpeku dáme nakrájenou cibulku a usmažíme ji dozlatova. Pak ji opatrně zalijeme solamylem a omáčku necháme
asi 5 minut provařit. Podle chuti dosolíme nebo dopepříme.
Restovaná přírodní kuřecí játra rozdělíme na telíře, přidáme omáčku a servírujeme.
Příloha : rýže, brambory
__________________________________________________________________________________________________________
JÁTRA S TATARSKOU OMÁČKOU - delikatesa
Potřebujeme :
500 g důbežích jater
1 menší cibule
1 lžíce oleje
2 dcl tatarské omáčky
2 špetky pepře
2 špetky kmínu.
Postup :
cibulku nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět.
Opepřená játra orestujeme na zesklovatělé cibulce a okmínujeme.
Když jsou játra měkká, přidáme tatarskou omáčku a krátce provaříme - necháme srazit. Ochutnáme a případně
dochutíme solí nebo pepřem.
Příloha : rýže nebo jen chleba
===========================================================================================================
TĚSTOVINY :
============================================================================================================
_____________________________________________________________________________________________________________
ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S KLOBÁSOU - s výbornou kůrčičkou
Potřebujeme :
350 g uvařených těstovin
200 g pórku /můžeme nahradit jarní cibulkou/
150 g klobásy
100 g tvrdého sýra
2 lžíce oleje
4 vejce
100 ml mléka
sůl, pepř.
Postup :
na malém množství oleje osmahneme klobásku nakrájenou na kolečka nebo kostičky, přidáme pokrájený pórek nebo cibulku
a chvíli společně opečeme. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme do ní uvařené těstoviny a klobásu s pórkem.
Promícháme, podle potřeby osolíme a opepříme. Vejce rozšleháme v mléce s troškou soli..
Směs vlijeme na těstoviny, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéci.
Příloha : salát z čerstvé zeleniny, kyselá okurka
___________________________________________________________________________________________________________
ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S KYSELOU OKURKOU A UZENINOU
Potřebujeme :
1 balení těstovin
1 cibule
kyselé okurky
uzenina
100 g tvrdého sýra
mletá sladká paprika
2 vejce
sůl, olej..
Postup :
vrtulky, kolínka, fleky ..... uvaříme. Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na oleji.
Přidáme nakrájenou uzeninu /salám, kabanos, klobása / a společně ještě orestujeme.
Uvařené těstoviny smícháme s uzeninou, nakrájeným sýrem a okurkou na kostičky a vše promícháme.
Vajíčka rozkvedláme v trošce mléka a přelijeme těstoviny.
Dáme zapéct do trouby na 180° dokud nejsou těstoviny na povrchu lehce zlatavé.
______________________________________________________________________________________________________
VELMI DOBRÉ TĚSTOVINY
Potřebujeme :
půl balíčku těstovin /vřetena, vrtule a pod./,
200 g šunky
1 cibule
2 velké tavené sýry / 50 g /
1,5 - 2 dcl mléka.
Postup :
uvaříme si těstoviny klasickým způsobem.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájenou šunku a restujeme za stálého míchání,
jinak se šunka ráda připaluje.
Po chvíli přidáme tavené sýry a necháme je roztavit - nesolíme.
Těsně před koncem přilijeme mléko, zamícháme a chvíli povaříme - omáčka malinko zhoustne.
Odstavíme a smícháme s uvařenými těstovinami.
_____________________________________________________________________________________________
OMÁČKA NA ŠPAGETY
Potřebujeme :
500 g mletého masa
3-4 lžíce rajského protlaku
1 cibule
1 menší pórek
3 lžíce oleje
1 lžička sladké papriky,
1 a 1/2 kostky masoxu
kmín, worcestr, sojová omáčka, ostrý kečup, pepř, sůl.
Postup :
do pánve dáme 3 lžíce oleje a orestujeme cibuli. Zaprášíme lžičkou ml.papriky a přidáme ml.maso.
Maso promícháme, zakapeme worcestrem, sojovou omáčkou, přidáme sůl, pepř, kmín a asi 10 minut dusíme.
Poté přidáme cca 2 dcl vody, kečup a protlak, na jemno nakrájený pórek a masox.
Dusíme dalších 20 minut. Nakonec zahustíme solamylem, který jsme nejdříve rozmíchali v trošce studené vody.
_________________________________________________________________________________________________
UHLÍŘSKÉ ŠPAGETY S UZENÝM MASEM
Potřebujeme :
250 g špaget
200 g vařeného uzeného bůčku nebo anglické slaniny ,
100 ml smetany
2 vejce
3 lžíce oleje
1 cibule,
2 lžíce sekané petrželky a pažitky
150 g tvrdého sýra, /nejlépe parmazán/,
sůl a pepř.
Postup :
uvaříme špagety. Mezitím nakrájíme uvařený uzený bůček mebo anglickou na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje
a maso s nakrájenou cibulí zprudka orestujeme, pak ho vmícháme ho do scezených špaget a přidáme bylinky.
Smetanu smícháme s vejci, přidáme nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a nalijeme na špagety.
___________________________________________________________________________________________________
RYCHLÉ ŠPAGETY
Potřebujeme :
balíček špaget,
300 g měkkého salámu
2 stroužky česneku
150 g strouhaného sýra
kečup.
Postup :
Uvaříme špagety .Salám nakrájíme na kostičky nebo nudličky, přidáme prolisovaný česnek a orestujeme na pánvičce.
Přidáme dle chuti kečup, promícháme a povaříme.
Nakonec smícháme špagety s připravenou směsí, přendáme do pekáčku, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme..
________________________________________________________________________________________________
VYNIKAJÍCÍ ZAPEČENÉ ŠPAGETY
Potřebujeme :
1 špagety
1 šlehačka
1 balíček plátkového sýra
kousek NIVY
100-200 g salámu šunkového /podle chuti i POLIČAN, VYSOČINA a j./
sůl, pepř, česnek.
Postup :
dáme uvařit špagety ale nalámeme je na menší kousky.
Na oleji osmahneme salámy nakrájené na kostičky, přidáme šlehačku, Nivu, osolíme, opepříme, přidáme česnek a promícháme
se špagetami. Vše dáme do pekáčku, poklademe plátkovým sýrem a dáme zapéct - dokud se sýr neroztaví.
Podáváme ozdobené kečupem.
=======================================================================================================
VŠEHOCHUŤ :
=========================================================================================================
NAŠE ŽEMLOVKA
Potřebujeme :
1 veka nebo 8 rohlíků
asi 1 litr mléka
1 tvaroh
4 středně velká jablka
3 vejce
cukr, mletá skořice, rozinky.
Postup:
rozšleháme tvaroh s 1 vejcem a trochou cukru. Asi 1/2 litru mléka osladíme a namáčíme v něm plátky veky nebo rohlíků
a klademe je na pekáček vymazaný máslem.
Na ně dáme nastrouhané nebo nakrájené jablíčla , podle kyselosti posypeme cukrem a ml.skořicí, naklademe rozšlehaný
tvaroh. Pro zlepšení můžeme přidat i rozinky. Znovu poklademe navlhčenou veku.
Nahoru nakrájíme plátky másla a dáme péci při 180".
Pokud nám mléka z namáčení zůstalo málo, přilijeme další - asi na 1 hrnek, přidáme 2 ŽLOUTKY a rozšleháme.
Asi po 15 minutách pečení mléko nalijeme na celou plochu pekáčku a necháme dále péci. Jakmile veka začne růžovět,
navršíme na ni ušlehaný sníh ze 2 bílků a trošky cukru a vložíme ještě na 5 minut do trouby zapéct.
Na talíři ji podle chuti posypeme ml.cukrem a polijeme zbylým rozpuštěným máslem.
________________________________________________________________________________________________
VYLEPŠENÁ ŽEMLOVKA
Potřebujeme :
1 vánočka
1 kelímek kysané smetan
jablka, máslo, cukr, ml.skořice.
Na zálivku - 3 vejce a 1 hrnek mléka.
Postup :
vánočku / nejlépe starší / nakrájíme na kostky a zalijeme trochu mlékem ,aby zvlhla.
Jablka oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme dle libosti.Do máslem vymazaného pekáče dáme polovinu vánočky, na to jablka,
posypeme cukrem a ml.skořicí a potřeme větší půlkou kysané smetany a pokryjeme druhou polovinou vánočky.
Nahoru poklademe kousky másla a dáme péci do předehřáté trouby. Asi po 10 minutách /až se žemlovka trochu rozpeče/
ji zalijeme rozkvedlanými vejci v mléku a zbytku smetany a dopečeme dorůžova.
_________________________________________________________________________________________
PALAČINKY
Potřebujeme :
500 g hladké mouky
1 litr mléka
3 vejce
špetku soli
Postup :
vejce rozšleháme s mlékem, přidáme mouku a sůl. Pokud je těsto husté, přidáme ještě mléko tak, aby se těsto dobře lilo.
Na pánev s rozehřátým olejem vlijeme přibližně 1 malou naběračku těsta, palačinku osmažíme z obou stran dozlatova.
Na hotové palačinky naneseme to, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.
_____________________________________________________________________________________________
VANILKOVÁ OMÁČKA NA PALAČINKY
Potřebujeme :
3/4 litru mléka
1 vanilkový pudink
dle chuti cukr.
Postup :
uvaříme pudink a vzniklou vanilkovou omáčkou přelejeme na talíři palačinky.
______________________________________________________________________________________________
ŠODÓ KREM NA PALAČINKY NEBO NA BUCHTIČKY
Potřebujeme :
3/4 litru mléka
1 pudink vanilkový
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu / i více / nebo bílého vína.
Postup :
uvaříme pudink, jpřidáme rum nebo víno, krátce vyšleháme a ještě teplým pudinkem poléváme buchtičky
___________________________________________________________________________________________________
BEZINKOVÁ KAŠE S OVOCEM - náš rodinný recept
Potřebujeme :
2-3 hrnky otrhaných a propláchnutých bezinek
3 jablíčka
2 hrušky
10 vypeckovaných švestek,
5 lžíc krystalového cukru/ i více podle kyselosti ovoce /,
0,5 litru mléka,
dětská krupička na zahuštění.,
1 tvaroh, ml.cukr a máslo na dozdobení.
Postup :
Bezinky a na kousky nakrájené ovoce dáme do hrnce, přidáme cukr a zalijeme mlékem tak, aby vše bylo skoro ponořené.
Dáme vařit. Občas promícháme. Jakmile je ovoce měkké, kaši zahustíme krupičkou a a chvilku provaříme.
Servírujeme na talíře, posypeme tvarohem a ml.cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.
Kaše je výborná teplá i studená a hlavně moc zdravá na pročištění organizmu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA - HLAVIČKA
Potřebujeme :
5 housek
3 vejce
30 g uzeného masa
2 hrsti jarních bylinek /zejména kopřiv/
kůru z citronu
špetku zázvoru
2 dcl mléka
sůl a pepř.
Postup :
housky nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Pak je dobře vymačkáme a dáme do mísy. Maso nakrájíme na kostičky,
bylinky /kopřivy, petrželku, pažitku/ jemně nasekáme. Vše smícháme, přidáme vejce, okořeníme, osolíme a promícháme.
dáme do dobře vymazaného pekáčku a pečeme až se utvoří zlatavá kůrka.
Příloha : brambory, chléb a kyselá okurka nebo zeleninový salát
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------